Z avstralsko ovčarko Beam sva se pretekli vikend udeležili seminarja paše v Italiji. Seminar paše, kaj pa je to sploh? Na kratko povedano smo pasli živino – ovce in krave – seveda z našimi ovčarskimi psi (avstralski ovčar) :). Seminar je organiziral Italijanski klub za avstralske ovčarje, inštruktorica, ki ga je vodila pa je bila Nizozemska Anneke De Jong.


Paša živine je za ovčarske pasme (npr avstralski ovčar) tista zaposlitev, ki jo imajo zapisano v genih. Kot je za prinašalce prinašanje in za lovske pse lov, ovčarski psi nagonsko vedo kaj naj počnejo, ko pridejo v stik z ovcami in pri tem neizmerno uživajo. Naloga vodnika je, da psu postavi pravila in sčasoma doda tudi povelja, tako da pes pomaga pri usmerjanju živali po željah njegove lastnika. Izjemno pomembno je, da paša poteka na način, ki pašne živali čim manj vznemiri in jim ne povzroča nepotrebnega stresa.

Seminar je bil namenjen ovčarskim pasmam, v večini so bili udeleženci pasme avstralski ovčar. Namen seminarja pa je bil nabiranje izkušenj in novih znanj v paši ovc oziroma goveda.

007

Naša prva naloga je potekala brez psov. Ker je pri paši izjemno pomembno, da vodnik in pes delujeta kot ekipa, mora tudi lastnik dobro poznati obnašanje živali. Zato smo najprej sami, brez psov poskusili kako se govedo na nas odziva, kaj povzroči, da se premaknejo naprej, kakšno gibanje je potrebno, da zamenjajo smer in podobno.

Nato so bili na vrsti naši psi z različnim predznanjem in značajem. Vsak pes je imel možnost trenirati na govedu in ovcah, trening pa je bil prilagojen psu in željam lastnika.

qwer

Seminarja sem se udeležila predvsem zato, ker v Sloveniji trenutno še ni možno vaditi paše na govedu in tovrstne izkušnje vedno pridejo prav. Ohranjanje in razvijanje pašnega nagona se mi zdi izjemno pomembno za ohranjanje pristnosti delovnih pasem kot so avstralski ovčarji. Nedvomno bi se z izgubo tega segmenta pasma spremenila in izgubila pomembne karakteristike in svoje bistvo.

V naslednjem blogu pa nekaj več besed namenim sami paši.