Dan, ko v naš dom vstopi mala pasja kepica (pasji mladiček) je prav poseben dan. Spremeni se kar nekaj stvari. Predvsem moramo svoj čas prilagoditi tudi našemu novemu družinskemu članu. Največkrat so prvi dnevi, morda tudi tedni kar pestri. Psa poskušamo čim bolj vpeljati v vsakdanje navade, lotimo se tudi najosnovnejših opravil, ki so pomembna, da si kar se da ustalimo življenje z malim psičkom.

Po navadi se po nekaj tednih mladički že malo opogumijo, navadijo se ritualov, lahko se zgodi, da začnejo preizkušati tudi naše meje oz. živce.
Sama sem se v obdobju, ko je bil Majk mladiček, soočila s kar nekaj nadlogami, ki so mi nakravžljali precej živcev. Prav tako sem na začetku naredila kar nekaj napak. Nekaj teh nadlog sem opisala tudi spodaj. Morda pa se še kdo najde v spodnjem zapisu.

Primeri težav, ki lahko nastanejo ali pa se ob nedoslednosti, neznanju in popustljivosti stopnjujejo:
skakanje po ljudeh
– grizenje
– pretirano veselje in zaganjanje proti psom/ljudem
– uničevanje lastnine
– pobegi

Včasih se lahko te težave stopnjujejo tudi do mere, ko izgubljamo kontrolo nad psom, kasneje pa se moramo odločati tudi za prevzgojo.


Psi niso kar sami po sebi problematični. Večkrat so krive slabe izkušnje, pogosto pa smo faktor prav mi, pa se tega morda sploh ne zavedamo.

Mislim, da je vsak že slišal enega od spodnjih mitov, ki jih pripisujemo mladičkom.

3 MITI O MLADIČKIH
1. »JE ŠE PREMLAD«.

Večkrat nas ljudje sprašujejo kdaj je čas, da z mladičkom pričnejo hoditi v šolo.
Vzgoja psa nima starostnih omejitev. Pes je za vzgojo pripravljen, ko vstopi v vaš dom. Pravzaprav se psi začnejo učiti s prvim dnem, ko se skotijo. Mali psički se takoj pričnejo učiti, kako priti do maminih seskov in do hrane. Naučijo se tudi prvih krdelnih pravil in še mnogo drugih stvari, ki so pomembne, da preživijo.
Zato z vzgojo ni smiselno odlašati. Hitreje, kot se podate v učni proces, manj možnosti imate, da se pojavijo neželena vedenja.

Rešitev: na vzgojo in šolanje se pripravite pred prihodom mladička. Osnovne informacije lahko dobite na spletnih straneh, raznih seminarjih, brošurah, knjigah itd.

2. »SAJ BO MINILO«.


Super mit o tem, da »se pač zdaj to dogaja ter da bo že minilo«, je primer grizenja pri mladičkih. Res je, večina mladičkov rada grize. Eni npr. ker jih mučijo težave pri menjavi zob, drugi ker se igrajo, tretji »kar tako«. Vse to je res. Grizenje je problem, pa včasih ne vemo da je, ali pa se tega zavedamo šele, ko ugrizi postanejo močnejši in neprijetni (pa čeprav v igri). Morda imamo srečo in stvar res sama od sebe mine, vendar lahko v primeru nepravilnega pristopa in reševanja tega problema pride do večjih nevšečnosti.


Rešitev: poskrbite za preventivo, pravilno igro in zaposlitve pasjih nagonov.

3. »AH, PA SAJ JE ŠE MLADIČEK«.


