OD LOVSKE ŠOLE DO REŠEVANJA 

LOVSKA ŠOLA ZA IRSKEGA SETRA

Kot sem že zgoraj omenila, sva najprej opravila lovsko šolo (začetne stopnje VP1 in VP2). Sicer tukaj nisva ravno blestela v poslušnosti. Kuža (irski seter) je bil še mlad pubertetnik in mu je bilo delo na poligonu zadnja briga. Ni kazal prav nobenega navdušenja, da bi sodeloval z mano in bil pozoren pri poslušnosti. Vse skupaj me je precej jezilo in sem se morala tudi jaz sprijazniti z dejstvom, da to pač ni labradorec ali nemški ovčar, ki bo za hrano in igračo naredil vse in imel dolgo časa pozornosti name, ampak da Shadow deluje drugače.

Hkrati sem spoznala, da pa lovska šola vendarle ni za mene in da se tega športa ne grem.

AGILITY IN IRSKI SETER

In sva za nekaj časa opustila poslušnost in se začela posvečati agilitiju. Super šport. Hiter, razgiban, pes je pridobil veliko motorike, se utrudil zaradi teka in premagovanja različnih ovir. Začela sva trenirati. Ne zaradi zmag, ampak da se imava luštno in da skupaj nekaj počneva. Ker nama je na treningih šlo kar dobro in je pes kazal potencial, sem ga seveda odpeljala tudi na tekme po Sloveniji. Pa se je spet pokazal pravi setrski karakter ☺.

Na tekmovanjih se je čutila moja živčnost in napetost, Shadow ni bil več sproščen tako kot na domačih treningih in je večkrat sledil polom.

Po startu in prvi premagani oviri, se je moj kuža odločil, da pa mogoče ni tako fino teči kot jaz želim, ampak da bo šel raje malo po svoje (za nosom). Pa ga je odneslo do sodnika, ki je stal na parkurju, ali pa mu ni bilo do tega, da bi skočil čez kakšno oviro oz. je to naredil po svoje. Zgodilo se je tudi, da je predčasno in prostovoljno zapustil parkur in je bilo tekmovanje za naju tako zaključeno.

Uff, jaz ponovno besna in zafrustrirana, ker se očitno tudi tukaj nisva našla in so bile moje ambicije pretirane… Kaj sedaj?

REŠEVANJE IN IRSKI SETER

Shadow je bil sedaj star že 3 leta, ko sem po naključju spoznala, da obstaja še ena pasja disciplina. To je reševanje in delo z reševalnimi psi. Jeseni 2011 sva se udeležila prvega treninga in takrat sem pri svojem psu odkrila skriti potencial in njegov nos ☺. Pes se je pri iskanju odprl in treningi so postali en velik užitek. Iskanje skritih markerjev v gozdu, ruševini in v snegu zanj ni bil noben problem.

Zelo hitro je začel tudi lajati (aktivno nakazovati kjer je našel skrito osebo), imel je veliko vztrajnosti in kondicije, da je neumorno tekel po delovišču in mu pri tem tudi malo ni padla motivacija.

Irski seter in Tinkara po opravljenem izpitu

Če sem želela postati aktivna vodnica reševalnega psa, je bil pogoj opravljen vodniški izpit. Izobraževanje je trajalo cca 3 mesece in med tem časom sem se spoznala z orientacijo, vrvno tehniko in ostalo teorijo.

Opravljen vodniški izpit

Vodniški izpit na koncu opravljen in s psom sem se lahko udeležila prvih reševalskih izpitov. Tukaj pa znova dilema. Na izpitu je bilo treba pokazati dve disciplini: iskanje pogrešanih v gozdu ali v ruševini in vaje iz poslušnosti na poligonu s premagovanjem različnih ovir. Za iskanje me ni skrbelo, saj je bil pes naraven talent, za poslušnost na poligonu pa sem vedela, da bova s Shadom (moj irski seter) imela težave in glede na najine pretekle izkušnje so se pojavili dvomi.

Ampak tokrat sem se vsega skupaj lotila veliko bolj premišljeno in s pametjo. Začela sem graditi na najinemu odnosu in postavljati vse temelje, ki sva jih do sedaj že zgradila, od začetka.

Počasi in z vztrajnostjo sem pri psu izboljševala koncentracijo in željo po delu. Vaje poslušnosti sem mu predstavila kot nekaj super, naučila sem poslušati in gledati svojega psa ter sebe in postala sva uigran tim. Tudi moji cilji niso bili več leteči in ambicije po doseganju titul in zmag niso bile več v prvem planu. Udeležbe na izpitu so bile zgolj potrditev najinega uspešnega dela in nič drugega.

Po 3 mesecih dela in dvigovanja želje pri setru, sem se odločila da sva pripravljena na najin prvi izpit. Bilo je iskanje pogrešanih v ruševini na Igu. Delo psa na iskanju je bilo super, po pričakovanjih, blestela pa sva tudi na vajah iz poslušnosti in pokazala, da sva super tim. Dosegla sva 99% vseh točk in sem bila in sem še vedno ponosna na ta najin uspeh in vsi dvomi, da s setrom ne bo šlo, so se razblinili.

