Vsak izmed nas je že prišel do točke, ko je začel stagnirat v napredku pri delu s svojim psom ali pa napredka sploh ni bilo. V takšnih trenutkih motivacija za delo velikokrat izgine. Vendar so to ključni trenutki, ko ne smete obupat. Obupat je namreč najlažje. Predstavil vam bom 8 predlogov za dvig motivacije pri delu s psom, verjetno pa vam bo kakšen prišel prav tudi nasploh v življenju.

1. NE IŠČITE IZGOVOROV IN SE NE UKVARJAJTE S STVARMI, NA KATERE NIMATE VPLIVA 

Ne izgubljajte časa in energije ter ne ukvarjajte se s stvarmi, na katere nimate vpliva, npr. na pasmo psa, ki ga že imate doma, na genetiko psa, vreme, letni čas, vročino,… Namesto tega se raje fokusirajte na stvari, na katere lahko vplivate, saj je teh zelo veliko.

2. ČE JE USPELO ŽE KOMURKOLI PRED VAMI IMETI VZGOJENEGA PSA ALI ODPRAVIT KAK  PROBLEM, LAHKO USPE TUDI VAM

Če je že komurkoli uspelo nekaj, kar si vi želite, lahko uspe tudi vam. Če je npr. že nekomu uspelo, da njegov pes hodi na popuščenem povodcu, pride na odpoklic, ne kaže več znakov agresije,… lahko tudi vam. Osredotočite se na ljudi, ki jim je uspelo in ne verjemite negativnim ljudem in tistim, ki jim ni uspelo.

3. POSTAVITE SI DOLOČENE IN REALNE CILJE

Postavite si točno določene in ne preveč splošne cilje. Tako boste točno vedeli kaj želite doseči in rezultat bo neprimerno boljši. Osredotočite se na njih in aktivno delajte v smeri uresničitve teh ciljev. Ne zamenjujte kratkoročne z dolgoročnimi cilji. Če si npr. postavite cilj, da želite imeti dober odpoklic, ne morete pričakovati njegove uresničitve čez noč. Cilj morate dobro splanirat ter imeti za njegovo uresničitev tudi potrpljenje. Cilje si lahko tudi zapišete.

4. NE KONCENTRIRAJTE SE NA NAPAKE TEMVEČ ZAČNITE UŽIVAT V PROCESU 

Uživajte v izzivih, ki jih prinaša vzgoja ter nasploh v vsakdanjem življenju s psom. Ne koncentrirajte se na napake, ampak raje odkrijte talente vašega psa.

5. KONCENTRIRAJTE SE NASE IN NA SVOJEGA PSA

Ne poslušajte ljudi, ki vam sicer želijo dobro, vendar največkrat ne vedo o čem govorijo. Ne obremenjujte se z njihovim mnenjem. Razmišljajte s svojo glavo, bodite pozorni na rezultate tistih, ki govorijo o določeni stvari ter od njih črpajte znanje.

6. DELAJTE NA SEBI

Vzgoja in prevzgoja psa je delo na sebi, dokler tega ne dojamemo se stvari ne morejo spremenit. Ko ljudje spremenijo sebe, se spremeni tudi pes. Če vsak ve, da lahko spremeni sebe, če se zna spremeniti in če se oboroži z znanjem, potem sta vzgoja in prevzgoja psa le še nekaj korakov stran.

7. POSTAVITE SI PRAVILNE PRIORITETE IN PAZITE, KAM VLAGATE SVOJO ENERGIJO, ČAS IN DENAR

Velikokrat ljudje, kar se vzgoje tiče, vlagajo svojo energijo, čas in denar v nepomembne stvari. Če je vaš cilj vzgojen pes in vlagate denar v različne ovratnice, medtem pa ne obiščete tečaja za vzgojo psa, ne morete pričakovat uresničitve tega cilja. Če si boste pravilno postavili prioritete, bo napredek boljši in posledično tudi motivacija.

8. BODITE PONOSNI NA TRENUTNO STANJE VAŠEGA PSA TER HKRATI STREMITE K BOLJŠE VZGOJENEMU PSU

Ne razmišljajte negativno temveč bodite ponosni na to, kar ste naredili do zdaj in hkrati ohranite željo po boljšem stanju. Vzgoja in prevzgoja sta proces, kjer se morate naučiti soočanja s težavami ter iskanja rešitev, saj se bodo težave stalno pojavljale.

Cenite to kar imate, iščite talente svojega psa ter se na njih koncentrirajte. Tako vam motivacije ne more zmanjkati.

 

Foto: Maja Rokavec