Kolesarjenje s psom:

Verjetno nas je mnogo, ki smo z navdušenjem pogledali kak YouTube filmček kolesarja, ki ga spremlja njegov pes. Drugi se morda navdušujete nad pari, ko pes vleče kolesarja. Spet tretji bi želeli le, da jih pes spremlja ob kolesarjenju. Vsi imajo nekaj skupnega – da pri njih vidimo večino izdelano, idealno situacijo, ko vodnik in pes sodelujeta v harmoniji in – vsaj na videz – oba uživata .

In kako bi se lahko mi, z našim psom, približali idealnemu tandemu kolesarja in psa?

Interes, da je z nami – sistem

Morda ne v vseh primerih, a pri večini skupnih aktivnosti je pomembno, da ima naš pes interes, da z nami sodeluje, da z nami preživlja čas. Osnov tega se zagotovo lahko naučite v tečajih, kjer vas naučijo vzpostaviti sistem vzgoje, socializacije in vključitve psa v vašo družino.

Razvito telo – postopnost

Pomembno je, da psa razvojni stopnji – tako mentalni kot fizični – primerno in postopoma navajamo na hitro, relativno monotono gibanje ob kolesu. To je še posebej  pomembno, če psa navajamo na vleko, ti. bike joring. Ni zanemarljivo dejstvo, da psom pred dopolnjenim letom starosti ni dovoljeno nastopati na tekmah vleke!

Ni strahu pred kolesom – pozitivna izkušnja

Izkoristimo priložnosti, da že mladička navajamo na bližino kolesa, na zvok kolesa, zavore, zaviranja, zvonca, idr. Pomembo je, da psi te zvoke ne le doživijo, ampak izkušnjo z njimi pozitivno okrepimo, na primer s hrano.

Zdravo telo – genetika, fitnes, prehrana, počitek

Aktivnost, torej izbira med vleko, hitrim tekom ob kolesu in spremljanjem kolesarja, naj bo izbrana skrbniku in psu primerno. Ob tem je potrebno upoštevati posameznega psa. V pomoč nam je lahko pasma in vedenje, ki ga pri psu opazujemo vsak dan. Poskrbimo za redne vaje za psa, s katerimi vzdržuje psihofizično kondicijo za izbrano aktivnost. Ne pozabite na počitek, razteg, regeneracijo ipd. Pri tem vam lahko pomagajo strokovnjaki.

Je idealna zaposlitev?

Tek ob kolesu gotovo ni idealna zaposlitev za psa. Pes pri njej ne izkorišča vseh svojih potencialov. Če ne upoštevamo  priporočil, ki smo se jih le dotaknili v tem kratkem prispevku, še zdaleč pa nismo omenili vseh– lahko pri kolesarjenju s psom našemu kosmatincu bolj škodimo kot koristimo.

Če psa le ‘gonimo’ s kolesom, bo pridobival na fizični kondiciji in ob redni vadbi nam bo kmalu zmanjkalo časa, pes pa bo prekomerno obremenjeval telo.

Je zdrava zaposlitev?

Ob upoštevanju priporočil in zmernosti je kolesarjenje s psom lahko prijetno za oba. Za nasvete pri vleki se lahko obrnete na društva oziroma klube, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo. Znali vam bodo svetovati, kaj je prava mera za vašega psa. Občasno kolesarjenje, ko pes teče z vami ob kolesu, pa je lahko popestritev vsakodnevnih aktivnosti, pod pogojem, da je pes vzgojen.

Je za vsakega psa – s prilagoditvami

Tako, kot smo si ljudje različni, tako so si različni tudi psi. Tip, količino in frekvenco kolesarjenja prilagodimo našemu psu. Ne sledimo slepo našim željam ali idealu, ki ga vidimo na spletnih posnetkih, bodimo realni Posvetujmo se z veterinarjem, naj vam ne bo odveč posvet pri specialistih za intenzivno oziroma športno gibanje psov. Ti nam bodo svetovali tako glede bazične priprave psa, količine in intenzivnosti kolesarjenja in tretmaja med treningi.

Kje kolesariti?

V vsakem primeru začnimo v okolju, kjer bo za psa čim manj motenj in kjer ne bomo motili drugih ljudi in živali.

Kaj potrebujemo?

Še posebno pri vleki je potrebna primerna oprema, ki omogoča psu dobro gibanje ter zmanjšanje nenadnih sil na telo, po domače »cukanja. V Sloveniji je kar nekaj  trgovin, kjer dobite namenske oprsnice in elastične povodce.

Bonton!

Ne nazadnje je potrebno poudariti osnovni bonton. Sprehajalne poti niso poligon za preganjanje s psom. Če se vozimo po njih upoštevajmo da imajo pešci absolutno prednost in da je potrebno hitrost in način vožnje prilagoditi njim. Če v gozdu nimamo psa pod nadzorom, ga imejmo na povodcu. V zavarovanih območjih narave, na primer v krajinskih parkih in v Triglavskem narodnem parku, pa mora biti pes tako ali tako na povodcu. Za vzgojenega in socializiranega psa torej ni posebnih ovir.

Veselo na velo (fr. kolo) ☺