Še ne toliko let nazaj je bilo fascinantno videti ubogljivega psa, ki zna sedi, prostor ali zna hoditi poleg. S kliker učenjem pa se je učenje pasjih trikcev dvignilo na veliko višjo raven. Dandanes se psi lahko naučijo pravzaprav karkoli. Naučiti psa hoditi po zadnjih tačkah niti ni več izziv. Zakaj ne bi vašega psa naučiti hoditi sprednjih tačkah? Ga naučili dvigniti zadnjo tačko kot da lula? Ali pa da pospravi tri posodice eno v drugo? Omejitev je samo vaša domišljija.


ZAKAJ UČENJE PASJIH TRIKCEV?

Učenje pasjih trikcev:

  • Preživljanje kvalitetnega in hkrati zabavnega časa z vašim psom
  • Zadovoljstvo psa v učnem procesu
  • Pes se nauči razmišljati s svojo glavo
  • Izboljšanje fizičnih zmogljivosti vašega psa
  • Pes postane bolj odziven, priden in vesel
  • Zadovoljen lastnik ☺

Psom se zdi učenje pasjih trikcev izjemno zabavno.

V naravi imajo, da ustrežejo lastniku in mu ugodijo. In če so za to nagrajeni je stvar še toliko bolj zabavna. Nam predstavlja izziv, kaj psa pravzaprav lahko naučimo in kakšno pot bomo do tja ubrali.

Hkrati pa naš odnos s psom tako dvignemo na še višjo raven. Kajti najbolj pomembna je ravno komunikacija s psom. Psa moramo razumeti in z njim vzpostaviti posebno vez in zaupanje. Psi so izjemno inteligentna bitja in radi razmišljajo.

Kaj če psi niso dovolj zaposledi?

Toda velikokrat se zgodi, da niso dovolj zaposleni in takrat nastopijo težave. Uničijo vaše najljubše copate, glodajo pohištvo, lajajo ali imajo predvsem preveč energije, ki jo je potrebno preusmeriti v nekaj bolj koristnega. Z učenjem trikov boste tako zaposlili psa, ga naučili razmišljati in ga spremenili v bolj pridnega psa. In ne samo to, postala bosta veliko boljša prijatelja.

učenje pasjih trikcev s klikerjem in hrano
KLIKER UČENJE

Današnje metode učenja temeljijo na pozitivni motivaciji, nagrajevanju in pohvali. S prihodom klikerja je učenje postalo veliko lažje in bolj preprosto. Ideja kliker metode je, da psu v točno določenem trenutku povemo, kdaj je nekaj naredil pravilno. Zato lahko uporabimo tudi marker, besedo »ja«. Vendar pa je timing pri klikerju veliko bolj natančen in tudi zvok klikerja je bolje razpoznaven kot katerokoli verbalno povelje.

Pri navajanju psa na kliker je zelo pomemben postopek učnega procesa. Na začetku vedno, ko pes preusmeri pozornost na nas, kliknemo in nagradimo. Kliku VEDNO sledi nagrada. Klik se bo psu kmalu zdel zabaven, saj bo klik začel povezovati z nagrado in bo rad sodeloval z nami. Na začetku dela s klikerjem ne uporabljamo ukazov za izvedbo trika, ampak samo oblikujemo mišični spomin. Verbalne ukaze začnemo dodajati šele kasneje, ko pes že obvlada določen trik.

Ko pes dojame, da kliku vedno sledi nagrada, lahko začnemo s klikanjem njegovega pogleda. Vedno ko nas pes pogleda, mu kliknemo in damo nagrado. Tako si hitro pridobimo njegovo pozornost in psu naredimo učenje zabavno. Večina psov bo zelo hitro razumela celoten učni proces, pri nekaterih pa bo potrebno malo več truda.

NAGRADA

Pri večini psov se kot nagrada najboljše obnese hrana. Kasneje lahko psu kot nagrado ponudimo tudi igro z njegovo najljubšo igračo. Hrana je običajno najboljši motivator. Običajno psi obožujejo delo na surovo meso, lahko uporabimo tudi hrenovke, sir, ali pasje priboljške. Predvsem je pomembno, da ugotovimo, na katero hrano naš pes najraje dela. Zato naj bodo nagradice kar se da slastne.

