V obdobju učenja psov s pomočjo pozitivne motivacije na začetku priporočamo uporabo običajne hrane. To je hrana, ki jo pes dobiva dnevno. Vendar včasih pride do situacije, ko je zaradi večjih dražljajev oz. motenj psu potrebno dvigniti motivacijo. Ob srečavanju z drugimi psi, ob menjavi lokacij učenja, ob spoznavanju novih dražljajev… V takšnih primerih navadna hrana za motivacijo namreč ne zadošča in jo moramo nadomestiti s hrano, ki jo pes ne dobiva kot osnovni obrok. Pasji priboljški.


Na žalost pogosto opažam, da ljudje psom v takih primerih ponujajo hrano, ki ni primerna oz. je škodljiva in največkrat namenjena ljudem in ne psom. V mislih imam različne vrste salam oz. hrenovk, pasjih priboljškov v različnih barvah in oblikah…

ZAKAJ NE BI BOLJŠE HRANE ZA PSE PRIPRAVILI KAR SAMI DOMA? 

Res vam bo vzelo nekaj časa, vendar verjamem, da svojemu štirinožcu privoščite le najboljše, zato mu lahko pripravite pečeno-sušeno drobovino. Ta mu bo teknila in je obenem izvrsten ter zdrav posladek za vašega psa.

Priprava pekača in naravni pasji proboljški
Priprava pekača in naravni pasji proboljški

PEČENO-SUŠENO GOVEJE SRCE/JETRA

Potrebujete:

Goveje/telečje srce ali jetra, peki papir in pečico

Priprava – naravni pasji priboljški:

Segrejte pečico na 200°C. Goveje oz. telečje srce oz. jetra narežite na 1,5 cm tanke rezine, ki jih položite tesno eno ob drugo na pekač obložen s peki papirjem. Rezine pecite cca 20 min na temperaturi 200°C oz. toliko časa, da odteče odvečna tekočina. Tekočino odlijte, zamenjajte peki papir in pri temperaturi 100°C. Pecite še nadaljnjih 60 min. Nato zmanjšajte temperaturo pečice na 60°C in pri tej temperaturi sušite rezine še 120 min. Oz. toliko časa, da bodo dovolj suhe in nelepljive. Pečeno-sušene rezine lahko shranite v zamrzovalniku in jih uporabljate po potrebi. Lahko jih narežete na manjše koščke ali ponudite celo rezino.

Hrana, ki je namenjena ljudem, vsebuje različne začimbe, dodatke in predvsem sol, ki je psu močno škodljiva. Njegove ledvice ne morejo razgraditi teh snovi in posledično lahko ob dolgotrajnem hranjenju psa s temi živili pride do odpovedi ledvic. Prav tako se v večini pasjih priboljškov, ki se ponujajo na trgu, nahajajo snovi, ki so psu škodljive – barvila, emulgatorji, konzervansi

Naslovna fotografija: Maja Rokavec