Z masažo psov sem se prvič srečala že pred leti, ko sem preizkusila masažo Linde Tellington Jones na svojem prejšnjem psu. Bil je že v letih in izkazalo se je, da mu je masaža zelo koristila. Pred kratkim sem se udeležila zanimivega in poučnega seminarja o masaži psov Brede Kralj, ki je napisala knjigo Masaža psov. Nisem strokovnjak na tem področju, predstavila vam bom nekaj informacij, če bi pa koga zanimalo več, bi priporočala, da se udeleži seminarja Brede Kralj.


Že mladički v leglu so deležni pasje masaže pri svoji mami. Z lizanjem jim nudi posebno masažo, saj spodbuja njihov prebavni trakt ker mladiči tega še niso sposobni počet. Kasneje lahko vodniki z masažo gradimo boljšo komunikacijo z našim psom, lahko ga poživljamo, pomirjamo, ogrejemo ali ohlajamo. Še posebej je primerna za starejše pse, saj se zaradi počasnejšega krvnega obtoka v mišicah hitreje nabira mlečna kislina, ki lahko povzroča šepanje.

Glede na učinek, ki ga želimo pri psu doseči, ločimo :

  • poživilne masažne tehnike, kjer psa poživljamo. Masiramo od spodaj navzgor, proti srcu. Psa s to vrsto masaže ogrejemo, poživimo, zbudimo. Primerne so predvsem za starejše pse ter za ogrevanje pred npr. tekmo.
  •  pomirjevalne masažne tehnike, kjer psa pomirjamo. Masiramo od glave proti repu in tacam, vzdolž smeri rasti dlake. Primerne so predvsem za mladičke, za agresivne pse in pse, ki so v stresu. Vsaka masaža naj bi vsebovala ogrevanje, gnetenje in raztezanje. Ogrevalni/začetni del je krajši, srednji daljši in potek spet raztezalni krajši.

Pri masaži ločimo :

  • počasni ritem (1 dotik naj bi trajal okoli 3 sekunde)
  • srednji ritem (1 dotik naj bi trajal 1 sekundo)
  •  hitri ritem (1 dotik naj bi trajal manj kot 1 sekundo).

Za izvajanje masaže potrebujemo ravno podlago, ki ne sme biti premehka, da se sklepi ne udirajo v podlago. Jaz uporabljam vet-bed. Na roke si lahko kapnemo kapljico olja, ki ne sme biti odišavljeno. Snamemo prstane in zapestnice, psu snamemo ovratnico. Med masažo ne potrebujemo drugih pripomočkov, temveč jo izvajamo samo z našim dotikom, saj se preko dotika še bolj povežemo z našim psom, tako ga namreč lahko še bolj začutimo.

Masaža psa je krajša kot človeška masaža, trajala naj bi nekje do 5 minut. Pomembno je, da opazujemo psa. Če se umika in kaže ostale miritvene signale, jo prekinemo in nadaljujemo naslednjič. Glede časovnega okvirja ni napisanih pravil, psa opazujemo in če izgubi koncentracijo ali se umakne, masažo prekinemo. Pse s poškodbami hrbtenice, mišic, breje psice in pse z epilepsijo naj ne bi masirali.

Položaj psa med masažo ni pomemben, mi se mu prilagajamo. Med masažo lahko pes tudi sam spremeni položaj.

Med masažo ne uporabljamo hrane in psa z njo vmes tudi ne nagrajujemo. Bolje je, da ga pred masažo navadimo samo na dotike, ki jih lahko nagrajujemo s hrano (navajenost psa na dotike nam bo koristila tudi pri veterinarju). Med samo masažo pa psa ne hranimo. Na začetku se veliko psov sicer upira, s časom pa se čedalje raje masirajo. Masiramo vsaj dve uri po hranjenju, mladičke pa na tešče.

Psov ne masiramo po reproduktivnih organih. Prav tako jih ne masiramo takoj po treningu oz. neki aktivnosti, temveč počakamo, da se njihovo dihanje umiri.

Zmeraj masiramo umirjeni, ne živčni in napeti. Masaža naj bo kvalitetna skupna zaposlitev, zato moramo biti še posebej pozorni na to, da bo tudi psu prijetno. Masaža bo pripomogla k dobri povezavi z našim psom, izboljšala bo zaupanje ter psa sprostila.