1. PREHITRO V PRAKSO

Če imate premalo teoretičnega znanja in greste prehitro v prakso, lahko v vzgojo psa vložite veliko časa, ki pa bo prinesel slabe rezultate. Preden greste v prakso si pridobite čim več kvalitetnega znanja. Pazite le na to, da ne mešate različnih učnih sistemov med sabo, saj boste zmedeni tako vi kot vaš pes. Pri nas lahko teoretično znanje dobite na enostaven način:

  • Na blogu (bloge piše 11 naših inštruktorjev),
  • E-akademija (bolj natančno razložene različne vsebine, ki so obogatene še z video vsebinami).

 2. NAGRAJEVANJE NEPOMEMBNIH VAJ

Ljudje večinoma najprej učijo svoje pse vaje kot so »sedi«, »tačko«, »glas«,… To niso najbolj pomembne vaje v pasjem življenju. Pomislite, katere vaje vam bodo v življenju najbolj koristile in se najprej osredotočite nanje. Postavite si prioritete. Nič vam ne pomaga, če se zna vaš pes usest, ne zna pa odpoklica.

3. PRIPRAVA OPREME

Ne potrebujete veliko drage opreme, za trening s psom potrebujete le ovratnico, dolg povodec, torbico za hrano in hrano. To opremo si najprej v miru pripravite, šele nato začnite trenirat z vašim psom. V nasprotnem primeru, če torej zgubljate preveč časa za pripravo, pes pa je že pripravljen na učni proces, bo le ta začel zgubljat koncentracijo ter se dolgočasit. V tem času lahko začne razvijat tudi različna neželena vedenja (npr. vohanje po tleh, zaganjanje v druge pse,…). Če si boste pred treningom pripravili opremo, boste produktivnejši, psa ne boste dolgočasili in rezultat bo neprimerno boljši.

 4. PREMALO NAGRADE ZA PSA

Vodniki od psa zahtevajo zelo veliko vedenj, na koncu pa ga nagradijo z malo nagrade, recimo enim briketom. Bolje je, da psa nagradite več kot manj. Vodniki ste konstantno v »borbi« za pasjo pozornost z okolico, drugimi psi itd. Če boste imeli še premalo nagrade, je velika verjetnost, da boste to »borbo« izgubili. Med treningom lahko občasno celo dvignete količino nagrade, ki jo pes dobi naenkrat. Za pravilno vedenje lahko pes dobi tudi celo pest briketov.

 5. PREHITRO V OKOLJE Z MOTNJAMI

Če želite psa naučit katerokoli vedenje, je potrebno začeti učenje v okolju brez motenj (npr. v stanovanju, garaži, na hodniku, vrtu,…). Motnje so za vsakega psa različne. Na ta način bo pes uspešen v učnem procesu, vi mu boste pomembni in zanimivi, saj vam ne bo treba »tekmovat« z okolico. Če boste šli prehitro v okolje z motnjami, pes v takem okolju ne bo imel koncentracije in učni proces ne bo uspešen.

 6. PSU RAZLAGAMO KAJ DELA NAROBE

Psu razlagamo kaj dela narobe z besedami, kot sta »fuj« in »ne«. Lahko se hitro znajdemo v začaranem krogu, saj mu cel čas samo prepovedujemo vedenja. V učnem mu nismo razložili, kaj je tisto kar je prav in kaj se mu splača delat. Za vsako vedenje, ki ga ne želite in vam je moteče, si izmislite neko drugo, nadomestno vedenje. Psu razložite to vedenje kot vedenje, ki se mu bolj splača in je zanj nagrajen. Če vas recimo moti, da pes skače po ljudeh mu morate najprej to preprečiti (uporabite npr. povodec).  Namesto da skače, ko kdo pride k vam ga naučite, da se namesto tega npr. usede in ga takrat nagradite. Kaj bo naredil pes po 100 ponovitvah? Logično je, da se bo usedel ko bomo dobili obisk.

 7. S PSOM SE PREVEČ POGOVARJATE

Verbalna komunikacija je za ljudi normalna, za pse pa ne. Pes vaših stavkov ne razume. Na začetku poskusite komunikacijo s psom vodit neverbalno. Ko v učnem procesu naučite in osmislite določene  besede, jih nato v komunikaciji s psom lahko uporabljate.

