ALI JE REAKTIVEN PES LAHKO VZGOJEN PES?

Reaktiven pes? Najverjetneje bo vaša prva misel, da to ni mogoče. Marsikdo je v svojem vsakdanu že srečal reaktivnega psa ali pa ste morda prav vi lastnik enega. Zaganjanje v pse, lajanje na ljudi, tresenje ob zvokih iz okolice, živčno cviljenje pri dotikih,… vse to so lahko reakcije, s katerimi se soočamo lastniki reaktivnih psov. V članku se bom osredotočila na najpomembnejša izhodišča in napotke pri soočanju s to posebnostjo. 

ALI JE MOJ PES REAKTIVEN?

To sem se spraševala tudi sama. Majk je bil poseben že v leglu. Ampak tisti trenutek tega nisem opazila. Spomnim se, da je takrat, ko smo ga šli iskat, situacijo spremljal povsem ležerno in ležal v kotu prostora, kjer so bili vsi mladički. Odločili smo se, da vzamemo njega, saj je bil najbolj miren, mi pa smo si želeli mirnega družinskega psa. No, kmalu se je situacija obrnila. Prvo grizenje ob nameščanju opreme, skakanje v nas, ko je bilo v okolju malo bolj glasno. Kasneje pa izmikanje ljudem in psom v okolici. To se je nato stopnjevalo še v zaganjanje v pse, ljudi, kolesarje, avtomobile, smetnjake, snežake. V vse, kar je bilo v danem trenutku zanj prevelik zalogaj. 

Vse to so stvari, ki jih precej mladičkov tudi počne, vendar je bilo to pri Majku še bolj izraženo in povezano tudi z njegovimi genetskimi predispozicijami. Velikokrat je med tem, da imamo samo razvajenega psa oz. pubertetnika in med tem, da je naš pes reaktiven, tanka meja. Pomembno je, da te znake prepoznamo in ustrezno ukrepamo.

 

KAJ SPLOH POMENI REAKTIVNOST? 

Preden se osredotočim na glaven namen tega bloga, bom na kratko opisala, kaj reaktivnost sploh pomeni.


Reaktiven pes je pes, ki se pretirano odziva na okolico. Največkrat pri tem vidimo nek neželen odziv, ki se kasneje največkrat razvije v  neželeno vedenje. Psa pravzaprav sproži dejavnik iz okolice, ki mu rečemo »trigger«. To je torej sprožilec, ki pri psu izzove njegovo reakcijo.


Vzroke, zaradi katerih psa označimo kot reaktivnega, delim na tri splošna področja: 

 • reaktivnost kot posledica pomanjkanja socializacije (v leglu in v procesu vzgoje), 
 • zaradi slabih izkušenj (napad, zlorabe,…) ter 
 • zaradi dednih predispozicij (na njih nimamo vpliva).

Znaki, ki lahko pomenijo, da je vaš pes reaktiven:

 • zaganjanje ob srečevanju drugih psov,
 • lajanje/zaganjanje ob približevanju človeka/neznanca,
 • skakanje v lastnika ob stresni situaciji, 
 • tresenje,
 • cviljenje, oblizovanje,
 • bežanje,
 • izmikanje dotikom,
 • senzibilnost na zvoke iz okolice,

Vsi ti znaki seveda niso nujno posledica samo reaktivnosti in jih ne moremo kar posplošeno pripisovati temu. 

Spodaj bom opisala 6. najpomembnejših točk, ki vam pri prevzgoji reaktivnih psov lahko osmislijo in olajšajo proces. 

1. OPAZUJTE PSA!

Opazovanje psa je eno izmed ključnih elementov pri spopadanju z reaktivnostjo. Opazujte obnašanje psa v različnih situacijah, posebno pa se posvetite telesni govorici, ki je eden izmed prvih kazalcev, kako se vaš pes počuti in sooča z dano situacijo. 

