Nasveti, kako psu olajšati strah pred pokanjem

Psi in novoletno pokanje. Začel se je december, čas veselja in čas, ki mnogim pasjim lastnikom, zaradi pokanja petard, povzroča nemalo preglavic.

Uporaba pirotehničnih sredstev je zakonsko omejena, njihova uporaba je dovoljena le v času od 26. decembra do 2. januarja. Kljub temu se pokanje začne že veliko prej in se je temu skoraj nemogoče izogniti. 

Zakaj se psi bojijo pokov?

Pasji sluh je precej občutljivejši od človeškega, zato je povsem razumljivo, da so zanj določeni zvoki lahko zelo stresni. Medtem, ko ljudje slišimo zvoke do 20.000 Hz, jih psi med 47.000 in 65.000 Hz. To pomeni, da psi zaznajo mnogo višje frekvence in slišijo tudi tone, ki jih ljudje ne moremo. Poleg tega si psi glasnih pokov in svetlobnih efektov ne znajo razložiti, zato so še dodatno zmedeni in prestrašeni.

Psi zaznavajo mnogo višje frekvence, zvoki so zanje intenzivnejši, slišijo vsaj petkrat bolje in tudi do štirikrat dlje od človeka.

Strah je povsem normalen odziv organizma na nevarnost, ki mu po njegovem preti. Če se pes torej ob prvem poku prestraši, ni s tem nič narobe. Težava nastane, če se strah stopnjuje in prerase v neko vrsto fobije. Takšni psi ob poku doživljajo res hudo stisko, pogosto se tresejo, cvilijo, sopejo, se slinijo ali celo bruhajo. Lahko urinirajo, se skrivajo, uničujejo predmete ali se vedejo kako drugače destruktivno. Psi lahko v takšnem stanju ostanejo še dolgo po tem, ko se pokanje že preneha, nočejo iz stanovanja, rep imajo spodvit globoko pod trebuh.

Psi in novoletno pokanje: Največ lahko storite sami

Če imate psa, ki se s pokanjem še ni srečal, je v veliki meri predvsem od vas odvisno, ali bo pokanje petard povezal kot nekaj pozitivnega ali kot nekaj negativnega in kako se bo na to tudi v bodoče odzval. Pri psih, ki so ob poku že doživeli kakšno travmatično izkušnjo in pri psih, ki so streloplašnost podedovali, bo odpravljanje strahu precej oteženo in praviloma manj uspešno. Kljub temu pa jim lahko pomagate, da bodo konec leta preživeli čim manj stresno. 

Ostanite mirni

Ko zaslišite glasen pok, je najbolj pomembno, da, ne glede na pasjo reakcijo, ostanete čim bolj mirni. Tudi če se pes prestraši, iz tega ne delajte drame, temveč se pretvarjate, kot da se ni zgodilo nič. Največjo napako, ki jo običajno storijo lastniki v tem trenutku je, da začnejo psa tolažiti, ga božati, se z njim pogovarjati: »saj ni nič hudega, vse je v redu, naj te ne bo strah«. Pes vaših besed ne more razumeti, z božanjem pa mu dajete občutek, da je prav, da se boji, da so poki res nekaj slabega, nevernega. Še huje je, če se ob poku prestrašite tudi sami. 

Uporabite hrano ali najljubšo igračo

Če poči, namesto tolaženja in panike, raje zaigrajte veselje, psu ponudite hrano oziroma kakšen dober priboljšek, se poigrajte z njegovo najljubšo igračko ali ponovite trike, v katerih uživa. Na takšen način mu boste predstavili, da je pok pravzaprav nekaj pozitivnega in mu v resnici napoveduje nekaj dobrega in prijetnega. Govorimo torej o obratnem pogojevanju.

Pripravite mu varno zavetje

V hiši mu pripravite varno zavetje, kamor se lahko skrije. Tudi psom, ki živijo zunaj, lahko začasno omogočite vstop v hišo ali pa jih namestite v garažo. V stanovanju izberite miren, temen prostor, ki je zvočno čim bolje izoliran. Prižgite radio ali televizijo in glasnost povečajte, da v največji meri preglasite zvok poka. Na oknih zagrnite zavese ali spustite žaluzije, saj se psi pogosto vznemirijo že ob svetlobnem efektu.

Če si pes za varen kotiček izbere kakšen drug prostor, kot ste mu ga namenili, ga seveda pustite tam. Nekateri psi se na primer najbolj varno počutijo v avtomobilu.