V kolikor je vaš pes med bolj izbirčnimi oz. razvajenimi, naj bo pred učenjem lačen. Najboljše pa bo, če kliker trening naredimo kar namesto obroka.

učenje pasjih trikcev in hranjenje iz roke

METODE UČENJA

Na voljo imamo več metod, kako se lotimo učenja trikov. Vedenje psa lahko ujamemo (»capturing«), izvabimo (»luring«), oblikujemo (»shaping«) ali ga naučimo preko tarče (»targeting«).

CAPTURING:

Željeno vedenje pri psu ujamemo. Psi imajo svojo široko paleto naravnih vedenj. Med njimi so zehanje, stresanje, pretegovanje, valjanje,… Vsakega izmed njih lahko v trenutku, ko ga pes izvaja, kliknemo in nagradimo. Torej lovimo vedenja in jih nagrajujemo. Ta metoda je dolgotrajen proces učenja.

LURING:

Psu izvabimo vedenje, npr. s slastnim priboljškom v roki psa spodbudimo, da sledi roki. Tako se lahko pes zavrti npr. okoli svoje osi oz. sledi roki v različne pozicije.

SHAPING:

Je kompleksna metoda učenja, kjer postopoma po korakih oblikujemo vedenje pri psu. Npr. če želimo psa naučiti, da se zavrti okoli svoje osi, najprej klikamo samo poglede v levo, nato pogled in premik teže, kasneje pogled, premik teže in premik sprednje tačke, in tako vse dokler se pes ne zavrti okoli svoje osi. Torej v majhnih korakih gradimo izvedbo celotnega trika.

TARGETING:

psa naučimo, da se z določenim delom telesa dotika tarče. Psa naučimo dotika tarče s smrčkom, katerokoli izmed tačk ali s telesom. Za tarčo lahko uporabljamo katerikoli predmet (target stick, majhen košček kartona, dlan,…)

NASVETI PRI UČENJU

Ko začnemo z učenjem pasjih trikcev naj bodo trening kratek in intenziven. Vedno se naj konča, ko je pes najbolj motiviran ter z veliko pohvale in nagrade. Še posebej ko delamo z mladičem je pomembno, da mu naredimo kliker učenje čim bolj zabavno in vedno končamo še preden se pes začne dolgočasit. Včasih je to lahko le nekaj minutk. Ko končamo se s psom poigramo in ga pohvalimo.

Učenje pasjih trikcev, ki so težji

Ko psa učimo težjih pasjih trikcev, pri katerih je postopek daljši in zahtevnejši, mu vedno, ko naredi korak v pravi smeri, damo večjo nagrado. Torej če nagrajujemo z enim koščkom hrenovke, mu v tem primeru dam več koščkov. Ko nam učenje ne gre in niti mi ne vemo, kako bi psa pripravili do izvedbe nekega trikca, preprosto naredimo pavzo, naredimo nekaj drugega in ga za to nagradimo. Nikoli ne končajmo učenja z neuspehom, temveč s pohvalo in tako se bo pes veselil naslednje učne ure.

PASJA KOMUNIKACIJA

Pri učenju moramo biti pazljivi, da psu razločno in dosledno povemo kaj želimo od njega. V nasprotnem primeru se pes hitro zbega in ne ve kaj želimo od njega. Zato je pomembno, da znamo razbrati pasjo govorico telesa.

Lajanje: pogosto znak vznemirjenosti, navdušenja nad učenjem
Zehanje: znak, da je pes pod napet, živčen ali pod stresom. Zehanje je pravzaprav miritveni signal, z njim pes sporoča željo po umiritvi situacije.
Miganje z repom: pes je sproščen in pripravljen na igro

ZAKLJUČEK

Učenje s klikerjem je torej samo način, kako psa naučimo razmišljati in kakšno pot bodo ubrali, da se bo naučil določenega trika je odvisno od nas samih. Ko pes obvlada trik in ga z veseljem izvaja, klikerja ne potrebujemo več. Psa z nagrajevanjem motiviramo in ga naredimo bolj samozavestnega. Pes postane bolj priden, ubogljiv in vesel. In kar je najbolj pomembno z učenjem si utrdimo našo vez z psom.

Naj bo učenje vašega psa zabavno! 🙂

Tridelno vsebino: PASJI TRIKCI z Nadjo Žlender najdete tudi na naši e-akademiji. Eden izmed trikcev, ki jih uči Nadja v e-akademiji je: navajanje psa na nagobčnik

Foto: Maja Rokavec