VODNE AKTIVNOSTI S PSOM

Tokrat vam bom predstavila nekaj vodnih aktivnosti, ki jih lahko doživite skupaj z vašim psom. Nekatere vodne aktivnosti s psom so primerne predvsem za pse, ki vodo obožujejo, druge pa bodo primerne tudi za malo manjše vodne navdušence. 

Poletje je pravi čas za daljše sprehode po gozdu, skupne izlete in raziskovanje novih krajev. Za avanturiste in ljubitelje športa priporočam obisk gora, kjer so temperature psom prijetnejše ali izlete nekje ob vodi, kjer se pes lahko prijetno osveži. 

KATERE VODNE AKTIVNOSTI S PSOM POZNAMO

Plavanje

Plavanje je odlična rekreacija v vročih poletnih dneh in ima številne pozitivne učinke. Psa prijetno utrudi, blagodejno vpliva na celo telo, krepi mišice, ohranja kondicijo, razbremeni sklepe in izboljšuje srčno-žilni sistem. Tudi možnosti toplotnega udara praktično ni, saj voda skrbi za ustrezno hlajenje. 

Plavanje se priporoča mnogim psom in je ena izmed redkih oblik rekreacij, ki je primerna tako za mladičke, odrasle aktivne pse, kot tudi za starejše pse ali pse s prekomerno težo. Zlasti za slednje je to odlična oblika fizične zaposlitve, ki omogoča izgubljanje odvečnih kilogramov. Brez bojazni, da bi pri tem trpeli sklepi. Nekaj več previdnosti je potrebno le pri psih z ortopedskimi težavami, saj plavanje v nekaterih primerih lahko naredi več škode kot koristi. V tem primeru svetujem predhodni posvet pri vašem veterinarju.

Pes lahko plava sam ali skupaj z vami. Čas in dolžino plavanja prilagodite svojemu psu, glede na starost, fizično zmožnost, kondicijsko pripravljenost, plavalne sposobnosti in morebitne bolezni. Če je pes nor na vodo, gre lahko pri plavanju tudi preko svojih zmožnostih, zato je vaša naloga, da ga pravočasno ustavite in poskrbite za njegovo varnost. Na prvem mestu je zanesljiv odpoklic iz vode, kar ga je treba seveda najprej naučiti. Prav tako svetujem trening samokontrole pred vstopom v vodo. V kolikor vaš pes, zaradi pretirane vzhičenosti, ob vodi postane gluh na povelja, ga imejte na povodcu. 

Prinašanje igrače iz vode

Prinašanje igrače iz vode je super aktivnost, ki zadovolji plenski nagon in željo po igri, nudi odlično navezavo med psom in vodnikom ter najpomembneje, takšna zabava lahko zaradi osvežitve traja dlje časa. Psu lahko igračo mečete v globoko vodo, tako da do nje pride s plavanjem ali pa izberete nizko vodo in tudi pasjim neplavalcem omogočite vodno zabavo. 

Pri izbiri igrač bodite pozorni, da je dobro vidna, ustrezne velikosti, plovna na vodi in takšne oblike, ki omogoča dober oprijem. Slednje je pomembno predvsem za igro v morju. Bolj kot se namreč psu igrača spodmika, bolj mora odpirati gobec, večje količine vode pri tem zajame. Zaužitje slane vode pa pri psu lahko povzroči drisko. 

Če pes zna prinašati igračo na kopnem, to še ne pomeni, da jo zna tudi iz vode. A brez skrbi, z nekaj spretnosti ga boste tega hitro naučili. Kasneje lahko igro še nadgradite: v vodo vržete dve igrački, levo in desno od sebe, ter psa z usmerjanjem pošljete iskati najprej eno in nato še drugo.

Z izbiro ustrezne igrače, dobro motivacijo in s pravo mero potrpljenja, lahko pes ravno preko igre premaga strah pred vodo. 

Potapljanje

Ste že videli psa, ki se z glavo potopi pod vodo in spušča vodne mehurčke, medtem ko vztrajno išče točno določen kamenček? Nato ga z največjim veseljem zgrabi, potegne iz vode in prenese na kopno. Nekateri psi naravnost obožujejo raziskovanje vodnih usedli in se tega naučijo kar sami, spet drugi bodo za to potrebovali nekaj več motivacije, vztrajnosti in potrpežljivosti. Čeprav psi kamenčke praviloma obožujejo, pa so ti nevarni za pasje zobe. Zato svetujem, da mu pod vodo raje skrivate kakšne predmete ali igrače, ki jih ima rad. Če vaš pes sodi med ekstremne vodne »potapljače«, se lahko lotite še večjega izziva ter ga naučite potapljanja s celim telesom. 

