Kako psa navaditi na čistočo?

Kako lahko v najkrajšem času mladička, ki je v leglu lahko lulal kjerkoli in ga vzreditelj ni navadil lulanja na travo, navadite, da bo svojo potrebo opravljal zunaj? Kako psa navaditi na čistočo?

V kolikor vaš odrasel še tega ne zna, ga seveda z opisanim postopkom lahko tudi navadite na opravljanje potrebe zunaj. 

Kaj je glavna napaka, ki jo naredi večina ljudi?

Veliko ljudi in nasploh vzrediteljev mlade pse navadi na pleničke. Kako psa navaditi na čistočo, torej na opravljanje potrebe zunaj, če smo/so jih navadili na opravljanje potrebe na pleničko. Namreč ko pes nekajkrat opravi potrebo na pleničko, začne po klasičnem pogojevanju povezovati opravljanje potrebe s pleničko. To je velik problem, saj ko mladička pripeljemo domov in če ne postavimo pleničke, pes začne iskat mesto, ki je podobno – to so kakšni tepihi, preproge,… Če ljudje in vzreditelji ne bi uporabljali pleničk, potem tudi mladičkov ne bi bilo potrebno najprej odvajati od lulanja na pleničke in navajati na wc zunaj, torej na travo. Ne priporočam navajanje psa na pleničko, razen če veste, da boste z njim potovali na daljše razdalje ( npr. z letalom ali ladjo). 

Kako psa navaditi na čistočo?

Kako lahko naučite vašega psa (ni nujno da mladička), da bo potrebo opravljal zunaj? In da jo bo opravljal celo na povelje?

Kako psa navaditi na čistočo: psi pri vzreditelju

Pomembno je, da psa peljete ven v nekem intervalu – pri mladičku je najboljše ta interval razdeliti na dnevnega in nočnega. Dnevni interval je krajši (npr. 3 ure), nočni inerval je lahko malo daljši (npr. 4 ure). Bistvo je, da psa peljete ven v tem časovnem intervalu še preden opravi potrebo noter. Najboljše je, da ga vedno peljete na isto mesto.

Če ga želite navaditi na opravljanje potrebe na travi, ga nesite na bližnjo travo, kjer želite, da opravlja potrebo. Pripet naj bo na flexiju (ga zablokirate na fiksno dolžino) ali dolgem povodcu. Če imate dolg povodec samo stopite na ta povodec (omogočite mu npr. 1m radija). S psom, ki še ne pozna besede za wc ne komunicirate.

Če boste s psom komunicirali (mu kaj govorili, se z njim igrali,…), bo pozabil opraviti potrebo. Ko ga boste nato prinesli domov, se bo verjetno najprej polulal. To je ena izmed največjih težav, za katero smo krivi mi. Zmotno je mišljenje, da pes kar ve, da se lula na travi, sploh če prej tega ni bil vajen. Potrebno ga je naučiti.

Torej počakate, da opravi potrebo in po opravljeni potrebi ga nagradite s hrano in božanjem. Nato lahko greste na sprehod ali domov. 

Kako naprej?

Ko boste nekaj dni zapored idelali po teh navodilih in se vam v notranjem prostoru ne bo več zgodila “nesreča”, lahko dnevni in nočni inerval raztegnete za kakšno urco. In tako postopno ta interval podaljšujete.

Ko boste videli, da pes ve, kaj mora narediti na tistem delu trave, kamor ga vedno nesete na potrebo, lahko dodate tudi povelje (npr. “lulat”). Tako ste to izbrano mesto pogojili s potrebo in nagrado, kasneje pa še z besedo/poveljem. Nato lahko začnete opravljanje potrebe prestavljat tudi na druga mesta.

Najprej ga torej navadite da lula tam, kjer to želite (npr. na travo, na pesek,…). Kasneje bo lulal tam, kjer mu boste rekli. Lulanje na povelje je res super, da ne lula kjer ne želite (npr. po fasadi, avtomobilski gumi,…). Priročno je tudi če ste npr. na potovanju in mu lahko poveste, kje se lahko polula.

Povzetek:

  1. Nastavite nek določen časovni interval
  2. Nosite ga vedno na isto mesto
  3. Z njim se ne ukvarjate dokler ne opravi potrebe
  4. Vedno ga nagradite (s hrano in besedo)
  5. Kasneje dodate zraven še povelje

Foto: Anja Troha