Psi in novoletno pokanje: Psa lahko imate tudi v postelji, če mu je lažje

Izogibajte se večernim sprehodom

Po potrebi spremenite ritual sprehodov. Največ pokanja se odvija v poznih popoldanskih in večernih urah, zato se na sprehod odpravite v prvi polovici dneva, ko ljudje še spijo ali so v službah in šolah. Za sprehod v večernih urah se odločite le, če je to res nujno potrebno. Sprehodi naj bodo krajši in intenzivnejši. Poskrbite za fizično in mentalno zaposlitev, da bo pes prijetno utrujen in se bo manj obremenjeval z okolico. Izbirajte manj obljudene kraje, kjer je verjetnost uporabe pirotehničnih sredstev čim manjša.

Na sprehodu imejte psa na povodcu! Četudi vas pes vedno uboga, lahko petarda poči nepričakovano in psa prestraši do te mere, da v paniki pobegne. Ne pozabite tudi na ustrezno opremo, iz katere se ne more izmuzniti.

Navajanje na pok: uporaba CD posnetkov

Desenzibilizacija poteka na različne načine, ena izmed možnosti je tudi uporaba zvočnih posnetkov, kjer psu predvajate zvoke petard in žvižganje raket. S tovrstnim treningom je potrebno začeti še preden pride december. Posnetek sprva predvajate na zelo nizki (za vas komaj slišni) jakosti in z dovolj velike oddaljenosti od psa. Posnetek zvoka pogojujete s hrano (lahko tudi z igračo). Ko se pes z zvoki ne obremenjuje več, počasi povečujete jakost glasu, kasneje zmanjšujete tudi oddaljenost med psom in napravo, od koder zvok prihaja.

Kljub vsemu velja opozoriti, da tovrstni trening velikokrat ne prinese želenih rezultatov, saj pes prave petarde občuti z vsemi svojimi čutili in ne samo s sluhom; temu primerno pa je tudi njegov odziv drugačen. Bolj kot zvočni posnetki, vam bo prišla prav predvsem pomoč usposobljenega inštruktorja in pravilna socializacija tekom celega leta. Dobro vzgojen pes, ki je navajen na različne (zvočne) dražljaje in ima dobro navezavo z vodnikom, bo praviloma tudi s pokanjem petard imel manj problemov.

Če je stres prevelik, mu pomagajte z naravnimi pomirjevali

Za zmanjšanje stresa na tržišču obstaja veliko pripomočkov, od kompresijskih plaščkov, ki delujejo pomirjujoče, do naravnih pomirjeval v obliki kapljic (Bachove kapljice, Baldrijanove kapljice), homeopatskih zdravil, feromonskih ovratnic, tablet, itd. Pred uporabo pomirjeval se posvetujte z vašim veterinarjem, ki vam bo ustrezno svetoval, kaj je najbolje za vašega ljubljenčka, glede na stopnjo stresa, starost, pasmo in splošno zdravstveno stanje.

Bodite psu v oporo

Predvsem za silvestrovo, naj pes ne bo sam doma. Omogočite mu vašo bližino in oporo. Le tako lahko spremljate, kaj se s psom dogaja in ustrezno ukrepate. Pri nekaterih psih se lahko strah pred pokanjem pojavi nenadoma tudi kasneje v odrasli dobi, čeprav pred tem nikoli ni doživel slabe izkušnje.

Da bo zadnji dan v letu minil čim bolj mirno, vam svetujemo:

  • Na sprehod pojdite dovolj zgodaj.
  • Poskrbite za fizično in mentalno zaposlitev ter psa prijetno utrudite.
  • Pripravite mu varen, miren, temen kotiček, ki je zvočno čim bolje izoliran.
  • Ponudite mu nekaj res slastnega za glodat, s čimer se bo zaposlil v času pokanja.
  • Ostane doma in bodite psu v oporo. Izogibajte se glasnim zabavam ali krajem, kjer je velika verjetnost ognjemetov. Razmislite tudi o možnosti, da bi odpotovali v kakšne bolj mirne kraje, na primer v hribe.
 • V kolikor je strah prevelik, mu pomagajte s pomirjevali. Pred uporabo se posvetujte z veterinarjem.

Psi in novoletno pokanje: Prestrašen pes

Psi in novoletno pokanje zaključek: Ne glede na zgoraj opisane nasvete, predvsem opazujte svojega psa in naredite tako, kot njemu najbolj ustreza. Če vašemu psu pomaga, da ga božate, ga božajte. Če med pokanjem zavrača hrano, ga takrat ne hranite. Če se najbolje počuti zunaj na dvorišču, naj bo zunaj; poskrbite le za njegovo varnost, da ne more pobegniti in da ima možnost umika v zatočišče.

Naj prazniki vam in vašim štirinožcem minejo čim bolj mirno in prijetno.

Foto: Anja Troha