Skoki v vodo

Imate psa, ki rad skače po ljudeh, skače na mizo, skače na klopco, čez podrta drevesa in druge prepreke? Psa, ki je s prvimi tačkami več v zraku kot na tleh? Če je vaš pes navdušen skakalec, mu to lahko omogočate tudi v poletnih dneh. Naučite ga skakanja v vodo. Začnite z nizke obale, da se pes nauči pravilnega odriva in lepega pristanka v vodo ter predvsem, da se navadi na občutek škropljenja in potopa pod vodo. Pred skokom se prepričajte o ustrezni globini in da v vodi ni nevarnih predmetov. Površina, s katere se pes odrine, naj bo čim bolj ravna in nedrseča, izogibajte se ostrim skalam, saj se pes lahko poškoduje. Še posebej previdni bodite na morju, saj morska sol razžira blazinice in so zato še bolj občutljive. 

Bolj kot bo pes pri skokih samozavesten, težje izzive mu lahko pripravite. Izberite pomole, ki so vse višji ali pa se posvetite skokom v daljino. 

Kako izgleda ta disciplina?

V tujini je vse bolj popularna športna disciplina v hitrostnem plavanju in še atraktivnejša skoki v vodi. Prva tekmovanja v skokih so se pred leti pojavila tudi na naših tleh, vendar je vse skupaj še precej v povoju. In kako to poteka? Skoki v vodo se običajno odvijajo v bazenu. Uporablja se približno 8 metrov dolga in 1 meter visoka zaletna rampa oz. steza, s katere pes skoči v vodo. Pes lahko s tekom po rampi začne kjerkoli, naloga vodnika je, da oceni, koliko zaleta rabi, da bo skok na koncu čim daljši. Tehniki, ki ju vodnik lahko uporabi za motivacijo psa pred skokom, sta dve.

Prva je, da se skupaj s psom (ki ga drži za ovratnico) sprehodita do konca rampe, vodnik vrže igračo v vodo, nato pa psa odpelje nazaj na izhodiščno točko ter ga spusti, da skoči po igračko. Drugi način je, da pes čaka na izhodiščni točki, vodnik se sam sprehodi do konca rampe, nato psa pokliče in mu tik pred skokom vrže igračo v vodo. Pes igračke ne rabi ujeti niti prinesti iz vode. Slednja se uporablja zgolj za motivacijo, da je skok čim daljši. Meri se razdalja od konca rampe do točke, ko se pes dotakne vodne površine. 

Reševanje iz vode

Psi, ki uživajo v vleki, lahko to željo zadovoljijo tudi v vodi. Pri tem pa bodo naravnost uživali celo vaši otroci. Vse kar potrebujete je oprsnica za psa, plavalna tuba (obroč) in nekaj vrvi ali povodec. Naučite psa, da odplava do vas ali vaših otrok, nato pa jih privleče na kopno. Če nimate zgoraj omenjenih plavalnih pripomočkov, lahko psa preprosto samo primete za oprsnico ali reševalni jopič. Večji in močnejši psi lahko vlečejo tudi vas na blazini ali sup deski. 

Supanje

Supanje je kratica za stand up paddling, kar pomeni veslanje na široki deski stoje. Gre za zabavno rekreacijo na prostem, ki skrbi za krepitev celega telesa. S pomočjo supa boste razvijali moč, vzdržljivost, stabilnost in gibljivost, pri tem pa uživali v opazovanju naravnih lepot in raziskovanju skritih kotičkov na vodi. Supanje lahko pri nas izvajate praktično kjerkoli – na  jezerih, rekah ali v morju. Upoštevati je treba le plovni režim in morebitne posebnosti posameznega kraja (ponekod so določene vstopne točke). Prednost te vodne aktivnosti je tudi v tem, da je primerna za vse ljudi, ne glede na starost in stopnjo predznanja ter najpomembneje, pri njej se vam lahko pridružijo tudi vaši štirinožni prijatelji. Supanje ima številne pozitivne učinke tudi na pse. Pes bo na supu krepil mišice, razvijal koordinacijo in izboljšal svoje ravnotežje. Hkrati bosta s psom gradila medsebojno zaupanje, izboljšala navezavo ter naučene vaje utrjevala v povsem drugačnih okoliščinah. 

Za koga je supanje primerno

V supanju lahko uživajo tako psi, ki obožujejo vodo, kot tudi tisti, ki se ob njej počutijo še rahlo nesigurno. Včasih bo supanje s takim psom celo lažje, kot s strastnim vodnim navdušencem, ki bo le s težavo ostal na deski. Nekateri psi s pomočjo supa celo omilijo strah pred vodo. 

Dolžino in zahtevnost plovbe prilagodite vašim izkušnjam in počutju psa. Lahko zgolj krožite v bližini obale za popestritev dneva ali pa se odpravite na enodnevni ali večdnevni zlet po reki. Slednje priporočam, da storite v prisotnosti izkušenega inštruktorja oziroma se predhodno udeležite kakšnega tečaja, kjer se boste naučili pravilne tehnike supanja, spoznali obvezno opremo in možne nevarnosti, ki se lahko pripetijo. O tem, kako psa postopoma navaditi na sup, si lahko pogledate tudi na našem Youtube kanalu, kjer vas čaka kar 7 različnih vsebin na to temo.

