V članku Toplotni udar pri psih smo vam razložili kaj to pomeni, kako ga preprečiti in kako ukrepati, sedaj pa bomo zapisali še nekaj nasvetov za osvežitev vašega psa v vročih poletnih dneh. 


 

KAJ VAM PRIPOROČAMO:

 

1. PLAVANJE IN VODNA ZABAVA

Plavanje je najboljša aktivnost, ki jo psom lahko ponudimo v najtoplejših dneh leta. Nekateri psi se brez pomisleka takoj poženejo v vodo in plavajo, drugi pa se vode bojijo in jih je na plavanje potrebno navaditi. Pomembno je, da psa v vodo ne silimo, damo mu možnost, da sam izbere, kaj bo naredil. Pri visokih zunanjih temperaturah večina psov zabrede v vodo, saj jim prija ohladitev. Psa spodbujamo in hvalimo, lahko gremo tudi sami v vodo in sčasoma se bo opogumil in zaplaval.

Plavati lahko psa peljemo v reko, tolmun, jezero, morje, ali celo bazen. Preverimo le, da je voda dovolj čista, da plavanje psom ni prepovedano in da v ali ob njej ne pretijo kakšne nevarnosti. Na slovenski obali je v Izoli urejena pasja plaža, psi pa se lahko kopajo tudi na vseh divjih, neurejenih delih obale.

Psu lahko v vodo mečemo igračo, da plava ponjo, nekateri zelo radi skačejo v vodo s kakšnega pomola ali skale. Še bolje pa je, da gremo plavati skupaj z njim; tako se bosta razgibala in osvežila oba. Psa moramo le naučiti, da plezanje po nas in praskanje ni dovoljeno. Tako bo skupno namakanje prijetnejše.

Če v bližini nimamo primerne vode, ali če pes noče plavati, ga lahko poškropimo z vodo in ga tako osvežimo. Nekaterim psom je igra s cevjo za zalivanje pravi užitek.

Pri vodnih aktivnostih moramo biti pozorni, da pes ne zaužije prevelikih količin vode, saj lahko pride do zastrupitve, tako s sladko, kot s slano vodo. Pri zastrupitvi s sladko vodo velika količina zaužite vode iz organizma spere elektrolite, pri zastrupitvi z morsko vodo pa pride do prekomernega vnosa le teh. Obe obliki zastrupitve se v najslabšem primeru lahko končata s smrtjo. Če pri vodnih aktivnostih opazite, da se pes obnaša nenavadno, je napihnjen, se slini, mu je slabo, bruha, ga zanaša, ima blede sluznice in povečane zenice, nemudoma poiščite veterinarsko pomoč.

2. PASJI SLADOLED

Vsi vemo, da v vročih dneh godi sladoled. Tako kot nam ohladitev skozi želodec prija tudi našim kosmatincem. Nič ne bo narobe, če kdaj ponudimo psu naš sladoled, izogibajmo se le čokoladnemu. Še bolje pa je, da za pse pripravimo pasji sladoled, ki ne vsebuje sladkorja. Pri okusih smo lahko zelo domiselni, od sadnega, do tuninega ali govejega. Psu moramo sladoled ponuditi tako, da ga ne more pojesti v nekaj grižljajih, saj bi toliko mrzle hrane lahko razdražilo prebavila. Naredimo lahko lučko, ki jo držimo in psu preprečimo grizenje in goltanje sladoleda. Če pa želimo psa samozaposliti, lahko sladoled zamrznemo v igrači kong in pes ga bo lahko zaužil le z lizanjem.


RECEPT ZA PASJI SLADOLED:

  • Skuta/jogurt/kisla smetana
  • Banana/breskev/lubenica …

Sadje zmiksamo, zmešamo z mlečnim izdelkom in damo v zmrzovalnik za nekaj ur.


3. PASJA KLIMATSKA NAPRAVA

V zadnjem času lahko v bolje založenih trgovinah s pasjo opremo najdemo različne oblike hladilnih plaščkov in ležišč. Psu pomagajo pri hlajenju z izhlapevanjem, tako kot se hladimo ljudje. Plašček je prepojen z vodo, ki s pomočjo toplote izhlapeva in organizmu daje občutek svežine. Nalogo plaščka odlično opravlja tudi mokra brisača ali majica, ki jo ognemo čez psa.pes-nosi-plašček-za-hlajenje-telesa

4. POMOČ PASJEGA FRIZERJA

Vedno več ljudi se odloča, da v poletni vročini psom pomagajo tudi tako, da jim skrajšajo dlako. Kljub temu, da dlaka služi kot izolator pred vročino, psom, ki vročino res težko prenašajo, britje očitno olajša življenje. Psa ne smemo pobriti do kože, saj tako obstaja nevarnost, da dobi sončne opekline. Opozoriti velja tudi, da se pri določenih psih po britju spremeni kvaliteta dlake.

Poskrbimo, da bo poletje, ki je čas zabave, dopustov, izletov in piknikov v naravi, tudi za pse prijeten in težko pričakovan del leta, ko lahko uživajo v družbi svojih ljudi.