Ali vaš pes dela za nagrado ali zaradi nagrade?

Želite privarčevati čas pri vzgoji vašega psa? Zelo pomembno je, da psa NAGRAJUJETE in ne PODKUPUJETE. Razumeti morate naših 7 korakov učnega procesa . Če boste učni proces vašega psa speljali čez vseh 7 korakov, bo pes delal z vami zato, ker bo rad delal. V nasprotnem primeru pride do tega, da bo pes delal z vami le takrat, ko bo videl nagrado ali bo vedel, da obstaja možnost nagrade.

Psa ni potrebno nagrajevati celo življenje. Končni cilj našega sistema je pes, ki opravlja vaje z užitkom in za njih ne pričakuje nagrade. Razmislite torej ali svojega psa nagrajujete ali podkupujete.

Primer: Psa pokličem k sebi in ta se ne odziva. Večina ljudi, ki psa podkupuje, začne segati z roko v žep ali v torbico po hrano. Pes na razdalji gleda in čaka. Ko vidi nagrado v roki, pride. Kaj se pes uči? Uči se, da mora počakati toliko časa, dokler ne vidi nagrade v roki in da je prav, da pride takrat. Kaj se zgodi, ko hrane več ni, ko torbico enkrat umaknemo? Pes ne bo več prišel.

Še preden je pes vzgojen se opusti kontrola

Naša trditev se glasi: DOKLER PES NI VZGOJEN, JE OMEJEN. To bo zelo privarčebalo čas pri vzgoji psa. To je popolnoma enako kot pri otroku, namreč dokler otrok ne zna pogledati levo in desno ter varno prečkati cesto, ga mama drži za roko.  Torej dokler vaš pes ni vzgojen, dokler npr. ne zna odpoklica, nima še nekega odnosa z vami, ga npr. ne spuščajte s povodca. Ker si ljudje tako želijo delat in živeti s psom brez povodca, ga prehitro odstranijo. Hitenje pa se ne nanaša le na odpenjanje povodca, temveč tudi v prehiter prehod treninga v prevelike motnje. Kaj se največkrat zgodi? Pes gre predaleč in pride do poškodbe (npr. lahko ga povozi avto, ga napade pes,…) ali se uči narobe. Tega se ljudje velikokrat ne zavedajo.

Primer: Psa pokličem k sebi in ta se ne odziva. Ker nimam povodca, da bi ga lahko privabil k sebi, se zdaj pes uči, da če ga kličem, mu ni potrebno prit. Ljudje se nato čez čas začnejo spraševat, zakaj njihov pes še vedno ne pride na klic, čeprav je star npr. že 2 leti. Zato, ker so prehitro prenehali z uporabo kontrole (prehitro so odpeli povodec), pes pa se je tako predolgo učil napačnih vedenj.

Primerjanje med vodniki

Vodniki psov se med sabo zelo radi primerjajo. Ali pa zelo radi primerjajo svoje pse, še raje pa tiste, ki so jih že imeli.

Ne primerjajte psov med sabo ker ne poznate njihove zgodovine, so tudi različne pasme, ki različno hitro odraščajo,… Tudi med sabo se ne primerjajte, saj ljudje nimamo istih ciljev pri vzgoji psa, motoričnih sposobnosti,… Psi tudi različno zorijo, to je proces in vse terja svoj čas. Na psa lahko hitro preveč psihično pritisnemo in porušimo odnos, ki smo ga do takrat že zgradili. Pri vzgoji psa je potrebno svoj ego dati na stran. Ne primerjajte se z drugimi, prav tako tudi svojega zdajšnjega psa ne primerjajte s prejšnjim psom. O prejšnjem psu nam navadno ostane neka romantična, idealna podoba, saj ostanejo le lepi spomini. Zato primerjanje ni pošteno do vašega zdajšnjega psa.

Ljudje si večinoma želijo vzgojenega psa, žal pa psa šolajo in se sprašujejo, zakaj imajo šolanega nevzgojenega psa

Če želite imeti vzgojenega psa, obiščite tečaj vzgoje. Ne zadržujte se samo na poligonih, kjer se pse šola. V tem primeru boste najverjetneje prišli do težave,  da boste imeli po dveh letih psa, ki bo na poligonu delal vse vaje poslušnosti, na sprehodu pa bo še vedno vlekel na povodcu, ne bo socializiran,… Če je vaš cilj vzgojen pes se posvetite vzgoji. Če je vaš cilj šolan pes pa se seveda posvetite šolanju. Vendar tudi šolan pes mora biti najprej vzgojen. Razmislite, kakšnega psa si želite in temu prilagodite tudi delo. Torej postavite prioriteto.

Kako privarčevati čas pri vzgoji psa: Jure in Falko pri vaji poleg

Kaznovanje psa

Če se sprašujete, ali morate psa kaznovat, je odpovedal sistem preventive. Vprašajte se, kje ste kot vodnik odpovedali ter na katerem področju vam še primanjkuje znanja. Torej kaj ste naredili narobe, da je pes prišel v situacijo, kjer je naredil nekaj narobe in bi si naj zaradi tega zaslužil kazen. Naš sistem je postavljen tako, da s preventivo preprečimo večji del napak, ki bi jih pes sicer zelo verjetno naredil. Tako ni nobene potrebe po kazni. Če se zgodi, da je prišlo do situacije kjer mislite, da je psa potrebno kaznovati, vam svetujem, da v tistem trenutku poskusite nevtralizirat stanje, torej da se čustveno ne vpletate, niti slučajno ne svetujem da psa fizično kaznujete. Psa odstranite, pobrišite, pospravite,… karkoli se je pač zgodilo narobe. Zavedajte se, da se bo v življenju oz. v učnem procesu psa zgodilo ogromno napak. Od ene napake ne more zaviset kar cela vzgoja. Torej ne paničarite in ne dramatizirajte. V procesu vzgoje psa pa uporaba fizične sile ni nikoli upravičena.

Razmislite raje o tem, kako lahko vzpostavite preventivo, sploh če želite s psom ohraniti dober odnos in ne želite biti z njim v konfliktu. Imeti dober odnos s svojim psom je po mojem mnenju ena izmed glavnih stvari, zakaj si ljudje sploh kupijo psa.

Uporaba različnih tehnik izven sistema

Ljudje velikokrat nekaj preberejo ali slišijo in potem upoštevajo le eno stvar iz celotne zgodbe – sistema. Seveda upoštevajo le tisto eno stvar, ki jim odgovarja, kar jim ne odgovarja ponavadi ne upoštevajo. Nato se obešajo na ta en “podatek” in so prepričani, da celoten sistem ne deluje. Seveda ne deluje, saj je vzeto izven konteksta določenega sistema.

Torej ne delajte nekaj brez jasnega konteksta in sistema, saj boste prišli do nezanesljivih in slabih rezultatov. Zelo dobro je, če imate nek sistem, znotraj tega sistema pa tehnike, ki so za vas najbolj primerne. Te tehnike prilagodite glede na psa, vas, stopnjo učnega procesa, okolje,… Pri tem je seveda smiselno, da vam pomaga kak strokovnjak za vzgojo psov, ki bo ocenil, katero tehniko uporabiti in zakaj.

Želite privarčevati čas pri vzgoji psa? Torej ne uporabljajte le ene tehnike znotraj sistema in potem kritizirajte, temveč se naučite razumet sistem in potem lahko znotraj le tega uporabljajte različne tehnike, ki vam in vašemu psu najbolj ustrezajo.

Foto: Maja Rokavec