Nemalokrat nas skrbniki psov sprašujejo, katero hrano lahko njihov pes je in katere ne. O primerni hrani si lahko več preberete v naših člankih , ta članek pa bo posvečen najpogostejšim jedem, ki za pse niso priporočljive ali so zanje lahko celo strupene.


 

ALKOHOL: vsi smo že slišali zgodbe o zabavah, na katerih so bili prisotni tudi psi, ki so bolj ali manj po nesreči popili nekaj alkohola. Čeprav se nekaterim morda na prvi pogled zdi zabavno, da se pes obnaša, kot da bi bil vinjen, je alkohol lahko za pse izjemno škodljiv. Že majhne količine lahko povzročijo vinjenost, izgubo koordinacije, oteženo dihanje, v hujših primerih lahko tudi komo ali celo smrt.

10-jedi-ki-so-za-pse-lahko-strupeneAVOKADO: listi, semena, sadež in olupek avokada vsebujejo persin, ki lahko škodljivo vpliva na pse. Povzroči lahko razdražen želodec, težave z dihanjem, drisko in bruhanje. Nevarna je tudi koščica, ki jo lahko pes zaradi okrogle oblike in spolzkosti nehote poje.

MLEKO: mnogi psi ne prenašajo kravjega mleka zaradi laktozne intolerance. Mleko lahko povzroči drisko in/ali bruhanje, količina, ki jo pes še prenaša pa je odvisna od posameznika. Nekateri psi lahko brez težav popijejo večje količine mleka, pri nekaterih pa že manj kot deciliter povzroča močno drisko.

GOBE: lahko vsebujejo strupene snovi, ki škodujejo psu. Povzročijo lahko odpoved organov in celo smrt. Pri psih se je gobam najbolje odpovedati v celoti.

ČOKOLADA: ni primerna za pse in lahko v večjih količinah povzroča resne težave. Vsebuje kofein in druge snovi, ki so za pse strupene. Povzroča lahko težko dihanje, bruhanje, drisko in lahko poškoduje srce in živčni sistem. Čokolado raje privoščite sebi, psu pa ponudite priboljške, ki so zanj primerni in naravni : alfakan jetrne kocke

GROZDJE: tako grozdje kot rozine so lahko za določene pse izjemno strupeni. Snov, ki povzroča težave, ni znana, zaužitje grozdja ali rozin pa lahko privede do odpovedi ledvic. Nekateri psi grozdje sicer normalno prenašajo, spet drugi lahko dobijo drisko ali bruhajo. Ker vnaprej ne morete predvideti  kako se bo telo vašega psa odzvalo na grozdje, priporočamo, da ga psu ne ponudite. Če vas pes spremlja v času trgatve, bodite pozorni na to, da ne bo s tal pobiral grozdnih jagod.

OREŠČKI MAKADAMIJE: tako kot pri grozdju tudi pri oreščkih makadamije ni znano katera snov psom povzdroča težave. Psi lahko zaradi zaužitja oslabijo in izgubijo funkcionalnost zadnjih nog. Pride lahko do bruhanja, depresije, tresenja in podhladitve.

ČEBULA: snovi, ki jih vsebuje čebula, so lahko izjemno nevarne za vašega psa. Poškodujejo namreč rdeče krvne celice, zaradi česar psi postanejo slabotni. Uživanje čebule lahko privede do slabokrvnosti.

ŽVEČILNI GUMI: vsebuje umetno sladilo ksilitol, ki ljudem ne predstavlja težav, za pse pa je izjemno strupeno. Že majhna količina ksilitola lahko povzroči nizek krvni pritisk, napade, odpoved ledvic in celo smrt.

KOFEIN: kave svojemu psu verjetno ne boste ponujali, v primeru da jo pes vseeno popije, lahko pride do bruhanja, nemirnosti, pospešenega utripa srca ali celo smrti.

Če je vaš pes zaužil katero izmed strupenih hranil, SE NEMUDOMA obrnite na VAŠEGA VETERINARJA, ki vam bo svetoval, kako ravnati  v dani situaciji.