Aktivno ukvarjanje s psom je pomemben del socializacije in dobro vzgojenega psa.  Na tak način poskrbite za zadovoljevanje njegovih nagonov in hkrati preprečite razvoj nezaželenih vedenj. Pred nami so vse bolj topli dnevi, ki jih radi preživimo v naravi. Aktivnosti, ki jih lahko počnete skupaj s psom je veliko, vaša naloga pa je, da izberete tisto, v kateri bosta uživala oba. Ena izmed možnosti je tudi hoja v hribe. Sama sem velika ljubiteljica gora, zato sem vedela, da me bo na tovrstnih podvigih spremljala tudi moja psička. Toda gore je treba spoštovati in se nanje ustrezno pripraviti. Preden se s psom odpravite v hribe,  je dobro upoštevati nekaj spodaj navedenih pravil.


 KDAJ JE ČAS, DA SE S PSOM ODPRAVITE V HRIBE?

Z zahtevnejšimi pohodi s psom počakajte do njegovega dopolnjenega prvega leta starosti, ko se rast in razvoj psa ustavita. Predvsem tek po bregu navzdol je obremenilen za pasje sklepe in lahko v dobi odraščanja psu pusti škodljive posledice.

S psom v hribe-pot navzdol

To pa seveda ne pomeni, da se na lažja hribovska pobočja ne smete odpraviti že prej. Ravno nasprotno. Tako kot ljudje, se morajo tudi psi navaditi na drugačen teren, pridobiti kondicijo, izkušnje in razviti motoriko. Prvi koraki navajanja psa na pohodništvo se lahko začnejo takoj, ko psiček dopolni pet mesecev. Na začetku naj potekajo predvsem v smislu priprave psa na pravilno hojo v gorah, saj se ta precej razlikuje od vsakodnevnega divjanja po travnikih in gozdovih. Na sprehodih psu pripravite različne rekreacije in izzive ter postopoma podaljšujte dolžino hoje. Seznanite ga z drugačnimi tereni, kot so korenine, kupi listja, skale, sneg, nestabilne podlage, mostovi, ipd. Prav tako ne pozabite na ustrezno socializacijo, ki je v visokogorju še toliko bolj pomembna.

 SOCIALIZACIJA PSA JE NA PRVEM MESTU

V hribe se lahko odpravite le z ustrezno vzgojenim in dobro socializiranim psom, ki je navajen na nenavadne situacije, druge ljudi, pse in živali. Hoja na popuščenem povodcu je ena izmed najtežjih vaj pri vzgoji psa, brez katere pa v gorah nimate kaj početi. Predstavljajte si, da vas pes z vso silo potegne bo bregu navzdol, ker je zagledal drugega psa ali srno. S takšnim ravnanje spravlja v nevarnost tako sebe kot vas in navsezadnje tudi druge obiskovalce.

Preden se odpravite na daljšo pohodniško turo, mora biti pes dobro socializiran, poslušen in vodljiv.

S psom v hribe: lepa narava

Priporočljivo je, da vašega psa naučite hoje za vami. Predvsem na ozkih prehodih vam bo to povelje prišlo še kako prav. Prav tako ne pozabite na eno izmed najpomembnejših vaj za življenje, to je zanesljiv odpoklic. Zaradi različnih ovir, ki se lahko pojavijo na poti (na primer plezanje čez prevrnjena drevesa) je včasih treba psa tudi odpeti.

Na pašnih območjih imejte psa ves čas pod kontrolo. V kolikor obstaja možnost, da bo pes druge živali preganjal, ne pozabite na preventivo, to je uporabo povodca.

S psom v hribe-na čudovitem travniku

NA SPREHOD SE DOBRO PRIPRAVITE

Za začetek izbirajte poti, ki jih poznate in ste jih že sami kdaj prehodili. Kasneje se lahko odpravite tudi po nepoznanih poteh, vendar se o njih predhodno dobro pozanimajte. Sama v tem primeru vedno pridobim vse informacije o dolžini poti, zahtevnosti, morebitnih nevarnostih, je pot senčna ali sončna in podobno.

Pri izbiranju pohodniških tur upoštevajte tudi vašo fizično pripravljenost, znanje in izkušnje ter fizično, psihično in zdravstveno stanje psa. V vročih poletnih dneh se izogibajte potem, kjer ni nobene sence ali možnosti ohladitve v kakšnem potoku. Psi se namreč ohlajajo veliko težje kot ljudje (ohlajajo se predvsem skozi gobček in blazinice na šapah), zato lahko hitro pride do toplotnega udara.

V hribih se lahko pripeti tudi kakšna nesreča, zato morate imeti dovolj fizične moči, da lahko psa odnesete v dolino.

S psom v hribe: na vrhu

KAKŠNO OPREMO POTREBUJETE?

Obvezna oprema za psa je ovratnica (ali oprsnica), povodec, posoda za vodo, voda, torbica za hrano in nekaj hrane. V hribe se ne smete odpraviti brez prve pomoči! Priporočljivo je imeti tudi posebno oprsnico, s katero lahko psa dvignete ali mu pomagate na težjih predelih.

Ne pozabite tudi na vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov. Predvsem ob planinskih kočah in na pašnih območjih pospravite za seboj, med hojo pa bodite toliko obzirni, da iztrebke vsaj odstranite s poti.

Obisk gora je lahko prav prijetna dogodivščina za vas in vaše štirinožce, če se nanjo dobro pripravite. To vključuje tako primerno opremo, znanje, predpripravo kot tudi poznavanje in upoštevanje vaših zmožnosti in zmožnosti vašega psa.