Menim, da ga ni lastnika, ki se ni vsaj enkrat soočil s problemom lajanja na zvonec. Nekateri se zanj ne zmenijo, spet drugim greni vsakdan. Ker si vsak zasluži vzgojenega psa in ker vzgojen pes ne laja na zvonec, si poglejmo ta problem od blizu.
vzgoja psa


1. KAJ JE VZROK LAJANJA PSA NA ZVONEC?

Kot pri vsakem nezaželenem vedenju se moramo tudi tukaj dokopati do vzrokov. Samo rešitev, ki cilja na vzroke problema, je lahko dolgoročno uspešna. Vzrok lajanja na zvonec je frustracija. Frustracija, ki izvira iz dejstva, da je lahko pes prvi pri vratih. To, da je prvi pa s sabo prinese ogromno stvari. Omogoča mu skakanje po prišlekih, ljudje se ukvarjajo najprej z njim ipd. Pri vsakem obisku se torej vse vrti okoli psa in večina dejavnosti, ki jih počne takrat so zanj nagrajujoče. Pa je to v redu? So prišleki prišli k psu ali k vam?

2. KAKŠNI SO POSTOPKI UČENJA?

Če redno spremljate naš blog, verjetno veste, kaj je prvi korak. Če ne veste, si hitro preberite ostale prispevke. Prvi korak je preventiva. Preprečiti je potrebno, da bo pes tisti, ki je prvi pri vratih. Istočasno pa se lotite njegovega vzhičenja ob zvoku zvonca. Najprej izklopite zvonec. Če tega ne boste storili in bo nekdo zvonil, ko bo pes sam doma ali ne boste pripravljeni, bo ves trud padel v vodo. Nato pričnite z delom. Na začetku lahko delate sami, kasneje pa prosite nekoga, da vam pomaga.

Postopek je preprost. Pozvonite in dajte psu hrano. Zvonec naj napove prihod hrane. Na ta način vzhičenost počasi izgine. Seveda ob predpostavki, da je pes omejen in ne more vaditi teka do vrat in skakanja po prišlekih. Prosite ljudi, ki pridejo na obisk, naj se vsaj prvih nekaj minut ne ukvarjajo s psom. Najbolje bi bilo, da prvih nekaj tednov psa ignorirajo ves čas obiska. Vaša naloga pa je, da psu osmislite ta čas nekako drugače.

Priporočam uporabo priboljškov za glodanje, s katerimi se bo v tem času zamotil. Morda na začetku ne bo zainteresiran, ko pa bo ugotovil, da preprosto ne more sodelovati, bo z veseljem sprejel zaposlitev. Lahko uporabite tudi avtomatski podajalnik briketov, ki sta ga Jure in David uporabila v oddaji Pozor, priden pes!

3. KAJ ŽELIMO DOSEČI?

Pomembno je, da skozi učni proces psa naučite, da se mu splača biti na svojem prostoru. To je predpogoj za uspešno reševanje večine problemov, ki se pojavljajo doma. Na to osnovo potem dodajte ostale situacije, kot so zvonjenje, vaše premikanje po stanovanju ipd.

Bodite pozorni na to, da boste vedno odreagirali enako ter od psa zahtevali enako, ne glede na situacijo. Pazite tudi, da ne boste od psa prehitro pričakovali preveč. Predvsem pa bodite pozorni na to, da bo pes 100 % uspešen in ne bo imel možnosti utrjevati napak. Poizkusite in nam sporočite svoj napredek.