Odpoklic?

Kaj sploh pomeni ”zanesljiv odpoklic pri psu”? Lahko bi rekli, da je to takojšen odziv psa na klic v vsaki situaciji, ne glede na motnjo in ne da bi od vodnika zato pričakoval kakršno koli nagrado ali dodatno spodbudo. Je to možno samo v teoriji, ali to dejansko deluje tudi v praksi? 

Prijavite se v program: odpoklic

 


O odpoklicu smo že pisali na blogu (npr. 5 napak pri odpoklicu) in posneli kar nekaj filmčkov, ki jih najdete na Youtubu ali naši FB strani (npr. ko Jure in David razlagata, kako odpoklicati psa od srn, kako se naši psi odzovejo na klic in kako odpoklic izvajajo vodniki na skupinskih tečajih). Vendar ta vaja mnogim vodnikom še vedno predstavlja težavo, neglede ali so bili v pasji šoli ali ne. A bi bilo prav, da bi bila izziv, ki se ga je treba lotiti.

Menim, da je odpoklic najpomembnejša vaja, ki bi jo moral obvladati vsak pes. Vodnikova dolžnost je, da ga te vaje nauči. Se pa strinjam, da je odpoklic ena izmed težjih vaj, saj je treba vanjo vložiti precej truda, časa in vztrajnosti, da lahko psu izoblikujemo vedenje, ki ga pričakujemo. Tu ne sme biti popuščanj. Z vsakim klicem, ki ga pes presliši, se naš odnos s psom slabša in ruši vajo.

Vajo odpoklica bi morali obvladati psi, ki jim vodniki že tako dopuščajo preveč svobode, jih spuščajo iz povodca v urbanem okolju in so brez kakršnega koli nadzora. In ko gre ta njihov kuža svojo pot, po možnosti do drugega psa, ga vodniki ne morejo odpoklicati. Potem pa se slišijo fraze in tolažbe vodnikov: ”Saj po navadi pride na klic, samo danes se mu ne da.” Ali pa uberejo drug izgovor, ko vidijo, da s klicem niso uspešni in pes vztrajno sili v psa in/ ali človeka: ”Naš kuža je prijazen, ne bo nič naredil”. Pogost pojav v ljubljanskem Tivoliju in v bližini Živalskega vrta (PST). Tudi sama sem na sprehodu že velikokrat doživela podobno situacijo. Tem vodnikom se samo nasmejim in jih povabim v Alfakan skupinske tečaje ☺.

Tudi pri svojih psih (nemški kratkodlaki ptičarki in irskemu setru, ki sta po vrhu še lovska psa) zahtevam in pričakujem zanesljiv odpoklic. Brez izjeme! Ta vaja mi je še pomembnejša, kadar sem z njima v gozdu in sta psa spuščena. Ne predstavljam si, da se mi psa ne bi odzivala na klic, še posebej takrat, ko je v bližini kakšna motnja in ju moram imeti že zaradi tega pod nadzorom in 100% kontrolo. Zato tudi sama posvečam vaji odpoklica veliko časa in jo ves čas obnavljam in utrjujem.

Ni si dovolj psa s perfektnim odpoklicem. V vajo je treba vloži veliko truda. Obstaja ”preprost recept”, kako se vaje lotiti. Opisala bom tri korake, ki jih priporočamo in svetujemo v Alfakanu:

1. KORAK: POSKRBITE ZA PREVENTIVO

Dokler psu NE izoblikujete želenega vedenja, ne smete dopuščati napak oz. mu omogočiti, da se po vašem klicu k vam ne vrne. Pomagate si z dolgim povodcem (npr. 8 – 10 metrov), ki ga pripnete na psa. Psa imate pod nadzorom.. Ko ga želite priklicati in se ne odzove takoj, si lahko pomagate s povodcem. Psa ne boste lovili ali ga obupano prosili, naj pride k vam. Enostavno povlecite povodec, ki ga držite v roki, ali pa nanj stopite, če ga pes vleče za sabo. Pokažite in pomagajte psu, da bo razumel, kakšno vedenje od njega pričakujete. Pes bo še hitreje prišel, če se boste začeli gibati stran od njega, medtem ko držite povodec. To ga bo še dodatno motiviralo, da bo pritekel k vam.

2 . KORAK: NAGRADITE IN POHVALITE PSA

Predstavljajte si, da se pes pridno odzove na vaš klic in to kljub motnji (npr. ko je zagledal mačka, se je začel igrati z drugim psom, so ga zanimale krtine …), vi pa ga za njegov prihod ne pohvalite in ne nagradite. Kakšno sporočilo ste mu posredovali? Bo imel odpoklic sploh kakšno vrednost, ali mu bo naslednjič bolj pomembno vohanje po tleh, igra z drugim psom …? Zakaj bi veselo pritekel k vam, če mu za to ne namenite nobene pozornosti?

V začetnih fazah učenja in tudi kasneje, ko se vaja odpoklica utrjuje, mora biti pes za poslušnost in uspešen prihod VEDNO nagrajen. Za težje vaje mora biti nagrada bolj zanimiva. Kako psa nagraditi? Preberite članek ”Pohvalite psa!

3. KORAK: UPOŠTEVAJTE UČNI PROCES

Učenja se lotite po korakih in pri tem upoštevajte učni proces (klasično in operativno pogojevanje). O fazah učnega procesa smo tudi že pisali, priporočam, da si prispevek si pred učenjem ponovno preberete. Upoštevajte dejstvo, da je potrebno vaji ”odpoklic” nameniti zelo veliko pozornosti, vztrajnosti, doslednosti in nešteto ponovitev, da vedenje pride v navado.

Vse skupaj se sliši preprosto, vendar je praksa tista, ki prinaša rezultate. Pridnost in vztrajnost se vedno obrestujeta. Vključite tudi svojo iznajdljivost in bodite pri učenju in utrjevanju vaje odpoklica za psa vedno zanimivi in nepredvidljivi. Pes si mora res želeti, da na klic čim hitreje pride k vam. Ta želja mora biti prisotna, kadar psa začnete nagrajevati selektivno, kadar mu ponudite različno obliko pohvale oz. ste v zadnjih fazah učnega procesa. Ko dosežete to, potem imate pri psu zgrajen zanesljiv odpoklic.

Prijavite se v program: odpoklic

Foto: Maja Rokavec