Tinkara Prosenc


Kraj dela: Domžale

Moje področje dela: Skupinski tečaji

Psi so že od nekdaj del mene. Konkretno pa je moja pot v pasji svet zavila pri 15ih letih, ko sem dobila svojo prvo psičko, mešanko Neli. Pri teh letih o vzgoji, socializaciji, o kinologiji na sploh, nisem imela nikakršnega znanja. Vseeno pa sem imela zavedanje, da je za dobro sožitje z novo pasjo spremljevalko, potrebno obiskati tečaj pasje šole. Tako sem z Neli opravila malo šolo in osnovno poslušnost v sklopu Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj. Pod njihovim okriljem sem leta 2017 opravila tudi prvo stopnjo tečaja Dela z nosom (K9 Detektor) in leta 2018 opravila B-BH izpit. Tako sem padla v čudovit pasji svet in postala željna novega znanja.

Na žalost pa se je moje “raziskovanje” kinologije za par let moralo postaviti na pavzo. Študij psihologije in obveznosti povezane z njim, so bile kar obsežne, vseeno pa mi je študentsko življenje lepšalo življenje z Neli. Vsakodnevni sprehodi in učenje novih trikcev sta bili moji obliki sprostitve. Vseeno pa sem v sebi vedela, da bi rada še več. Še več pasjega življenja, še več kinološkega znanja in še več pasjih užitkov.

Tako je v moje življenje prišla še ena psička, Minty, pasme border collie.  Že od začetka skupnega bivanja sem si zastavila zelo jasen cilj. Minty želim omogočiti polno, kvalitetno in njeni pasmi primerno življenje. Minty mi je bila izziv in kljub osnovnemu znanju o vzgoji psov, sem potrebovala nekoga, ki me bo na tej poti spremljal in usmerjal. Tako sem prvič prišla v stik z Alfakanom. Pridobila sem še več znanja in z Minty sva skupaj rasli. Ob njenem odraščanju sem lahko na lastne oči videla, kako pomembno je pri vzgoji psa biti konsistenten, vztrajen in natančen. Hkrati pa sem tudi spoznala pomembnost mentalne zaposlitve psa. Delo z nosom, učenje novih trikcev, delovni sprehodi in iskanje najrazličnejših mentalnih zaposlitev so postali moj vsakdan. V prostem času se ukvarjava tudi z mantrailingom in canicrossom.