.Tako v tujini kot pri nas so pasji hoteli in vrtci v porastu. Zaradi informacij, ki so nam dandanes zlahka na voljo, je namreč vedno manj vaške mentalitete – “dokler nimamo hiše, psa ne bomo imeli” (večina tega izhaja s podeželjskih kmetij, še več pa iz pomanjkanja informacij) – in posledično se vedno več vodnikov odloča za življenje s psom v urbanem okolju, kjer pa prej ko slej pridejo v situacijo, ko psa preprosto ne morejo vzeti s seboj na pot.


Naj gre za dopust v oddaljenih krajih in psa nočete mučiti z letalskimi prevozi, lahko gre za poslovno pot. Ali pa želite psu privoščiti aktivne urice tudi v času službe. Morda okrevate po bolezni, a želite kljub temu nuditi psu kar potrebuje. Ali pa ste družino povečali še za enega člana in vam kdaj enostavno zmanjka časa in energije, da bi v dan vključili še kakovostno preživljanje časa z vašim psom. Razlogi so različni, zato je vedno dobro imeti glede varstva in zaposlitve psa še plan B – nadomestni dom (pasji hoteli) za vašega štirinožnega prijatelja. Stric Google sicer ve vse, a osebna priporočila sežejo še dlje.
fwefewf

KLJUB TEMU BODITE PRI IZBIRI PASJEGA HOTELA POZORNI PREDVSEM NA NASLEDNJE DEJAVNIKE:

 1.ZNANJE

Oseba, ki sprejme v varstvo vašega psa, mora imeti znanje in izkušnje. Preverite, kje je pridobila znanje, ali je aktivna v kakšni kinološki disciplini, se morda udeležuje tekmovanj, ipd.

Ponavadi so spletne strani informativno obarvane, dejansko dogajanje je dobro preveriti predvsem na socialnih omrežjih, a naj vas število “lajkov” ne zavede. Pasji hotel z 11 let izkušenj (in že zato z več “lajki”) ni nujno boljši za vašega psa. Obstajajo novi, modernejši, prijaznejši, aktivnejši, predvsem pa specializirani pasji hoteli, ki se prilagodijo pasjim zmožnostim, karakterju in pasmi.

VETERINARSKA OSKRBA vsak pasji hotel mora po zakonodaji imeti podpisano pogodbo z izbrano veterinarsko kliniko, saj mora v primerih, ko pes potrebuje nujno veterinarsko pomoč, to tudi omogočiti. Četudi ima vaš pes drugega veterinarja, naj vas to ne skrbi. Pomembni podatki v kartoteki psa se v takšnih primerih prenesejo k drugi veterinarski kliniki, ki trenutno oskrbuje psa.

ŠTEVILO PSOV V VARSTVU: pasji hotel, v katerem izvaja varstvo ena oseba, ima lahko po zakonodaji maksimalno 10 psov. Povprašajte jo ali ji pri varstvu pomagajo tudi zunanji skrbniki/sprehajalci psov, ipd. Informacije vam bodo med drugimi dale odgovor tudi na vprašanje ali je pristop do varstva individualen ali pa delajo na obseg.

2. PONUDBA

PRI PONUDBI BODITE PRECIZNI. TA MORA POPOLNOMA ZADOVOLJITI POTREBE IN NAGONE VAŠEGA PSA.

PSIHOFIZIČNA ZAPOSLITEV PSA: poskušajte se izogniti pasjim hotelom, ki delajo na obseg in kjer nudijo samo skupinske sprehode. Psa ste kupili zaradi sebe in ne zaradi igre z drugimi psi. Imate ga, ker se radi ukvarjate z njim, in ker je pes motiviran za delo z vami. Četudi ne gre za delovnega psa – metanje žogice in frizbija je prav tako super aktivnost in pomeni, da se dejansko ukvarjate s psom.

Pes v varstvu potrebuje stabilno osebo, ki se mu bo posvečala in mu nudila mentalno in fizično zaposlitev, prilagojeno njegovemu znanju in kondiciji. Zaposlitev je še v večji meri potrebna, ko pes spremeni okolje. Pes, ki bo deležen aktivnosti, kot so delovni sprehodi, pohodniški izleti, delo z nosom , mantrailing, kolesarjenje, ipd. ne bo mogel razviti nezaželenih vedenj in ne bo utrujen zaradi neprestane konkurence z ostalimi psi, ampak zaradi kakovostnega preživljanja časa z nadomestnim skrbnikom. Velika razlika!

SPECIALIZACIJA: preverite ali je pasji hotel specializiran za določene velikosti ali celo pasme psov. Večina jih sprejema tudi mladičke in starejše pse. Pri specializaciji ne gre za diskriminacijo, ampak za zavedanje ponudbe, znanja in potenciala, ki ga ima dotični pasji hotel.
SPECIALIZACIJA DELUJE PODOBNO, KOT ČE SI SAMI ŽELITE ODDIHA NA MIRNI LOKACIJI: v hotelu s sproščenim in prijetnim ambientom, vam ne bo prav, če boste morali poslušati neprestano vreščanje, zato boste verjetno poiskali hotel, ki ustreza tem kriterijem.

