Pri agresiji (agresija pri psih) je pomembno, da razmišljate predvsem dolgoročno. Kratkoročno razmišljanje z iskanjem instant rešitev vodi predvsem v škodo psov.


 

1. Večina agresivnega vedenja je povezana s strahom

Večina agresivnega vedenja (agresija pri psih) je povezana s strahom, slabimi izkušnjami, slabimi občutki ter nizko samozavestjo. Če je agresija povezana s strahom, se agresivnega vedenja ne bo dalo odpraviti z uporabo sile. Če boste uporabili silo, bo pes samo še bolj nesiguren in prestrašen, kar bo vodilo še v hujšo obliko agresije.

2. Agresija je največkrat posledica in ne vzrok

Pes lahko ima slabo samopodobo, ni bil dovolj socializiran, mogoče ga je med igro poškodoval drug pes ali je imel kakšno drugo negativno izkušnjo. Zaradi tega ga je lahko strah v določenih situacijah, pred agresivnim vedenjem pa se je tem situacijam poskusil izognit na kakšen drug način, ki ga ljudje večinoma spregledajo (psi se pred poskusom agresije navadno umaknejo, otrpnejo, se oblizujejo,…). Ko ta vedenja ne pomagajo, poskusijo še zarenčat, pokazat zobe ali celo napast. Ta vedenja ljudje opazijo in šele takrat odreagirajo. Pes se tako nauči, da se njegova negativna čustva, ki jih doživlja v neki situaciji, najbolj splača reševat z agresijo. Agresija je torej samo posledica težave, ki je največkrat pasja slaba samopodoba. Ne ukvarjajte se torej s posledico, ampak z vzrokom (npr. dvignite samozavest psa).

3. Agresija je največkrat priučeno stanje

Pes se je naučil, da se mu agresija najbolj splača in zato to vedenje začne ponavljat. Pes je verjetno že poskusil tudi z drugimi odzivi, ki pa se mu niso tako splačali. Zdaj je torej na vodnikih, da začnete dolgoročno vzpostavljat sistem in okolje, kjer boste psu dvignili samozavest ter ga za enkrat s preventivo umaknili s frustracij in dražljajev, ki povzročajo agresivno vedenje.

4. Najprej morate psa razumet, šele nato ga lahko »spreminjate«

Razumet psa pomeni, da ga pozorno opazujete, si pišete dnevnik, se posvetujete s strokovnjakom, se naučite brat pasjo telesno govorico, se naučite v katerih situacijah se obnaša agresivno, definirate neko preventivo, da ga ne silite več v situacije, ki v njemu vzbujajo negativna čustva in je zaradi tega agresiven. Šele ko psa razumete, lahko začnete spreminjat svoje navade –  nudimo mu boljše okolje, z njim boljše komunicirate, aktivno vodite učni proces. Skozi spreminjanje vaših navad se bo pes prilagodil ter se posledično »spremenil«. Temu pravimo prevzgoja. To je dolgoročna rešitev pri obvladovanju agresije. Žal ne obstajajo nobeni čudežni prijemi in hitre rešitve. Z instant rešitvami se boste od svojega psa samo oddaljili, mu naredili krivico, dolgoročno pa ne bo boljše ampak še slabše.

5. Pridobite čim več znanja o pasji psihologiji

Preberite čim več člankov na našem blogu ter različne knjige o pasji psihologiji. Lahko si ogledate tudi vsebine na e-akademiji, ki so obogatene z videi.

Agresija je največkrat vzrok in ne posledica. Vzrok agresivnega vedenja je največkrat strah, ki ga ne morete odpravljat na hitro in čez noč, sploh pa ne z nasilnimi metodami. Psa morate razumet ter delat na sebi in okolju, posledično pa se bo spremenil tudi pes. Jure