Življenje z dvema psoma: veliko lastnikov psov se vsaj enkrat sreča z mislijo, da bi svojemu štirinožnemu prijatelju pripeljal kosmatega kompanjona. Pa nakup še enega štirinožnega prijateljčka res pomeni dvojno veselje doma?


1. Pred nakupom drugega psa se zavedajte:

ČAS IN ŽIVLJENJE Z DVEMA PSOMA

Za dva psa porabimo več časa kot za enega, tudi če ju na sprehod vozimo skupaj. Sčasoma lahko torej psa sprehajamo skupaj, vendar to ne pomeni, da lahko vse počneta istočasno (npr. učenje osnovne poslušnosti, vzgoja, aktivna igra z lastnikom,…).

DENAR 

Dva psa = dvojni stroški (hrana, obiski pri veterinarju, cepljenje, oprema, vzgoja in morebitno šolanje,…)

VZGOJA

Pred nakupom drugega psa mora biti naš »prvorojenec« že lepo vzgojen. Zelo težko bomo hkrati vzgajali dva psa. Priporočam, da z nakupom drugega psa počakate, če vas prvi pes še ni vzgojen. Nekateri psi tudi kopirajo določena vedenja od starejših psov, kar pomeni, da lahko kopirajo dobra in slaba vedenja vašega starejšega psa (npr. lajanje). Zato se je neželenih vedenj potrebno rešiti prej.

SPOL

Pred nakupom še enega 4 nožnega prijatelja dobro razmislimo o spolu le tega. Če imate namen imeti doma samca in samico, potem bo za vse bolje, da ali psico sterilizirate ali psa kastrirate.

Življenje samca z gonečo psico je lahko zelo mučno, saj mu hormoni čisto podivjajo.


PROSTOR

Če imamo psa v notranjih prostorih se zavedajmo, da bo tudi drugi pes potreboval svoj prostor in nam zavzel nekaj prostora v stanovanju. Premislimo tudi primernem transportnem prostoru v avtu za dva psa.

Vesela in sproščena psa. Življenje z dvema psoma.
Vesela in sproščena psa. Življenje z dvema psoma.


2. Življenje z dvema psoma


SOBIVANJE

Doma naj ima vsak pes svoj določen  prostor, kamor se lahko umakne. Psov ne puščajte samih, če niso pod nadzorom.

HRANJENJE

Že od začetka vaša psa hranite v različnih prostorih, saj tako preprečimo ali omilimo nastanek tekmovanja za hrano. Nekateri psi ob prisotnosti drugih psov živčno hlastajo za hrano in jo goltajo.

LOČEVANJE

Zelo pomembno je, da psa že od začetka ločujete. Občasno na izlet, trening ali sprehod vzemite le enega od psov. Tako se bosta oba naučila samostojnosti. Prevelika navezanost na drugega psa lahko vodi do velikega problema (tudi do ločitvene tesnobe).

UČENJE MIRNOSTI

Že od začetka psom preprečite igro v notranjih prostorih. Čas in kraj za igro naj bo zunaj. V notranjih prostorih naj se pes umiri in počiva.

LOČENA POVELJA

Ko imamo doma dva psa je nujno potrebno, da jih naučimo res dobro čakati. Enega psa  “odložimo” (damo na prostor) in medtem z drugim delamo. Potem pozicije obrnemo. Priporočam, da za prostor in sprostitev psov uporabljate ločena povelja ali pa pred poveljem vedno uporabite ime psa.

Življenje z več kosmatinci je lahko prava zabava, a le če to odločitev sprejmemo odgovorno in se na prihod novega člana tudi ustrezno pripravimo.

Foto: Anja Troha