PSI Z BOLEZNIJO IN PSI Z ALERGIJAMI: žal lahko tudi psa prizadane bolezen ali alergija. Če je pes v kritičnem zdravstvenem stanju, potem o varstvu ne razmišljajte, saj takšen pes potrebuje 24 urno veterinarsko oskrbo. Če imate psa z alergijo/boleznijo, s katero se je navadil živeti s pomočjo spremembe hrane, uvedbe mazil ali tablet, pa je vsekakor primeren za varstvo v pasjem hotelu. Tam vas bodo med drugim tudi sami povprašali o zdravstvenem stanju psa, zato ste lahko brez skrbi, da bo za vašega psa poskrbljeno z dodatno oskrbo.

PASJA LEŽIŠČA: psi radi spijo tudi na tleh, a vseeno bodite pozorni na informacije o pasjih ležiščih. Če imate psa, ki je alergičen na pršice, morajo biti pasja ležišča hipoalergena, oblečena v umetni material – primer: umetno usnje, ki je enostavno za čiščenje in vzdrževanje. Za športne pse in pse, ki imajo težave s sklepi in hrbtenico, pa je dobro, da imajo ležišča tudi ortopedsko funkcijo.

ZAPOSLITEV PSA V NOTRANJIH PROSTORIH: psi, ki imajo hudo alergijo na travo ali pelode plevelov, si v poletnih mesecih ne morejo privoščiti daljših aktivnosti na travnikih in jasah, sicer doživijo hitro reakcijo na koži. V takšnih primerih bodite pozorni ali pasji hotel ponuja aktivnosti tudi v notranjih prostorih. Tekalna steza za pse, delo z nosom  in ostale mentalne vaje so idealne zaposlitve za takšnega psa, hkrati pa poligon ne zahteva veliko prostora. Vse to lahko oseba izvaja v dnevnem prostoru, v garaži ali v pisarni.

Dodatna ponudba lahko varstvo psa le še olajša, predvsem pa izboljša…

 

DODATNA PONUDBA

PREHRANA PSA: ko se dogovorite za termin varstva, boste s seboj prinesli hrano s katero psa že hranite, sicer lahko pes zaradi prehitre menjave hrane dobi prebavne motnje.
Naprednejši pasji hoteli ponujajo tudi “hotelsko hrano” – na primer surovo hrano raw4dogs, ki je še posebej primerna za pse z alergijami na pršice. V primeru, ko je pes že navajen na vrsto hrane, ki je na voljo v hotelu, vam je seveda ni potrebno pakirati in vzeti s seboj.

NADZOR PSA PREKO KAMERE: nekateri vodniki imajo željo spremljati psa v pasjem hotelu tudi preko kamere, ki je na voljo 24 ur na dan. Pa si to res želite tudi vi? Edina dva tedna, ko si lahko privoščite oddih zase, želite spremljati še psa preko kamere? Se mi je kar zdelo. ?
Dejstvo je, da če na spoznavnem in še na naslednjih srečanjih niste začutili osebe, ki bo za vašega psa skrbela med odsotnostjo, ali iz kakega drugega razloga ne verjamete, da bo zanj dovolj dobro poskrbljeno, potem se za hotel niti ni smiselno odločiti in raje poiščite alternativo.
Pasji hoteli, ki ponujajo le individualne storitve, spletne kamere vseeno pogosto uporabljajo za lastne potrebe. Z njihovo pomočjo lahko psa nadzirajo tudi takrat, ko fizično ni v neposredni bližini. Npr. ko v svojih prostorih počiva po dnevnih aktivnostih, zelo koristne pa so tudi za splošno analizo obnašanja psa, ko je ta sam, še posebej, če izraža nagnjenost k določenim vedenjskim vzorcem, ki jih je zaželeno odpraviti (npr. izsiljevanje pozornosti s cviljenjem).

NEGA PSA: nekateri psi jo potrebujejo več, nekateri manj. Zelo pomembno je, da v primeru daljšega varstva pasji hotel ponuja tudi nego, sicer boste nazaj dobili popolnoma zavozlanega psa.

PREVOZ PSA: gre za dodatek k ponudbi, a je vedno bolj zaželjen. Vedno več pasjih hotelov ponuja prevzem, prevoz in oddajo psa na vašem domu ali kateri drugi lokaciji po vaši izbiri (letališče, ipd.). Ko smo v časovni stiski ali pa če slučajno nimamo prevoznega sredstva, možnost prevoza vsekakor olajša situacijo.

3. ENERGIJA

Zelo pomembna je tudi energija osebe. Če ste vodnik ptičarja in je nadomestni skrbnik zelo mirna oseba, ki ponuja le brezciljne sprehode, potem ste lahko prepričani, da boste nazaj domov odpeljali živčnega psa, z odvečno energijo.

