Foto: Maja Rokavec

Včasih so psi živeli zunaj na verigah, ljudje se niso veliko ukvarjali z njimi. Danes psi večinoma živijo s svojimi vodniki, z njimi se veliko ukvarjamo, udejstvujemo se v pasjih športih, obiskujemo razstave,…Vodniki obravnavamo svoje pse kot družinske člane, kar je lepo. Vendar se velikokrat do njih obnašamo kot do svojih otrok. Psi so za vodnike postali tudi nekakšni terapevti. Na njih zlivamo pozitivna in negativna čustva.

Zaradi tega lahko imajo psi nemalo težav.

Da bi lažje razumeli kako različni smo si ljudje in psi, je tukaj 10 znakov, da vaš pes ni človek:


Če se do psa obnašate kot do človeka, mu delate veliko krivico, saj pes ni človek.

1. Psi ne znajo govoriti

Psi čutijo vaše razpoloženje, ne razumejo pa vaših povedi, predvsem dolgih. Ne znajo govorit verbalno, zelo dobro govorijo/komunicirajo neverbalno. Naučite se njegove govorice, naučite se psa opazovat in vaše življenje z njim bo lepše.

2. Psi živijo v sedanjosti, ljudje pa v preteklosti in prihodnosti

Psi sicer imajo neke izkušnje iz preteklosti, vendar ne naklepajo prihodnosti in živijo v sedanjem trenutku. To je velik plus, saj ko prevzgajamo psa, ki je imel slabo preteklost, se v njegovem življenju s prihodom v novo okolje obrne nov list življenja.

3. Psi ne znajo biti zlobni, hudobni in nimajo negativnih misli

Vse zgoraj naštete stvari so človeške lastnosti. Psi so lahko agresivni, dominantni, posesivni,… Niso pa zlobni v smislu, da bi nekomu namerno želeli storiti kaj slabega.

4. Psi so živali, ki jih vodi nagon

Psi ne sklepajo in ne razmišljajo logično. So pametni, imajo čustva, nimajo pa nadnaravnih sposobnosti, da bi lahko točno vedeli kaj mislite. Vodniki imajo svoje pse izredno radi in jim zato pripisujejo tudi zelo dobre lastnosti. Velikokrat mislijo, če psu trikrat nekaj rečejo, da bo že kar vedel kaj želijo. Seveda to ne gre tako hitro, učni proces psa je bolj kompleksen. Ljudje razmišljamo predvsem z glavo, pse pa vodi nagon. Nagone lahko izkoristite sebi v prid in življenje s psom bo lažje in lepše.

5. Psi so sposobni brezpogojne ljubezni

Psi se svojih vodnikov vedno razveselijo, svoja čustva iskreno pokažejo. Ko se pes enkrat naveže na svojega vodnika, ni za njega pomembnega nič drugega (npr. videz, oblačila,…).

Foto: Maja Rokavec

6. Psi delajo iz dveh razlogov: nekaj delajo ker se jim splača, nečesa ne delajo ker bi se radi izognili neprijetnosti

Okvirje vzgoje oblikujete tako, da najprej veste, kaj od psa želite. Nato oblikujete proces vzgoje tako, da se bodo psu stvari, ki jih želite od njega, vedno splačale. Nagrajujete stanja in vedenja. Pes bo začel v vedenjih uživat (npr. odpoklic, samokontrola, hoja na popuščenem povodcu,…). Dolgoročno to pomeni, da bo pes v samih vedenjih tako užival, da ne bo več potreboval nagrade. Začnite razmišljat npr. o tem, kako lahko naučite psa, da bo cel čas sprehoda samo razmišljal o tem, kdaj ga boste poklicali in bo on lahko prišel do vas. Odpoklic.si

7. Psi imajo štiri tace

Psi potrebujejo več gibanja kot ljudje. Velikokrat vodniki psom ne nudijo dovolj gibanja in nato zaradi slabe vesti kompenzirajo s kupovanjem priboljškov, nagrajevanjem nepomembnih stvari,… Psom se nabira odvečna maščoba in kilogrami, kar pa seveda ni zdravo.

8. Psi odkrito pokažejo svoja čustva

Pasja telesna govorica je zelo izrazita, čeprav lahko tudi skrijejo in potlačijo svoja čustva, če ne prepoznate njihove telesne govorice. Če pes tlači čustva je lahko to velik problem, sploh recimo pri agresiji. Ljudje velikokrat poskušamo negativna čustva v družbi zamaskirat, psi znajo to slabše.

9. Psi zelo dobro vohajo

Psi precej boljše vohajo od nas. Voh je čutilo, ki je pri psu najbolj razvito, hkrati pa tudi žal najbolj zapostavljeno. Psi lahko npr. v kapljici urina zavohajo zelo veliko stvari, npr. kateri pes je šel mimo, koliko je bil približno star, njegovo spolno zrelost,… Več se ukvarjajte z zadovoljevanjem tega nagona. Delo z nosom je odlična zaposlitev (eterično olje lahko skrivate po stanovanju, na sprehodu,…)

10. Psi ne marajo zgodbic

Ljudje se veliko ujamemo v zanko da govorimo, kaj vse bomo naredili. Velikokrat pa nič od tega ne naredimo. Pri psu se lahko naučite zelo dobre samodiscipline – nikoli ne obljubljajte nekaj, kar niste sposobni izpolnit. Avtoritete pri psu si npr. ne pridobite čez noč in s pretepanjem psa, temveč je en izmed glavnih načinov za pridobitev avtoritete ta, da  kar psu rečete, tudi naredite. Držati se morate stvari, ki jih od psa zahtevate (npr. da leži na ležišču) in ne smete popuščat. V nasprotnem primeru vas pes ne bo jemal resno. Zaradi tega večinoma ljudje niso uspešni pri vzgoji in prevzgoji. Če psi ugotovijo, da za besedami ni dejanja potem tega ne jemljejo več resno. Prenehajte se obnašat dvolično in stojte za svojimi besedami.

Facebook live posnetek: 10 razlogov zakaj pes ni človek