Mantrailing in prevzgoja psa? Ali gre to skupaj? Vsi vodniki psov se zavedamo, da le-ti radi vohajo. Mladički so v začetku svojega življenja slepi in gluhi. Kljub temu jim s pomočjo smrčka uspe priti do materinega seska in le tako si zagotovijo preživetje. Voh je njihovo najbolje razvito čutilo in je kar 10.000-krat boljši od človeškega. Seveda so tudi pri psih razlike – psi z daljšimi gobci zaznavajo vonj bolje kot psi s krajšimi gobci.


KAJ JE MANTRAILING?

Preprosto povedano je mantrailing sledenje psa po vonju človeka, kar pa se sliši zelo podobno klasični sledi.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED MANTRAILING PSOM IN PSOM SLEDARJEM?

Mantrailing pes sledi človeškemu vonju naravno, instinktivno, sledi po zraku. Sledarski pes pa je naučen, da sledi stopinjam in se od sledi ne oddaljuje.

Ta pristop omogoča, da pes zanesljivo deluje na večjih terenih, tudi v urbanih okoljih, ki so sestavljeni iz  asfaltnih in betonskih površin. To vrsto sledenja veliko uporablja  ameriška policija za iskanje kriminalcev, pobeglih kaznjencev, iskanje pogrešanih oseb itd. Največkrat uporabljena pasma pri njih je bloodhound, saj tamkaj velja za eno najboljših.

ZAKAJ SEM SE ODLOČILA ZA MANTRAILING?

V prvi vrsti je bila moja želja, da Gari odpravi svojo težavo z ljudmi (osebni stiki mu niso bili prijetni). Ker sem že poskusila delo z nosom in se mi je to obrestovalo, sem želela, da Gari skozi delo spozna, da so ljudje nekaj prijetnega. Ker nisem podrobno poznala mantrailinga, sem se obrnila na Majo Golob in Matjaža Zanuta. Se pozanimala glede dela s takšnimi psi. Na moje in Garijevo veselje sta poznala delo s psi s podobnimi težavami in to se je videlo tekom celotnega seminarja.

mantrailing in prevzgoja

KAKO JE IZGLEDAL SEMINAR?

Prvi dan smo se v popoldanskih urah dobili s FCI mantrailing sodnikom Matjažem Zanutom in FCI mantrailing sodnico Majo Golob, ki sta nam podrobno predstavila, kaj mantrailing je. Za kakšne namene se izvaja. Prvi seminar v Sloveniji je bil sicer že v maju 2014 in to kar mednaroden (inštruktorja Kevin Kocher in Maja Golob). Mantrailing delo pa poteka od leta 2015 tudi z ERPS in ti so prvi na področju vključitve psa v iskalno akcijo.

Drugi dan smo se lotili resnega dela na jasi in v gozdu. Po kratki predstavitvi dela s slednim povodcem (na suho) je bilo kar hitro jasno, da psa ne učimo ničesar – pes zna vohati. Tako smo psom razložili le osnovne povezave med vonjem predmeta in vonjem v okolici. Hitro so spoznali, kaj od njih želimo in veselje psov je bilo nepopisno – kar smo do sedaj preprečevali, so zdaj lahko počeli brez večjih zadržkov. Kljub temu pa je nezanemarljiva naloga vodnika, da zna brati telesno govorico psa, saj nam le-ta pove ali je pes na vonju ali je kje zbezljal vstran od njega.

Z Garijem se dela nisva lotila nič kaj drugače kot ostali. Podlago za delo sva imela, saj sva to težavo odpravljala že precej časa. Tako me je Matjaž prosil, naj najprej pustim Garija, da spozna ljudi. Opremljen z nagobčnikom se je podal v skupino ljudi in se prvič pustil čohati in ob tem mahal z repkom. Hvaležna kot še nikoli sva počela vse kot ostali in Gari ni niti enkrat kazal kakršnih koli miritvenih signalov, temveč le veselje.

Zadnji dan smo se lotili dela v urbanem okolju, kjer je delo potekalo enako kot prejšnji dan.

mantrailing trening

MANTRAILING IN PREVZGOJA?

Če povzamemo – mantrailing je lahko v veliko pomoč pri premagovanju strahu in nezaupljivosti do ljudi. To lahko poskusimo, ko smo vse možnosti že preizkusili in se je stanje izboljšalo.  A je na neki točki pričelo stagnirat, nikakor pa to ne more biti prva faza pri reševanju težav z ljudmi. Pri delu z nosom, mantrailingu ali sprehajanju pa moramo v prvi vrsti zagotoviti varnost psa in okolice (nagobčnik, halti …). Šele takrat se lahko suvereno lotimo dela. Ne glede na to, kaj počnemo s psom, pa se moramo naučiti brati telesno govorico našega kosmatinca.

V naši skupini so bili zastopani psi raznih pasem (dalmatinec, nemški ovčar, labradorca, mešanček, avstralski ovčar, haski). Ne glede na pasmo, dolžino gobčka ali težave, so psi neizmerno uživali in se sprostili. Kar je bilo vidno predvsem ob večernih urah, ko so popadali na svoja ležišča. Neverjetna izkušnja, ki je primerna za resno delo ali hobi program.

Povezava do Mantrailing Summer Camp Krka