4. NAČIN

NAČIN DELA S PSOM: Pridobite si informacije kakšnega sistema bo pes deležen v času varstva. Tehnike, ki omogočajo interakcijo oz. komunikacijo med psom in skrbnikom na prijazen ter naraven način, so zelo pomembne. Preverite ali pasji hotel uporablja pozitivno motivacijo, kjer psa ne podkupujejo, ampak nagrajujejo za sodelovanje. S takšnim načinom bo nadomestni skrbnik v najkrajšem možnem času dosegel, da ga bo med vašo odsotnostjo pes začel upoštevati kot vodjo.

NAČIN BIVANJA PSOV: tukaj sta možna dva načina. Ali psi bivajo skupaj z nadomestnim skrbnikom v istem prostoru in med seboj niso ločeni. Ali pa pasji hotel upošteva pravila preventive in pse ločuje z ustreznimi pregradami ali boksi. Bodisi tam, kjer nadomestni skrbnik domuje, bodisi v ločenem objektu, kjer ima zaposlene ljudi za 24 urni nadzor. V vsakem primeru morajo biti prostori čisti, dezinficirani in brez nevarnih predmetov (ostri robovi, predmeti, ki jih pes lahko odgrizne in/ali pogoltne, ipd.).

Prva možnost je na voljo samo tistim psom, ki so med seboj kompatibilni, priporočljiva pa je tudi za pse z izrazito ločitveno tesnobo. Zelo pomembno se je zavedati, da vodniki pogosto zamenjujejo ločitveno tesnobo s pomanjkljivo vzgojo (pes se ne zna umiriti, nima zadostne samokontrole, ne zna počakati sam in izsiljuje pozornost, na kar dobi pozitiven odziv s tem, ko ga poskušamo utišati, ipd.). Če niste prepričani, se o ločitveni tesnobi raje posvetujte s strokovnjakom.

Druga možnost ponuja vodenje psov na način on/off. Kjer je vedno nadomestni skrbnik tisti, ki se odloči, kdaj se bo aktivno ukvarjal s psom in kdaj bo pes imel počitek. Prednost tega načina sta predvsem sto odstotna pozornost in nadzor psa, ko se nadomestni skrbnik z njim aktivno ukvarja, in popoln mir in čas za spanec, ki ga psi po aktivni zaposlitvi prav tako potrebujejo.

5. POZITIVNA IZKUŠNJA

Vsi smo presrečni in zadovoljni, ko nam nasmejan postrešček pred hotelom odpre avtomobilska vrata in nas prijazno povabi k recepciji. V sobi pa nas pričakata pozitivna misel in sladka pogostitev. Enako je pri vaši izkušnji in izkušnji psa v pasjem hotelu. Vsi skupaj si želimo varstvo psa doživeti kot nekaj pozitivnega.

Pasji hoteli z znanjem in izkušnjami bodo spoštovali vaše želje, a vam bodo znali tudi argumentirano povedati kaj bo pes med varstvom dobil in česa ne. Razveselili vas bodo z rednim obveščanjem o vašem psu preko emaila, socialnih omrežij ali sms-ov, prav tako pa vas bodo po končanem varstvu seznanili z napredkom in splošno analizo obnašanja vašega psa.

Edina kriterija, po katerih se žal večina vodnikov prepogosto odloča, sta cena in lokacija, ki pa sta v primeru, ko najdete nekoga, ki izpolnjuje zgornje kriterije, večinoma nepomembna. Četudi živite na štajerskem koncu in najdete v osrednji Sloveniji idealen pasji hotel za vašega psa, naj vas razdalja ne ustavi. Pasji hoteli, ki skrbijo za popolno vodnikovo in pasjo izkušnjo, bodo prišli po vašega kužka tudi na dom, ali pa se boste po opravljenem spoznavnem srečanju srečali na pol poti. Vse je stvar dogovora. ?
fwdfd

Poskušajte se izogniti izgovorom kot je “teden ali dva bo pa pes že zdržal”. Takšno mišljenje lahko hitro pripelje do nezaželjenih vedenj vašega psa, ali pa še huje, v negativno izkušnjo, ki mu bo povzročila travme. 

Svojemu psu želite le najboljše, zato naj bo deležen tega tudi takrat, ko ni z vami.

 efwef
AVTOR: Kristina Vila
Kristina, ki se je nekoč ukvarjala z izkušnjo, ki jo uporabniki doživljajo ob obisku spletnih in mobilnih storitev. Se je ob sobivanju pasjega sopotnika odločila, da se preusmeri v drugačne izkušnje. Tiste, ki jih doživljamo lastniki psov, pa tudi psi sami. V svojem domovanju ponuja prostore tistim, ki bi želeli kakovostno in aktivno varstvo za svoje štirinožne prijatelje.