Tako meni kot mojim psom so sprehodi, kjer se nič ne dogaja, kar malce dolgočasni, zato se trudim, da je dogajanje pestro in zanimivo. Včasih pridejo trenutki, ko nam zmanjka idej za aktivnosti, ki bi jih z našim psom počeli na sprehodu. V ta namen sem zapisala nekaj idej za popestritev sprehodov

Izkoristite ovire

Se radi sprehajate po gozdu? V tem primeru si sprehod popestrite na ogromno načinov. Podrti hlodi ali večje veje se lahko spremenijo v ovire za preskakovanje ali pa pripomoček za učenje ravnotežja. Psa lahko naučite tudi, da obide drevesa po eni ali drugi strani in na ta način združite učenje z gibanjem. S časom lahko psa pošiljate okoli vedno bolj oddaljenih dreves in s tem poskrbite za to, da mu v gozdu ne bo dolgčas in ne bo imel časa vznemirjati divjadi.

Če vaši sprehodi potekajo v bolj urbanem okolju pa lahko na enak način izkoristite tiste malo manj naravne ovire. Stebrički ob poti, stojala za kolesa ali ulične svetilke lahko postanejo vaši pripomočki.

Na sprehod vzemite igračke

Že ptički na veji čivkajo o tem, da so igračke zakon 🙂 Z njimi si lahko popestrite sprehod, hkrati gradite na odnosu z vašim psom in skrbite za fizično ter miselno zaposlitev vašega psa. Priporočam vam, da igro vključite nekje na sredini sprehoda, s tem boste poskrbeli, da bo vaš pes primerno ogret. Glede na to, kaj vašemu psu bolj odgovarja, se lahko odločite med borbeno igro, krožno igro prinašanja ali pa kombinacijo obojega, kamor lahko vključite tudi iskanje igračke. Kombinacija vsega bo v največji meri poskrbela za popestritev, saj morajo psi v prvem delu, ko čakajo na povelje, pokazati nekaj samokontrole; nato sledi iskanje, kjer razgibajo svoje telo in vklopijo smrček; na koncu pa so za svoj trud še nagrajeni v obliki najdbe igračke in nato še igre z vami.

 

Izberite novo pot

Vsake toliko se podajte na raziskovanje novega terena, nove sprehajalne poti ali pa kar na izlet. Psi bodo s spoznavanjem novih krajev postajali bolj stabilni in samozavestni, tako kot nam pa je tudi njim sprememba okolja prijetna popestritev vsakdanjika. Če se veliko sprehajate po mestu, se za spremembo odpeljite do bližnjega gozda, lahko se odpravite do travnikov, v poletnem času pa bo prijetna popestritev tudi potok ali reka.

 

Ponovite vaje in trikce

Psi se radi učijo in radi sodelujejo z nami, če le uporabljamo pozitivne metode učenja. Zakaj se ne bi torej učili tudi na sprehodu. Čas, ki ga namenite vašim sprehodom, lahko brez težav delno namenite tudi učenju in ponavljanju vaj – to je pravzaprav zelo priporočljivo. Namesto zdolgočasenega sprehajanja in capljanja vzemite s seboj nekaj hrane in ponovite vaje ali trikce, ki ste jih z vašim psom vadili. Na ta način boste sprehod s pridom izkoristili za obnavljanje znanja, pes pa se bo pri tem ne samo zabaval, ampak si bo tudi zapomnil, da so sprehodi z vami zabavni in zanimivi. Pri tem ne pozabite na najpomembnejši trikec – ODPOKLIC!

 

Spremenite tempo gibanja

Psi obožujejo tek! Verjetno ste že kdaj opazili kako se obnašanje psov spremeni, če se iz počasne hoje poženete v tek. Kar naenkrat pri psih vzbudite zanimanje in z veseljem se pridružijo dogajanju. Tudi če niste tekači, se lahko del sprehoda gibate nekoliko hitreje in s tem zabavate s svojim psom. Sami si izberite kam in koliko časa boste tekli. Tečete lahko naravnost, lahko cik-cakate in spreminjate smer, važno je, da se s psom zabavate. Če pes na zabavo med tekom še ni navajen, sploh pa če je mladiček, se zna zgoditi, da se bo kar malce preveč razburil in vas pričel grizti. V tem primeru raje začnite z bolj lahkotnim tekom in gibanjem in svojo hitrost prilagajate psu. Pomembno je, da se zabavate tako vi kot vaš pes.

Katere aktivnosti pa so všeč vam?