KAJ JE CANICROSS?

Že iz besede lahko razberemo, da canicross pomeni tek s psom. Pes vodniku pomaga pri teku s tem, da ga vleče naprej. Canicross zagotavlja zabaven, družaben in zelo učinkovit način za porabo odvečne energije tako pri psu kot tudi pri vodniku.

Če radi dneve preživljate s svojim psom in imata oba veliko energije, je mogoče čas, da začnete izvajati zabavno in izpopolnjujočo dejavnost, kot je tek. Pri tem ne gre samo za običajen tek, kjer se pes malo “rekreira”, ampak mora imeti stalen fokus naprej, ne sme posvečati pozornosti motnjam v okolju in mora biti stalno osredotočen na tek in vleko. Ravno zaradi teh stvari je canicross odlična psihofizična zaposlitev za vse pse. Poleg tega je to odlična aktivnost za izboljšanje in utrjevanje odnosa z vašim psom, saj psi zelo uživajo v teku, v naravi in v druženju z vami. Zakaj potem ne bi vse to združili v eno in kvalitetno preživeli čas z vašim kosmatincem?

Preden se lotimo tega omenjenega športa, je potrebno vedeti določene stvari. 

KAKŠNO OPREMO POTREBUJEM?

VLEČNA OPRSNICA

Najbolj pomemben del opreme pri canicrossu je zagotovo prava oprsnica za vleko.

Na trgu je toliko različnih vrst oprsnic, kako naj torej vem, kaj je primerno za canicross in mojega psa? Ker se psi razlikujejo med sabo (po velikosti, mišični masi, zgradbi telesa…), ne obstaja univerzalna oprsnica, ki bi odgovarjala vsakemu psu. Zato je  pomembno, da kupimo oprsnico glede na telesne značilnosti vašega psa. Kar je zelo pomembno pri nakupu oprsnice je: 

  • Poskrbeti moramo, da se oprsnica udobno prilega psu. Da je psu oprsnica udobna se prepričamo tako, da namestimo dva prsta pod oprsnico pri vratu, prsnem košu in pasu. 
  • Izogibajmo se oprsnicam, ki omejujejo dihanje oziroma take, ki pritiskajo na prsni koš, saj želimo, da se lahko pljuča prosto razširijo. V idealnem primeru želimo tako oprsnico, ki ne stoji tesno na prsnem košu psa. 
  • Potrebno je tudi spremljati, kako pes med samim tekom diha. Če hrope in piska, pomeni, da nekaj omejuje dihanje in je potrebno oprsnico prilagoditi drugače ali jo zamenjati. 
  • Spremljajte, kako pes teče med vleko; ali ga kakšen del oprsnice omejuje. Oprsnica ne sme omejevati gibanja sprednjih in zadnjih nog. 

POVODEC

Sicer lahko tečemo tudi z navadnim povodcem, vendar bo veliko bolj varno in lažje, če izberemo povodec, ki je namenjen prav za vleko. 

  • Elastični povodci nam pomagajo absorbirati šok. Tudi, če pride do nenadnega sunka ali močne vleke, je elastični povodec odličen za boljše udobje in varnost psa ter lastnika. 
  • Ne smemo pozabiti tudi na dolžino povodca. Predolg povodec je lahko v napoto pri teku, ker je preveč popuščen, poleg tega pri predolgem povodcu nimamo dovolj dobrega nadzora nad psom in nam lahko “vijuga” levo in desno. Prekratek povodec psu ne dopušča možnosti, da teče malo pred nami in zato nas lahko pes med tekom ovira. Idealna dolžina povodca za canicross je približno 2 m (ko je polno raztegnjen). Daljši povodci (cca 3 m) so bolj primerni za bikejoring (tek s kolesom). 

PAS ZA TEK

Če se imamo namen s tem športom bolj resno in pogosto ukvarjati, je obvezna oprema tudi tekaški pas za vodnika. Z uporabo pasu za vleko zmanjšamo pritisk na hrbtenico, kar naredi tek veliko bolj prijeten in varen. 

JE MOJ PES PRIMEREN ZA CANICROSS?

Nekateri psi imajo večjo željo po vlečenju na povodcu in teku kot drugi. Vendar je lahko canicross odlična zabava za vse pse, tako za majhne kot tudi za velike. Predvsem je zelo pomembno, da se športa lotimo z zdravo mero razuma. Pes mora biti (fizično) razvit, zato je priporočljivo, da se s canicrossom začnemo ukvarjati, ko pes dopolni eno leto. Če imamo večjo pasmo, je boljše počakati še malo dlje (do približno 18 mesecev ali več).

Preden se lotimo teka s psom, je pomembno, da pes nima zdravstvenih težav in je v dobri fizični pripravljenosti. Če nismo prepričani, je najboljše, da se obrnemo na svojega veterinarja za nasvet. Kot vsak šport, se tudi canicross lotimo počasi in postopoma. Najprej je dobro, da psa seznamimo z opremo, ki jo bomo uporabljali pri teku. Treningi naj bodo na začetku kratki in zabavni, čez nekaj časa pa lahko podaljšujemo tudi razdaljo teka. Ne smemo pozabiti, da psa pred vsakim treningom ogrejemo in po treningu ohladimo. 

Pri vsakem pasjem športu bi morala biti zabava na prvem mestu, zato moramo imeti vedno v mislih, da naredimo trening za psa kar se da zabaven in sproščen! Veselo tekanje! 

OGREVANJE PSA PRED PRIČETKOM

Na spodnjem posnetku si oglejte kako pravilno ogreti psa pred pričetkom: