Morda na prvi pogled igra nima veliko skupnega z vzgojo, če pa pogledamo bolj natančno, ugotovimo ravno nasprotno. Govorimo seveda o igri med lastnikom in psom. Gre za zelo pomembno interakcijo, ki je ključnega pomena za razvoj pasje osebnosti. Bolj kot se bomo v ta proces poglobili, več imamo možnosti, da za svojega psa postanemo center njegovega življenja.

 

badge_level1


POMEN IGRE

Tako lahko igra postane pomembna nagrada, kar je pri šolanju in vzgoji psa s pozitivno motivacijo zelo pomembno. Če bomo igro vodili pravilno, lahko hkrati poskrbimo za zadovoljitev lovskih nagonov, ki bi jih pes sicer zadovoljeval v iskanju, lovljenju in preganjanju drugih živali, avtomobilov, kolesarjev …

Pes že od nekdaj velja za človekovega najboljšega prijatelja. Eden izmed glavnih razlogov za to leži v tem, da je vedno z veseljem in s predanostjo pomagal svojim lastnikom pri delu. Tako so lovski psi lovcem pomagali pri lovu, ovčarji so pomagali pri čuvanju in zganjanju črede, nekatere polarne pasme so od nekdaj pomagale pri vleki … Danes psi večinoma bivajo v stanovanjih, kjer se dolgočasijo. Prej delovne živali sedaj žalostno poležavajo po kavčih, ker prezaposleni lastniki od njih ne pričakujejo pomoči, ampak si jih omislijo predvsem kot modni dodatek. Ker nimajo več določenih nalog in dela, tudi svojih nagonov ne morejo zadovoljevati kot včasih. Začnejo se težave npr. kopanje lukenj na vrtu, lajanje na sosedovega mačka, grizenje pohištva in preganjanje kolesarjev.

Odgovorne lastnike psov, ki si želijo več od svojega psa, tako poskušamo naučiti pravilne igre. Pomembno je, da se zavedajo, da lahko le z nekaj minutami kvalitetne igre na dan pomagajo svojim psom. Če bo vodena pravilno, lahko poskrbijo za tako zelo pomembni psihofizično zaposlitev psa in zadovoljitev njegovih nagonov ter mu spet povrnejo smisel življenja. Prej nezadovoljni ter največkrat problematični psi začnejo na svojega lastnika gledati povsem drugače. Spet začutijo partnerski odnos, v igri uživajo kot prej v delu, naučijo se samonadzora in pravil. Njihova samozavest se med skupno dejavnostjo krepi, lastnik pa začne spet uživati v življenju s svojim uravnovešenim psom.

V naslednjem članku se bomo posvetili izbiri primerne igrače za vašega kosmatinca in se poglobili v različne tehnike igre. Poskušali bomo odgovoriti na nekatera najbolj pogosta vprašanja, ki se vam porajajo pri omenjeni tematiki.