Skakanje po ljudeh je pri mladičkih prav tako zelo pogosta nadloga. Pri tem smo sicer največkrat odločeni, da bomo skakanje preprečili, vendar pa v praksi to težje izvedemo. Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste bili trdno odločeni, da ne boste dopustili, da pes skače po ljudeh, pa vam v dejanski situaciji to ne uspe realizirati? Ker je naš kuža tako lušten in ga prijatelj po vrhu vsega na drugi strani še kliče in nevede »prosi« da skače po njem.
Če s skakanjem po ljudeh nimate problemov in se vam zdi, da lahko to dopustite, v redu. Problem nastane, ko si tega ne želite, pa kljub temu enkrat to pustite, drugič pa se temu uprete. Kaj s tem učimo psa? Nič pametnega. Morda to, da ga po nekem času naredimo še malo bolj zmedenega in ne ve, ali se v ljudi sme skakati, ali ne.


Rešitev: Bodite dosledni. Doslednost je zelo pomembna veščina pri vzgoji psa. Z vašo doslednostjo bo tudi vaš pes hitreje dojel sistem in navade, s tem pa si boste privarčevali kar nekaj živcev.

Vsekakor sta znanje in kvalitetna vzgoja najboljše orožje pri nevšečnostih, ki se lahko pojavijo pri mladičkih. Zelo dobro je že, če se zavedamo kakšne so težave, zakaj je do tega prišlo in le-teh ne pripisujemo zgolj temu starostnemu obdobju.

5 NASVETOV ZA BOLJŠE SOBIVANJE Z MLADIČKOM:
1. PRIPRAVITE SE:


Znanje je najboljše orožje pri soočanju s težavami, ki nastajajo pri vzgoji naših psov. S pridobljenimi informacijami si boste ustvarili balon znanja, s katerim boste razpolagali ob morebitnih problemih. Pripravite se, pobrskajte po internetu, izberite si nek sistem in mu sledite. Tako boste ob prihodu mladička na prve stvari že pripravljeni.

2. PRAVILEN PRISTOP:


Vzgoja psa se prične, ko pes vstopi v vaš dom. S pravilnim pristopom, znanjem in motivacijo, boste kos nevšečnostim, ki se pri mladičkih lahko pojavijo. Včasih psi rabijo le nekoliko več omejitev, zaposlitev ali pa kvalitetnega časa preživetega z vami.

3. PREVENTIVA:


Preventiva je ključna pri uvajanju mladička v vaš vsakdan. Če se vrnemo na skakanje po ljudeh. Zakaj psi to počnejo? Ker imajo to možnost. Preventiva ne pomeni, da psa ne pustimo več do ljudi, ali pa da mu onemogočimo stike. Preventiva pomeni, da smo korak pred njimi oz. neželenimi vedenji ter da poskrbimo, da do le-teh ne pride.
Primer: Ko pridejo obiski imamo psa pod kontrolo (omejitev, boks, privez) ter ga nato, ko se stanje umiri in je pes miren, spustimo k obiskovalcem.

4. HRANJENJE IZ ROKE:


Hranjenje iz roke je odlična tehnika za nagrajevanje oz. potrjevanje želenih vedenj. Z njo lahko mladička navadimo prvih pravil in vedenj ter ga postopoma uvajamo v življenje z nami. Hranjenje iz roke ima še mnogo pozitivnih učinkov: pes vzpostavi željo po sodelovanju z nami, s hranjenjem iz roke mu zadovoljimo nagone, lahko ga naučite tudi ogromno vaj in vedenj. Več o hranjenju iz roke->*vsebina na eakademiji*

5. ZAPOSLITVE:

Mladički so nagnjeni k raziskovanju, poskušanju novega, včasih se nam zdi, da tudi k preizkušanju naših mej, ki smo jih postavili. Zaposlitve so odlična rešitev pri preprečevanju neželenih vedenj in pri izkoriščanju pasjih potencialov ter nagonov.


Primer: Mladiček, ki vas grize ali pa uničuje vaša oblačila. Namesto vaših rok ali pa oblačil mu ponudite raje naravno žvečilko (bikovko, uhlje), da svojo energijo usmeri v to in se zaposli. Lahko pa si vzamete 10 minut in se z njim kvalitetno poigrate (borbena igra z mehko igračo je odlična zaposlitev za mladička in za vas). S tem boste neželena vedenja preusmerili v kvalitetno zaposlitev.