2. DAJTE JIM/SI ČAS

Prevzgoja reaktivnega psa se ne zgodi čez noč. Izogibajte se instant rešitvam in se ne poslužujte psom neprijaznim metodam ter opremi, ki naj bi čudežno prevzgojila vašega psa. Hitre rešitve lahko vaš problem samo še poglobijo. 

Vzemite si čas. Prevzgoja psa je »tek na dolge proge« z vmesnimi vzponi in padci. Hkrati ne obupajte in se držite preverjenega sistema.

3. POSTAVITE SI CILJE

Preden se lotite prevzgoje, si postavite manjše in tudi dolgoročne cilje, ki naj bodo dosegljivi in realni. Ne primerjajte se z drugimi in premislite, kaj je v dani situaciji in v prihodnosti za vas  in vašega psa najbolj pomembno. 

4. STROKOVNA POMOČ

Če se z reaktivnostjo pri psih soočate prvič, si za pomoč priskrbite strokovno usposobljenega inštruktorja, ki ima izkušnje na tem področju. Reaktivnost je delikatna zadeva, kjer vam nekaj pregledanih youtube posnetkov in prebranih mnenj na forumih ne bo prav posebno koristilo.
Inštruktor vam bo predstavil sistem in pripravil individualni program prevzgoje, ob katerem je smiselno vztrajati do želenega cilja. 

5. SPREJMITE PSA

Soočenje z reaktivnostjo ni enostavna. Posebno, če se nam v tem obdobju pojavijo trdovratna neželena vedenja in morebitne slabe izkušnje. To v nas večkrat pusti tudi razne strahove in frustracije, s katerimi se moramo soočiti. 

Največkrat imamo lastniki preveč pričakovanj, kakšni morajo biti naši psi. Ne primerjajte se z ostalimi in sprejmite psa takšnega kot je. To vsekakor ne pomeni, da se vdate v usodo. Lahko pa iz dane situacije potegnete veliko pozitivnih stvari, če le dobro premislite in si postavite realne cilje. Vaš pes morda ne bo terapevtski, lahko pa postane super spremljevalec v hribih, na dopustu,…

6. NAJ BO TEŽAVA VAŠA PREDNOST

Ogromno reaktivnih psov ima v sebi veliko neodkritih potencialov. Psi, ki imajo na socialnem področju težave, so lahko super delovni, športni psi. Poskrbite, da bodo svojo energijo usmerjali v koristne zaposlitve. Mantrailing je npr. zelo koristna zaposlitev za »reaktivčke«. Dejavnost poteka individualno, psi se z uporabo nosa izvrstno zaposlijo, s postopnim približevanjem ljudem (tudi psom) v procesu treninga  lahko izgubijo strah pred njimi. Takih zaposlitev je še ogromno. Od nas zahtevajo le nekaj energije in kreativnosti. 

Nekaj super zaposlitev za reaktivne pse: delo z nosom, Mantraling, krožna in borbena igra,…

Skratka, preusmerite potek dogodkov sebi v prid. Namesto na sprehod v mesto, se odpravite na veliko jaso, kjer ste lahko ob ustrezni preventivi in omejitvi s psom praktično sami, zraven pa uživate še v čarih narave. 

REAKTIVEN PES JE LAHKO VZGOJEN PES

Menim, da je vsak pes lahko vzgojen pes – v okvirjih, ki so nam in psu dosegljivi in v okvirjih, ki jih predpisujejo splošni zakoni in pravila.


Kaj zares pomeni vzgojen pes, je pravzaprav presoja vsakega posameznika. Pes je lahko vzgojen, tudi, če ima »oznako« reaktivnega psa. Pomembno je, da smo s tem seznanjeni, da smo odgovorni, da se znamo prilagoditi psu in on nam ter da se prilagodimo okolici. 

Za konec:

Reaktivni psi niso psi z napako. So posebni, ta posebnost pa jih ob tem – da jih sprejmete in jim date možnost, da izrazijo ves svoj potencial – naredi v krasne spremljevalce in prijatelje. 

https://www.youtube.com/watch?v=xss8JRvJUjA

Foto: Anja Troha