Nagobčnik za psa. Ali ga moj pes potrebuje?

Vprašanje, ki se verjetno poraja marsikateremu lastniku psa. Ali bi na nagobčnik za psa navajal tudi svojega kosmatinca?

Odgovor je DA! 

Pasji nagobčnik je večnamensko uporaben kos opreme  pri vzgoji ali odpravljanju neželenih vedenj. Nepogrešljiv je tudi v nekaterih okoljih, zato bi prav vsak pes moral biti nanj navajen, ne glede na starost ali izšolanost. 

V katerih situacijah je nagobčnik za psa smiseln ali celo obvezen?

– pri veterinarju: pes, ki je v bolečinah ali se veterinarja boji, se bo verjetno branil z ugrizom. Zaradi varnosti bo uporaba nagobčnika zelo smiselna. Če na nagobčnik za psa pes ne bo navajen ,bo že tako stresna situacija poslabšala izkušnjo.  

– javna mesta: nagobčnik za psa je obvezen na javnem prevozu, v nekaterih gondolah, ponekod tudi v javnem okolju. 

– pri pasjem frizerju: podobno kot pri veterinarju, se bo pes, ki ni bil pravilno navajen na nego pri frizerju, branil z ugrizom. Ustrezna rešitev za varnost frizerja bo nagobčnik.

– vedenjske težave pri psu: dokler se neželeno vedenje ne odpravi, bo nagobčnik za psa služil predvsem za varnost okolice.

– za preprečitev pobiranja hrane po tleh: pri psih, ki kot sesalci pobirajo hrano in odpadke s tal, je lahko nagobčnik za psa življenjsko pomemben pripomoček. 

PAsji nagobčnik - navajanje psa

Kako psa navadimo na nošenje nagobčnika?

Navajanje naj poteka postopoma, kriterij stopnjujemo glede na zmožnost psa. Če vidimo, da se počuti neprijetno ali si ga želi s tačko spraviti s smrčka, se v učnem procesu premaknite  korak nazaj in ga dovolj dobro utrdite. Dokler se pes ne bo počutil popolnoma sproščeno z nošenjem nagobčnika, bo potrebno narediti ogromno ponovitev. 

1. Spoznavanje: preden začnemo nagobčnik natikati psu na gobec, mu dovolimo, da ga spozna z vohanjem ali preko igre. Ob njem naj bo tudi nagrajen, da bo nagobčnik za psa pozitivno sprejel.

2. Natikanje: nagobčnik nadenemo psu na gobec in ga takoj snamemo, ob vsaki ponovitvi psa nagradimo.

3. Podaljševanje: postopoma podaljšujemo čas, ko je nagobčnik gobčku, obenem psa nagrajujemo, 

4. Zapenjanje: zapnemo sponke in po kratkem času spet odpnemo. Nagobčnik snamemo ter ponovno postopoma podaljšujemo čas.

5. Izvajanje vaj: s psom ponavljamo enostavne vaje, ki jih že zna ali ga z luringom preprosto vodimo v hoji. 

Katere vrste nagobčnikov poznamo ter katerega izbrati?

Trg nam ponuja široko izbiro nagobčnikov, ki se razlikujejo po modelu ali materialu. Pomembno je izbrati nagobčnik, ki se bo prilegal gobcu in omogočil psu neovirano dihanje, pitje vode ali hranjenje. 

Izbira je odvisna od potreb vsakega posameznika, saj ima vsak model svoje prednosti in slabosti. Najpogosteje uporabljeni različici sta platneni (najlonski), ki se kot mreža ovije okrog gobčka, ter plastičen ali kovinski v obliki košarice. 

Prednost mrežastega platnenega je vsekakor ta, da zavzame malo prostora, mehek material pa je udoben. Priporočljiv je le za krajši čas uporabe (npr. pri veterinarju), saj se tesno prilega okrog gobčka, zato psu ne omogoča ustreznega hlajenja. To je velika slabost za tiste, ki velikokrat potrebujejo nagobčnik. Največja prednost plastične ali kovinske košarice pa se pokaže prav pri uporabi, saj psu omogoča enostavno hlajenje in odpiranje gobčka. Možnost nošenja je zato daljša. 

Pasji nagobčnik pri obeh psih

Pomembno!

Nagobčnik NE bo rešil vedenjskih težav kot lajanje in grizenje, pobiranje hrane s tal,… Potrebno je odpraviti vzrok neželenega vedenja, nagobčnik za psa pa v tem primeru služi le kot orodje.

Nagobčnik NI priporočljivo uporabljati vedno v enakih situacijah, da ga pes ne poveže z določenimi dražljaji iz okolja. 

Nagobčnik NE služi za kaznovanje neželenega vedenja.