Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih pomembno, da so v dobri kondiciji in telesni pripravljenosti. Vendar se sami ne morejo odločati o skrbi za svoje zdravje. Vse se namesto njih odločimo lastniki.

Pa sprejemamo pravilne odločitve in smo pozorni na fizično pripravljenost našega psa?

1. Hrana za psa

Debelost je pri psih vedno bolj pogosta in v porastu. Vendar je to izredno pomemben faktor pri zdravju vašega psa. Če je pes predebel, mu je potrebno zmanjšati dnevni vnos hrane. Napaka katero velikokrat storimo je, da pri količini hrane, katero ponudimo našemu ljubljenčku ne upoštevamo količine priboljškov, raznih žvečilk (bikovke, suha ušesa,…) in hrane, katero psi dobijo kot nagrado pri delu.

Priporočila na briketih?

Tudi priporočila na briketih in drugih hranah so velikokrat splošna. Nekateri psi potrebujejo več, drugi manj. Sama sem lastnica zelo aktivne psičke pasme Border Collie, katera poje nadpovprečno veliko hrane in je še vedno zelo fit. Starejša psička, katera pa je večja in težja od borderke pa poje manj, saj je starejša in manj aktivna. Sem mnenja, da je količino hane potrebno prilagoditi glede na posameznega psa in za pravilno količino ni čudežnega recepta, saj na njo vpliva ogromno faktorjev kot so: dednost, pasma, velikost, teža, starost, mišična masa in aktivnost.

Vsak lastnik bi moral hrano prilagajati glede na realno fizično stanje njegovega kosmatinca in ga vsake toliko tudi stehtati.


2. Aktivnost in počitek

Tako kot hrana na fizično stanje vašega štirinožca močno vpliva tudi aktivnost.  Z aktivnostjo “kurijo” energijo ter pridobivajo na mišični masi. Aktivnost pa jih tudi osrečuje. Obstaja ogromno enostavnih aktivnosti, ki jih lahko počnete dnevno z vašim kosmatim prijateljem. Igra je odlična zaposlitev in telovadba, pa še utrjuje navezavo človek-pes. Hoja v hribe, aktivni sprehodi, različni trikci, tek (canicross) in različne kinološke discipline so odličen način za ohranjanje vašega psa v športni kondiciji – in ne nazadnje tudi za vas!

Vendar pazite, da med naporno aktivnostjo vašemu psu vmes ponudite dovolj sveže vode in čas za počitek. V primeru, da se veliko ukvarjate s psom in je vaš kuža polno zaposlen vse dni v tednu je pomembno, da mu vsaj 2x na teden aktivnost zmanjšamo, saj mu tako omogočimo čas za regeneracijo. Regeneracija je zelo pomembna in nujna, saj se tako zmanjša verjetnost za nastanek poškodb.

V primeru nenavadnih težav pri hujšanju vašega kosmatinca pa se je seveda potrebno obrniti na veterinarja, saj obstaja verjetnost, da je vzrok za prekomerno težo zdravstvene narave.

Alfakan inštruktorica v uvajanju in študentka nutricistike Maša Šlebir

Foto: Anja Troha