Pasja šola je prva stvar, na katero pomislijo lastniki, ko k hiši pripeljejo psa. Pri izbiri pasje šole, se žal še vedno najbolj osredotočajo na bližino ter ceno. Malo kdo, dejansko preveri, kdo poučuje, ali ima svojega psa in ali je le-ta vzgojen. To je seveda fundamentalna napaka.

Naslednja napaka, pa je miselnost. Najpogostejši stavek, ki ga slišim je: »Mi bi našega psa vpisali v pasjo šolo.« Potrebno se je zavedati, da so pasje šole v prvi vrsti namenjene lastnikom in ne psom. Pes se samo odziva na to kar dela njegov vodnik.

Zmotno je tudi pričakovanje, da bo delo, ki je potrebno da psa vzgojimo ali izšolamo opravil inštruktor. Zavedajte se, da je 99% dela na vas!

Preden nadaljujete z branjem, si poglejte video – Alfakan pasja šola (4min)


VZGOJA PSA ALI ŠOLANJE? PASJA ŠOLA?

Oboje. V prvi vrsti mora biti cilj obiska pasje šole vzgojen pes. Mislim da nihče ne potrebuje psa, ki je super poslušen na poligonu v vsakdanjem življenju pa nemogoč za sobivanje in nesocializiran. Razlike v samem učnem procesu med enim in drugim ni. Razlika je samo v vajah, katere učimo psa. Šolanje se koncentrira predvsem na vaje kot so sedi, leži, poleg in šolski odpoklic.

Pri vzgoji psa, pa se osredotočamo na željo po sodelovanju, odpoklicu iz vseh situacij, ležanju na ležišču, socializacije ipd. Ker učni proces pri vzgoji psa zajema tudi kar nekaj vaj poslušnosti, bi lahko v grobem rekli, da je vsak vzgojen pes šolan. Ni pa vsak šolan pes tudi vzgojen.

Pasja šola, naj se v prvi vrsti osredotoča na vzgojo psa. Vendar ob tem vključuje tudi vaje poslušnosti, ki pa ne smejo biti rdeča nit.

KAKO IZBRATI PRAVO PASJO ŠOLO?

Izbira pasje šole naj bo premišljena. Ker ima nekdo celo življenje psa ali pa je pogledal dve sezoni TV oddaje, še ne pomeni, da vam bo znal pomagati. Izkušnje inštruktorjev med drugim izhajajo iz dela z več sto psi vsako leto. V realnosti, tudi to ne pomeni nujno kvalitete. Kot vsaka stroka, je tudi delo s psi deležno evolucije.

Pomembno je, da je pasja šola v koraku s časom. Pozorni bodite na to, kakšne pse imajo inštruktorji. Tukaj ne mislim na lepoto, ampak predvsem na stopnjo vzgojenosti. Če inštruktor skriva svoje pse in vsaj občasno ne pokaže z njimi kar razlaga, je to znak za alarm. Žalostno je, da žal še vedno vse preveč lastnikov psov sledi slepim naukom.

KAKŠNA JE VLOGA INŠTRUKTORJA?

Lastniki imajo mnogokrat napačno predstavo o vlogi inštruktorja v pasji šoli. Vloga inštruktorja ni, da vas treplja po rami in razlaga kako ste super, ampak da poleg kvalitetne razlage in prikaza, opozarja na napake, ki jih delate pri delu s psom. Sicer je hvalo precej lažje sprejeti kot grajo, ampak končni rezultat je neprimerljiv.

Drug mit, ki ga večkrat doživim je prepričanje, da imamo inštruktorji čarobno palico. Tako ki bo v trenutku rešila vse probleme. Žal takšne palice (še) nismo našli, boste pa zanjo ob odkritju izvedeli prvi.

KAKŠNA NAJ BODO PRIČAKOVANJA LASTNIKA PSA?

Kakšna naj bodo torej pričakovanja lastnika psa ob vpisu v pasjo šolo? V praksi so največkrat previsoka.

Zavedati se je potrebno, da učni proces pri psu traja dlje časa. Vsekakor, pa se ne smete nikoli zadovoljiti s tem, da pes ne napreduje. Razlogov za to je več. Največkrat, gre za pomanjkanje treninga, nerazumevanje razlage. Lahko pa je tudi problem v sistemu. Inštruktor z izkušnjami in pravilnim znanjem, vam bo ob vašem sodelovanju vedno pokazal pravo pot. Naj vam ne bo nerodno postavljati vprašanj. Alfakan inštruktorji, smo našim tečajnikom vedno na voljo.

Bodite potrpežljivi. Več poti vodi do enakega rezultata. Ko se odločite za nek sistem, v njem vztrajajte vsaj pol leta. Če v tem času ni napredka, zamenjajte pasjo šolo. Bodite fer do sebe in psa. Zavedajte se, več kot vložite v psa, boljši bo rezultat.


(foto Anja Troha)