Klopi pri psih so za nas, skrbnike psov, ki se radi gibljemo po naravi s svojimi kosmatimi prijatelji res nadležna golazen. Sploh na temnih psih jih je težko opaziti, pri dolgodlakih se pa pogosto prav skrijejo v bujno dlako.

Po naših izkušnjah je največ klopov v podrastju v gozdovih. Za svoje življenje potrebujejo primerno okolje, prdvsem dovolj vlage. Najbolj aktivni so od aprila do konca maja.

Najpogostejše klopne bolezni pri nas

Klopi pri psih lahko povzročijo različne bolezni.V Sloveniji so najpogostejše borelioza, anaplazmoza (včasih imenovana erlihioza) in babezioza (piroplazmoza). Znaki bolezni so netipični, vendar če opazite v času sezone klopov psi vašem psu večjo apatičnost, brezvoljnost, povišano telesno temperaturo z bruhanjem in drisko ali šepanjem, se raje odpravite do veterinarja. 

Povzeto po: Veterinarstvo Trstenjak Zajc (https://www.klinika-vtz.si/klinika-za-male-zivali.html)

Kako odstraniti klopa?

Če najdete prisesanega klopa, ga primite s posebno pinceto tik ob koži, zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca in izvlecite. Mesto ugriza razkužite. 

Povzeto po: Veterinarstvo Trstenjak Zajc (https://www.klinika-vtz.si/klinika-za-male-zivali.html)

Zaščita pred klopi

Na policah specializiranih trgovin za male živali in pri veterinarjih boste našli kar precej različnih izdelkov. 

Za izkušnje glede različnih izdelkov sem prosila naše inštruktorje in sledilce na družabnih omrežjih. Žal noben izdelek ni takšen, ki bi deloval pri vseh, zato bo moral vsak testirati sam in najti izdelek, ki bo njegovemu psu najbolj odgovarjal. Pa še njegova učinkovitost se lahko vsako leto spreminja. Glede težav s klopi je po našem mneju odvisno od psa do psa, okolja kjer živite, saj so namreč območja, kjer je več oz. manj klopov. 

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj izdelkov, ki jih uporabljajo naši inštruktorji in sledilci. Nobena objava izdelka ni sponzorirana in povzema le naše mnenje in izkušnje.

Večina preparatov proti klopom deluje tako, da klopa zastrupijo KO JE ŽE ugriznil psa. Nekateri pa imajo tudi repelentni učinek in klope odganjajo.

Ovratnice:

FORESTO

Po vaših izkušnjah je zmagovalka. Veliko vas je zadovoljnih s to ovratnico. Tisti ki niste, je najbolj zato, ker se psi po njej praskajo.

Deluje kot repelent in nudi 8 mesecev zaščite. Zaščiti tudi proti bolham.

SCALIBOR

Z njo vas je bilo tudi veliko zadovoljnih oz. vas je bilo bolj zadovoljnih par let nazaj. Učinkuje 5 mesecev. Po vaših izkušnjah ne deluje proti bolham.

Ampule:

Skoraj vse ampule delujejo približno 1 mesec. Najbolj ste zadovoljni z znamko Fypryst. Ostale ampule, ki ste jih še omenjali, vendar ste po količini z njimi manj zadovoljni so Advantix in Frontline.

Žvečljive tablete:

Kar nekaj vas je z njimi zelo zadovoljnih. Težava pri tabletah je, da jih ne moremo odstraniti če bi imel pes reakcijo po njihovem zaužitju. V preteklosti pa se je slišalo tudi za nekatere hude zdravstvene težave pri psih.

Najbolj ste zadovoljni z žvečljivimi tabletami Nexgard, omenjali ste tudi Bravecto in Simparica.

 

NARAVNA ZAŠČITA

Nekateri prisegate na naravno zaščito in ne bi dali na psa nič drugega. Verjetno bi vsi skrbniki psov raje nanje dali kaj naravnega, vendar pri nekaterih žal ni nič pomagalo. Zgleda je odvisno od tega, v kakšnem okolju živite ter kam se večinoma odpravite na sprehod. Pri naravnih zadevah je najboljše uporabljati dve naravni stvari hkrat ali celo več. Lahko pa recimo tudi ne-naravni zaščiti dodate še kaj naravnega. Pri vseh naravnih zadevah je bilo tako, da vas je približno enako število ki ste z naravnimi stvarmi zadovoljni kot tistih, ki pravite, da žal ni nič pomagalo. (klopi pri psih)

Razpršila: psa je potrebno posprejati vsakič pred sprehodom.

Cvetka, Arava, doma narejen sprej (voda + eterično olje sivke in limonske trave)

Ovratnice:

EM ovratnica deluje na podlagi učinkovitih mikroorganizmov.

Biospotix ovratnica deluje 4 mesecev.

Prehranska dopolnila:

Česen (lahko tudi v kombinaciji s pivskim kvasom)

Glina (milo ali prašek za pitje)

Olje črne kumine

Ampule: navadno delujejo približno 1 mesec.

Od znamk ste omenjali Biospotix in Arava.

Zelo pomembna zaščita pa je pregledovanje med samim sprehodom in po njem.

Upam, da ste mogoče s to objavo dobili kakšno novo idejo, kaj lahko še poskusite pri vašem psu. Je pa žal tako, da mora načeloma vsakdo najt kombinacijo, ki njemu in njegovemu psu najbolj ustreza. Nekaj, kar bo pri nekomu super delovalo, bo pri drugem katastrofalno. Tako da poskusite različne stvari, posvetujte se še z vašim veterinarjem (v kolikor ne boste uporabljali naravne zaščite) ter pregledujte vašega psa. V času največje sezone klopov vam svetujem, da se izogibate gostemu podrastju, saj je tam velikokrat največ klopov.

Čim bolj brezskrbno in varno gibanje v naravi vam želim.