8. UPOŠTEVATE NASVETE LJUDI, KI NIMAJO VZGOJENIH PSOV ALI PSOV SPLOH NIMAJO

Zavedajte se, da vzgajate psa za sebe. Bodite pozorni na stvari, ki so vam pomembne. Ne obremenjujte se z vsakim mnenjem, ki ga slišite. Raje upoštevajte nasvete nekoga, ki ima dobro vzgojenega psa in ki lahko za tem, kar govori, tudi stoji. Verjemite tistemu, ki lahko stvari, ki jih govori tudi pokaže z dejanji. Verjemite v zgodbo, ki jo peljete in ne verjemite vsemu, kar pravi nekdo, ki je imel psa dolga leta nazaj.

 9. PREDOLG TRENING

Predolg trening vodi do tega, da pes ni več skoncentriran te se  lahko nauči napačnih stvari. Pes se namreč v vsakem trenutku nekaj uči. Če boste trening vedno zaključili na vrhuncu, bo želja psa po delu z vami ostala zelo visoka. Ne čakat, da se pes naveliča tako hrane kot npr. žogice in se mu ne ljubi več delat. Trening morate prekinit takrat, ko je želja psa največja. Na ta način boste lahko počasi in postopoma podaljševali trening.

10. PREHITRO OBUPATE

Prehitro obupate ali pri odpravljanju težav ali pri učenju nekih novih vedenj. Učni proces psa traja. V enem tednu treninga ne morete pričakovat čudežnih rezultatov. Če je vseeno čas treninga predolg (npr. par let) verjetno delate nekaj narobe. Vzemite si čas (npr. pol leta) in vztrajajte pri delu po nekem sistemu. V tem času tudi ne skačite iz sistema v sistem.

 11. V TEORIJI RAZMIŠLJATE NEKAJ, V PRAKSI DELATE DRUGAČE

Posnemite svoj trening s psom. Tako boste lahko videli vse dobre in slabe stvari, ki jih delate. Opazili boste tudi stvari, ki se jih niste zavedali.

 12. IZ SISTEMA VZAMETE LE STVARI, KI VAM USTREZAJO IN SE NE DRŽITE STVARI, KI VAM NISO VŠEČ

Sistem je sestavljen iz več koščkov in vsak košček je na tistem mestu z razlogom. Pomembno je, da vsak košček v sistemu naredite pravilno in upoštevate tudi koščke, ki vam niso tako všeč. Če ne boste upoštevali vseh stvari v sistemu, ne boste tako uspešni kot bi lahko bili, pes pa lahko razvije tudi neželena vedenja. Sistem je torej z razlogom celota, tako tudi trenirajte in imeli boste boljše rezultate.

13. MED TRENINGOM OBČASNO NAMESTO PSA UPORABITE KAK PREDMET (NPR. KANTO ZA SMETI)

Če boste občasno za trening namesto psa uporabili kakšen predmet, se boste lahko skoncentrirali na druge stvari in boste lahko bolje razumeli, kako psi razmišljajo. Neki stvari boste lahko nekaj dopovedovali in razlagali pa ne bo imelo učinka. Podobno je pri psih. Ljudje naredimo veliko napak in psi so na koncu zelo zmedeni. Z občasnim malo drugačnim treningom boste prihranili svoje živce, koncentracijo vašega psa in ne boste si kvarili odnosa z vašim psom.

14. NE DELATE Z GLAVO IN PSU DOPUŠČATE NAPAKE

Če veste, da vaš pes npr. skače po ljudeh mu to onemogočite (imejte ga na povodcu) in mu ne razlagajte, da ne sme skakati. Če vam na sprehodu npr. zmanjka hrane, skrajšajte sprehod. Če nimate hrane s sabo na sprehodu se lahko pes uči napačnih stvari, saj ga ne morete nagrajevat za pravilno izvedene vaje. Delajte torej z glavo in psu ne dopuščajte napak, ampak mu omogočite, da se lahko nauči pravilna vedenja.

Avtorja: Miha Jerot in Jure Pribičevič