Neželena vedenja: Vsi lastniki psov ste se najverjetneje že znašli v situaciji, ko vas je vaš štirinožni prijatelj spravil ob živce. Ne glede na pasmo, spol ali starost psa. Po navadi se to zgodi v najbolj neprimernem trenutku. 
badge_level2

Ali tudi vaš pes ne priteče na prvi klic? Zmeraj skače po vas, ko se vrnete iz službe? Ali kot obseden vleče na povodcu in laja na sosedovega mačka? To so le nekatera izmed najpogostejših nezaželenih vedenj pri psih…

Kaj so neželena vedenja pri psih?

Kadar se pogovarjamo o neželenih vedenjih in prevzgoji psa pri psih se moramo najprej vprašati, kaj razumemo pod to besedno zvezo – neželena vedenja). Sam menim, da je neželeno pasje vedenje tisto, ki je za pasjega lastnika ali njegovo okolico zelo moteče in mu predstavlja stres v vsakdanjem življenju. Seveda ima vsak posameznik svoja merila, kdaj so ti kriteriji dejansko izpolnjeni. Torej, kako se lotiti neželenih vedenj pri psih? Kaj sploh so neželena vedenja? 


ZELO POMEMBNO JE, DA SI TEŽAVE, KI JIH IMAMO Z VEDENJEM SVOJEGA PSA (NEŽELENA VEDENJA), PRIZNAMO!

Pri svojem delu sem že ničkolikokrat slišal lastnike, ki so mi zagotavljali: Jure! Naš Runo je najboljši pes na svetu. Z njim nimamo popolnoma nobenih težav. Res je enkraten in priden pes … Ampak imamo eno majhno težavico …”. Ta majhna težavica se največkrat izkaže za precej resen problem, ki ga lastniki skušajo pomesti pod preprogo. Vse dokler ne ugotovijo, da je situacija ušla izpod nadzora in so prisiljeni poiskati pomoč.

Na uvodnem sestanku, ki ga nato opravim pri Runovih lastnikih, je tako moja prva naloga, da njegove lastnike prepričam, naj si nehajo zatiskati oči pred težavo, ki jo imajo. Tako se lahko skupaj začnemo osredotočati na rešitve. Pri tem je pomembno vedeti, da hitrih rešitev ni.

Ob gledanju trenutno popularnih tv oddaj o pasji vzgoji dobijo lastniki napačen občutek, da se da nezaželena pasja vedenja odpravljati čez noč.

Ker so popularne metode, videne v oddaji, že večkrat neuspešno uporabili, sedaj mislijo, da je težava v njih. Da so nesposobni in zato prehitro obupajo in se, žal, sprijaznijo, da njim zadeva pač ne gre od rok. Resnica je popolnoma drugačna.

ZA ODPRAVLJANJE NEŽELENIH PASJIH VEDENJ SI JE POTREBNO VZETI ČAS!

Če Runo že pet let vleče na povodcu, kako naj bi se v nekaj minutah tega vedenja odvadil in hkrati razumel, kaj od njega sploh hočete ( t. j. hojo na popuščenem povodcu)?

Vaša neučakanost in prehitevanje dogodkov bosta Runota samo zmedla in ga naredila negotovega. Takšen pes pa še bolj vleče na povodcu. Torej ste v začaranem krogu.

Šele ko imate pripravljen dober načrt, lahko pričnete s treningom, kajti le sistematično in natančno delo bo na koncu poplačano.

Vzemite si čas. Razmislite, kako boste psa naučili pravilne hoje na povodcu in ne kako ga boste kaznovali za napačno hojo. Za izvedbo potrebujete dober načrt. Razmislite, kaj vas pri vedenju vašega psa (katera so neželena vedenja) moti ter kako ga boste naučili novega vedenja. Podučite se o učnih procesih pri psih. Šele ko imate pripravljen dober načrt, lahko pričnete s treningom, kajti le sistematično in natančno delo bo na koncu poplačano.