Supanje je torej odlična oblika sprostitve z ravno pravšnjo mero adrenalina, ko se boste skupaj s psom poskušali obdržati na deski. 

Rafting

Če vi in vaš pes sodite med večje adrenalinske navdušence, lahko poskusite tudi rafting na Kolpi. Reka je dovolj umirjena in ne predstavlja večjih nevarnosti, z izjemo nekaj manjših brzic, ki jih lahko premagate tudi peš (vožnja z raftom je možna le ob dovolj velikem vodostaju). Ker veslanje po reki traja kar nekaj časa, je rafting primeren le za dovolj umirjene in dobro socializirane pse, z zanesljivo poslušnostjo in ustrezno mero samokontrole. Psa ne smejo zmotiti drugi ljudje, kopalci, veslači, psi, race, ptiči in druge živali, ki se lahko pojavijo. Prav tako mora imeti zanesljiv odpoklic iz vseh situacij, iz vode, iz rafta in s kopnega.

Pes mora biti poslušen tudi v nekoliko bolj stresnih in nepredvidljivih situacijah, saj se raft lahko npr. tudi prevrne. Ravno zaradi slednjega svetujem obvezno uporabo rešilnega jopiča, ne glede na to, kako dobrega plavalca imate. Psu lahko izlet popestrite z vmesnimi postanki na kopnem ali plavanjem ob raftu.

KRATKI NASVETI

Ne glede na to, za katero vodno aktivnost se boste odločili, je dobro upoštevati nekaj spodnjih priporočil:

  • Predhodno se pozanimajte, kje je kopanje psom dovoljeno. 
  • Pazite na kakovost vode. Izogibajte se stoječim vodam (močvirja, mrtvice rek), saj lahko pride do okužbe z bakterijo Leptospiro interrogans. Prav tako bodite pozorni na morebitno cvetenje zdravju škodljivih alg. V kolikor vidite, da je voda motna oziroma je bistveno zmanjšana prosojnost vode, svetujem, da psu pitja in kopanja tam ne omogočate. Fekalno onesnažene vode lahko pri psu povzročijo infekcije, drisko, bruhanje, vnetje kože.
  • Preverite, kakšni so vodnih tokovi. Močan tok lahko psa odnese. 
  • Pazite na ustrezno temperaturo vode, zlasti pri mladičih in starejših psih. Če je voda premrzla, lahko pride do podhladitve. 
  • Prepričajte se, da je območje ob in v vodi varno. Najpogostejše poškodbe so vreznine na ostrih skalah ali različne rane, zvini in zlomi zaradi zdrsov na gladkih površinah. Nevarnosti se skrivajo tudi v vodi: morski ježki, skale, školjke in različni ostri predmeti, ki jih ljudje odvržejo v vodo. Nemalokrat se je že zgodilo, da se je pes porezal med plavanjem.

Še nekaj nasvetov

  • Pazite, da ne pride do zastrupitve z vodo. Še posebej nevarno je to pri lovljenju vodnega curka, saj pes v nagonu lahko nehote vodo vdihne. Če se pri psu pojavi slabost, bruhanje, nekoordinirana hoja, krči, blede sluznice, povečane zenice, ga nemudoma odpeljite k veterinarju.  
  • Z aktivnostmi pravočasno zaključite, četudi vaš pes ne želi prenehati. Ko so psi v nagonu, se težko ustavijo sami in lahko precenijo svoje zmožnosti. 
  • Če vaš pes ni najboljši plavalec (so pasme, ki ne veljajo za dobro plovne) ali pa imate psa, ki v plavanju pretirava, svetujem uporabo rešilnega jopiča. Glavna naloga jopiča je, da poskrbi za varnost psa, hkrati pa psom zaradi plovnosti omogoča, da lahko v vodnih aktivnostih uživajo dlje.  Rešilni jopič je v veliko oporo tudi starejšim psom (drži raven hrbet) in nesigurnim psom, ki se z vodo šele spoznavajo; zaradi boljše plovnosti bodo psi hitreje in lažje prvič splavali. Rešilni jopič je priporočljiva oprema pri supanju, saj vam omogoča lažje dvigovanje psa nazaj na desko, v kolikor pade v vodo ali se odloči za plavanje. Če se boste z vodnimi plovili (kajak, raft, čoln, jadrnica) odpravili na daljšo pot, pa je rešilni jopič obvezna oprema.
  • Ne pozabite tudi na osnovni bonton obnašanja. Ob vodi verjetno ne boste sami, zato bodite obzirni do drugih kopalcev. Izberite ustrezno mesto za vstop in izstop iz vode. Pazite, da se pes strese tam, kjer ne bo poškropil drugih obiskovalcev. Brisače tujih ljudi naj ostanejo nedotaknjene. Na obali naj bo pes na povodcu oziroma zraven lastnika. Pobirajte pasje iztrebke.

Želim vam lepo poletje in veliko skupnih vodnih užitkov.