Veliko ljudi ima napačno predstavo o tem, kaj sploh pozitivna motivacija je. Za lažje razumevanje pojma pozitivna motivacija najprej razčistimo, kaj le-ta ni?

  • Pozitivna motivacija NI permisivna vzgoja, kjer je vse dovoljeno.
  • Pozitivna motivacija NI hranjenje s pomočjo priboljškov in podkupovanje psa.
  • Pozitivna motivacija NI razvajanje psa.
  • Pozitivna motivacija NI vzgoja brez pravil in omejitev.

Pozitivna motivacija je sistem, kjer nagrajujemo želena vedenja.

Pozitivna motivacija je po mojem mnenju edina pot za vzgojo psa. Bazira na tem, da naredite dober odnos s psom in nato na odnosu  gradite. Star sistem vzgoje in šolanja psov ni baziral na dobrem odnosu s psom, saj niso uporabljali pozitivne motivacije in so delali večino stvari na silo. Želeli so hitre rezultate, uporaba pozitivne motivacije pa terja čas in veliko znanja, vendar daje boljše in dolgoročne rezultate. S psom boste imeli dober odnos, zaupanje, pes se bo dobro počutil in bo samozavesten. S pozitivno motivacijo lahko tudi prevzgajamo pse.

Kaj morate vedeti za učinkovito uporabo pozitivne motivacije?

Oblikovanje nagrade 

Če želite uporabljat pozitivno motivacijo, torej nagrajevat želena vedenja, morate najprej oblikovat nagrado. Nagrada je tisto, kar zadovolji vsaj enega izmed pasjih nagonov. Večinoma je najlažje začet z nagrado v obliki hrane. Če želite psu predstavit hrano kot nagrado, je pes ne sme več dobivat zastonj. Če hranite psa iz skodelice mu hrano dajete npr. dvakrat na dan zastonj. Zato se večinoma pes za hrano ni pripravljen potruditi, saj jo dobiva brez truda iz skodelice. Nato morate porabljat priboljške, s tem pa še bolj razvrednotite hrano kot nagrado. Pes se večinoma preneha trudit in pridete prehitro do stagnacije v učnem procesu. Zaradi tega priporočamo v času iučnega procesa hranjenje psa iz roke.

Psa začnite hranit iz roke

Ukinite torej klasične obroke iz skodelice, namesto tega dajte njegov obrok v torbico, ki jo bose imeli s sabo.

Pozitivna motivacija deluje samo z uporabo preventive

Preventiva pomeni živeti s psom na način, da nima možnosti delati napak oz. razviti neželena vedenja. S pozitivno motivacijo torej nagrajujete želena vedenja ob predpostavki, da neželenih vedenj ne proizvajate. Neželenih vedenj v učnem procesu torej ne sme biti. Če boste živeli s psom brez uporabe preventive, se bo dnevno zgodilo določeno število neželenih vedenj. Če jih boste želeli odpravljat, se boste  s psom konstantno prepirali. Če torej preventive ne postavite, tudi pozitivna motivacija ne deluje. Zato funkcionirata v našem sistemu skupaj. Pri mladičkih lahko v notranjem prostoru kot preventivo uporabite boks, privez, ograjico (gre le za začasno stanje, ko je pes vzgojen omejitev več ne potrebuje),… To uporabljate predvsem takrat, ko niste z njim in kadar ste z njim vendar nimate časa za aktivno ukvarjanje. Preventivo torej uporabljate v povezavi z aktivnim učnim procesom, kjer s pozitivno motivacijo nagrajujete želena vedenja. Ko imate torej čas za psa se z njim ukvarjate in ga nagrajujete za želena vedenja, tisti del dneva, ko zanj nimate časa (npr. kuhate kosilo, ste v službi,…) uporabljate preventivo.

Ne pozabite nagrajevat življenjskih situacij

Prepoznati je potrebno tudi razne situacije v življenju, kjer pes slučajno ali namenoma naredi nekaj prav (npr. se izogne drugemu psu, gre sam na svoje ležišče,…). Za taka vedenja lahko uporabite drugo obliko nagrade, kot je npr. božanje, besedna pohvala, igra,… Želena vedenja torej segajo nad trening par minut na dan, ampak jih je potrebno iskat ves čas.

Pozitivna motivacija deluje samo če ste dosledni

Od psa morate zahtevati vedno enako. V družinskem krogu se dogovorite, kakšna pravila bodo veljala glede psa in potem jih vsi dosledno upoštevajte. Na e-akademiji je na to temo tudi video vsebina

Prav tako dosledno nagrajujte želena vedenja. 7 korakov našega učnega procesa predpostavlja uporabo nagrade od prvega do zadnjega koraka. Šele nato lahko delate brez nagrade. Če boste v 3. koraku začeli s psom delati brez nagrade, če boste npr. šli na sprehod in s sabo ne boste vzeli hrane, boste nekonsistentni pri nagrajevanju in vaš pes ne bo razumel kaj želite od njega in bo začel delat po svoje. Od 1. do 7. koraka učnega procesa delate torej z uporabo nagrade. Pozitivna motivacija ne predpostavlja nagrajevanja do konca pasjega življenja, temveč do konca učnega procesa, ki pa ni zaključen po 1 tednu, če želite dolgotrajne rezultate. Učni proces traja dlje časa, od enega leta do več let.

Od psa morate torej konstantno zahtevat enako ter konstantno v učnem procesu uporabljat nagrado za želena vedenja.

Konstantna uporaba sile v učnem procesu pomeni premalo znanja vodnika

Če v učnem procesu konstantno uporabljate silo, konflikt, če se kregate s svojim psom ne pomeni, da je pes neumen, ne želi delat in da je s psom nekaj narobe. Pomeni, da imate vi premalo znanja, da ne poznate dovolj dobro pasje psihologije ter da nimate postavljenega dobrega sistema.

Dodatno znanje o uporabi pozitivne motivacije lahko pridobite na različne načine: pogledate video vsebine na e-akademiji, preberete naš blog, se pridružite kakšnemu našemu skupinskemu tečaju,… Naš sistem uporabe pozitivne motivacije je vedno enak, ni pomembno ali govorimo o programu hoje na popuščenem povodcu, o prevzgoji psa ali o skupinskih tečajih. Vedno govorimo o istem sistemu. Postopno začnite gradit svoje znanje, saj boste tako pridobili zaupanje v sebe, vedno manjkrat se boste znašli v slepi ulici ter uživali življenje z vašim psom.

FOTO: Maja Rokavec