Najini dosežki na tekmovanju v svetovnem

Vsi ostali izpiti, preizkušnje in najini dosežki na tekmovanju v svetovnem merilu, ki so si sledili med leti 2011 in 2016 in ni jih bilo malo, sva več ali manj opravljala z lahkoto in z neverjetno motivacijo. Tako na iskanju kot na poligonu sva v vsem tem času vedno prikazala lepo, usklajeno in perfektno delo. Ja, s setrom sem dosegla več kot sem kdajkoli pričakovala, ampak zgolj za to, ker sem se ga naučila poslušati in slediti njegovemu tempu, sebe pa naučila kje so meje.

NJEGOVE ZDRAVSTVENE TEŽAVE IN KAKO NAM JE TO SPREMENILO ŽIVLJENJE

Irske setre opisujejo kot zdrave pse z dolgo življenjsko dobo. V povprečju živijo med 12 in 15 leti. Nekaj težav se lahko pojavi kot so: displazija kolkov, zasuk želodca ter progresivna retinalna atropija (napredujoča slepota). Pri mladičkih se pojavljata epilepsija in hemofilija.

Pri svojem setru zgoraj opisanih težav nisem opazila. V poletnem času se mu, zaradi kopanja v vodi, rado vnamejo ušesa in jih je potrebno redno čistiti in negovati. V mladosti je imel veliko problemov s prebavo in dolgo časa sem iskala primerno hrano zanj, da sem ustavila drisko in hujšanje.

Večje zdravstvene težave pa so se začele pojavljati dve leti nazaj, ko se je pri psu pojavila inkontinenca. Po različnih pregledih in posvetih so mu veterinarji pripisali zdravilo Propalin za zdravljenje le-te. Žal se je stanje hitro slabšalo. Začel je piti neverjetno velike količine vode in posledično veliko lulati. Po ponovnih pregledih in preiskavah je veterinar posumil na centralni diabetes insipidus. Pregled s CT-jem je potrdil njegovo mnenje, saj so pri mojemu setru lani diagnosticirali tvorbo na hipotalamusu.

Zdravljenje

Zdravljenja bi se morala lotiti z operacijo možganov ali obsevanji, ampak se za tako agresivno zdravljenje nisem odločila. Veterinar nama je predpisal tablete Minirin, ki jih mora pes nujno jemati dvakrat dnevno do konca življenja. S tem psu lahko zmanjšamo simptome, ki mu jih ta bolezen povzroča in pes lahko normalno živi še dolga leta.

Poleg diabetes insipidusa smo pri Shadu pred kratkim odkrili še Cushingov sindrom (prekomerno delovanje skorje nadledvične žleze). Tako smo pristali še na enih tabletah, ki jih bo moral pes jemati doživljenjsko, doziranje pa mora biti vsak dan ob točno določeni uri.

Redke bolezni in irski setri

Bolezni, za katere sem tudi sama prvič slišala in so pri psih zelo nepoznane, redke in tudi pri veterinarjih nekaj eksotičnega. Kljub negotovim prognozam in velikimi finančnimi vložki mesečno za zdravljenje in preglede, gremo naprej in Shadu (moj irski seter) pomagamo še na druge načine. Pri psu smo v celoti spremenili prehrano in izločili vse slabe dodatke, ki mu lahko še bolj škodijo.

Še naprej ohranjamo njegovo telesno kondicijo (na visokem nivoju), z reševanjem in delom z nosom zaposlujemo njegove možgane, odločila sem se tudi da psu pomagamo z alternativnimi pristopi (Bioresonanco). Kljub vsem napovedim pes kaže veliko energije in volje do življenja. Prepričana sem, da bo še dolgo tako in bo Shadow (moj irski seter) še dolgo z nami.

To je bila najina zgodba. Za zaključek pa še nekaj kratkih nasvetov:

Irski seter in Tinkara po uspešnem svetovnem prvenstvu

NASVETI ZA BODOČE LASTNIKE

1. Irski seter vsekakor ni enostaven kuža in pasme ne bi priporočala vodnikom začetnikom.

2. Ukrotiti je potrebno njegov lovski nos, zato mora biti pri psu narejen 100% odpoklic.

4. Zelo aktivna pasma, ki rabi veliko gibanja, zato kratki sprehodi ne pridejo v poštev.

5. Treba je redno negovati njegovo dolgo dlako, saj se vanjo zapletajo veje in druga umazanija, ter tako poskrbeti za setrsko lepoto.

6. Irski seter je nežna in občutljiva pasma z velikim srcem in si bo vedno želel vodnikove bližine. Samota mu predstavlja stres.

7. Irskega setra mladička izberite pri vzreditelju, ki ima zdrave pse in se mogoče tako ognete določenim bolezenskim nevšečnostim.

8. Z njim se lahko veliko naučite in postane super kuža, če imate le pravilno vzgojo in pristop, ter zanj najdete disciplino, ki mu ustreza in pri tem oba uživata.