neželena vedenja pes-vlece-na-povodcu


5 OSNOVNIH PRAVIL ODPRAVLJANJA NEŽELENEGA VEDENJA

1. NAGRAJUJTE VEDENJA, KI SO PRAVILNA

Sodelujte s psom. Pokažite mu, da si npr. s pravilno hojo lahko prisluži nagrado. Naučite ga tudi, da z vlečenjem ne pride daleč. Začnite z delom v okolju brez motenj. Postopoma dvigujte kriterije in dodajajte motnje. Trening naj bo za psa zanimiv in kratek. Ne jezite se, če ne gre vse po načrtu. Napake so del učnega procesa. Imejte psa ves čas pod nadzorom, saj le tako ne bo prepogosto prihajalo do napak. Pomembno je, da vašemu psu pokažete, katera je prava pot do nagrade in kaj od njega želite. S psom se ne kregajte. Izogibajte se konfliktnim situacij, ki jim niste kos. Psu z vztrajnostjo, doslednostjo in pravičnim odnosom v vseh situacijah dokažite, da ste vredni zaupanja.

2. NAUČITE PSA NADOMESTNEGA VEDENJA

Če na primer pes ob vašem prihodu domov skače, ga naučite, da se mu to vedenje ne splača. Ob odpiranju vhodnih vrat imejte pripravljene nekaj hrane in psa naučite, da čim hitreje sede. Vedenje ponavljajte in nagrajujte vsak dan. Čez čas bo pes ob vašem prihodu pridno sedel in čakal na svojo pohvalo.

3. NE UPORABLJAJTE SILE

Želite odpraviti neželeno vedenje psa? Ker so vedenja povezana s čustvenimi stanji, lahko naredite veliko napako, če pri delu s psom uporabljate silo. Če pes npr. laja na druge pse, to lahko počne iz strahu. Če ga boste v teh trenutkih še vi ustrahovali ali mu povzročali bolečino, se lahko stanje le še poslabša. Poskrbite, da bo druge pse dojemal kot nekaj pozitivnega. Z obratnim pogojevanjem mu pokažite, da prihod drugega psa pomeni, da bo vaš pes dobil hrano. Vedenje ponavljajte in utrjujte počasi, a vztrajno. Tako boste psu priučili pozitivno asociacijo na druge pse. S tem boste vplivali na njegovo boljše počutje in s časom odpravili strah in posledično lajež.

4. VODITE DNEVNIK

Zapisujte svoj napredek. Le tako boste lahko spremljali, kako napreduje prevzgoja psa. Opazili boste razliko v vedenju psa v njegovih odzivih in prepoznali možne vzroke za napake v učnem procesu. Dnevnik vas bo tudi spodbudil k rednemu delu in vsakodnevnemu razmišljanju o vzgoji.

5. POSVETUJTE SE S STROKOVNJAKOM

Če se vam zdi, da ste na točki, ko ne veste, kako naprej, ali so težave presegle vaše zmožnosti (neželena vedenja) in znanje, se čim prej posvetujte s strokovnjakom. Obiščite pasjo šolo. Preberite kakšno knjigo o pasji psihologiji ali vzgoji in se obrnite na strokovnjake za pasje vedenje. Ti vam bodo strokovno pomagali in vas pravilno usmerili.

neželena vedenja ločitvena tesnoba


ZA KONEC SI ZAPOMNITE:

Odpravljanje neželenih pasjih vedenj (prevzgoja psa) je naporno in garaško delo. Hitrih rešitev ni. Preden se lotite dela, se podučite o pasjih nagonih in učnih procesih. Priznajte si težave, ki jih imate s svojim psom in jih sprejmite kot izziv. Naredite si dober načrt in ga vestno izpolnjujte. Svoj napredek zapisujte v dnevnik. Osredotočite se na vedenja, ki so zaželena in ne na tista, ki jih želite odpraviti. Pri učnem procesu uporabljajte pozitivno motivacijo in ne sile. Če so težave prerasle vaše okvire pa ne oklevajte in se čim prej posvetujte s strokovnjakom za pasje vedenje. Ta vas bo strokovno vodil skozi opisane procese.

Članek je bil objavljen v reviji KUŽEK. (November 2012)