Živa Bernik


Kraj dela: Maribor in Murska Sobota

Moje področje dela: Skupinski tečaji, Mantrailing

Svoje otroštvo sem preživela z dvema psicama in drugimi hišnimi ljubljenčki. Kar nekaj otroških let sem preživela tudi na konjskem hrbtu. Živali so vplivale name in brez njih si enostavno ne predstavljam življenja. V dobi odraščanje sem imela posebno vez s psičko mešanko Piko. Vpeljala v svet kinologije in agilityja kjer sva aktivno trenirali in tudi tekmovali. Ko Pika zaradi starosti ni bila več tako aktivna, je oče pripeljal domov nemško lovsko terierko. Z njo sem spoznavala lovsko kinologijo in se posvetila tudi vzreji mladičkov. Iz legla smo obdržali prvo skoteno psičko. Na področju pasjih razstav in dela smo z obema nemškima lovskima terierkama dosegli navdušujoče rezultate.

 

Ko sem se iz Gorenjske preselila na Štajersko, sem bila sprva brez psa nato pa je leta 2020 v moje življenje vstopila nizozemska ovčarka Tala. Z njo sem pobliže spoznala Alfakan s pomočjo katerega sva dosegli, da je Tala postala zaupanja vreden pes, ki našo družino spremlja na vsakem koraku. Veliko pozornosti dajem njenim psiho-fizičnim zaposlitvam in talentom, zato se na najinem urniku znajde veliko aktivnosti – od treninga mantrailinga, agilityja in, ker mi je pomembno ohranjati prvobitnost pasme, tudi pašnja ovac.

Moja poklicna pot

Po izobrazbi sem naravovarstvena tehnica, kar s pridom izkoriščam pri delu na domači poljedelsko usmerjeni kmetiji. Poleg dela na kmetiji – na zraku in v naravi – v katerem uživam pa je v meni še vedno ljubezen do kinologije. Na področju kinologije se želim izpopolnjevati in jo živeti tako doma kot tudi poklicno.

Moja filozofija

Če imaš delo rad, se razvijaš in se trudiš, bodo rezultati pozitivni.

Zakaj imam rad svoje delo?

Pri delu me spodbuja želja po tem, da bi dosegla harmoničen odnos s psom. Svoje znanje želim deliti z ljudmi in psi. Zavedam se, da je kinologija široko področje in, da se je pri delu potrebno nenehno izobraževati in širiti obzorja. Najlepše je, ko vidim zadovoljne obraze lastnikov in napredek pri psih. Veseli me, da smo skupaj dosegli večjo povezanost med njimi, da se bodo lahko bolj sproščeno gibali s psom, šli z njim na kavo, v trgovino, izlet, dopust…