Mantrailing je za vse. Za velike, majhne, mlade in starejše pse ter njihove vodnike. Primeren je za vse pse in pasme, ki imajo izrazit nagon po iskanju in sledenju, za pse ki imajo ogromno energije in tudi za pse, ki imajo morda kakšno vedenjsko težavo.

KAJ PRAVZAPRAV JE MANTRAILING?

Mantrailing je sledenje oz. iskanje pogrešane osebe, pri tem pa je pes pripet na dolg povodec in deluje v tandemu z vodnikom. Je posebna veja reševanja, kjer gre za sledenje specifičnemu vonju točno določene osebe, osebni predmet osebe pa mu predstavimo na začetku iskanja.

V zadnjem času je zelo popularen kot športna kinološka disciplina, vsekakor pa je to tudi zelo pomembna veja reševanja pogrešanih oseb. V Sloveniji sicer ta veja še ni tako zelo razvita, je pa v tujini to nepogrešljiv člen pri reševanju.

ZA KOGA JE PRIMEREN?

Spodaj bom na kratko opisala za katere pse se mi zdi Mantrailing še posebej primeren:

Mantrailing agrada po uspešnem iskanju

PSI, KI IMAJO IZRAZIT LOVSKI NAGON OZ. NAGON PO SLEDENJU.

Primeren je za vse pse, ki imajo izrazit nagon po iskanju oz. sledenju. Npr. lovski psi imajo ta nagon močno izražen, zato je pomembno, da ga znamo nekam usmeriti. Večkrat se ljudje sprašujejo zakaj pes na sprehodu neprestano vohlja po tleh in se ne zmeni za nas. Odgovor je preprost. Opravlja svoje delo. Vonjave in okolica mu v tistem trenutku pomenijo več, kot naša navzočnost. Pri Mantrailingu to vohljanje usmerimo v delo in s tem poskrbimo za zadovoljitev tega nagona.

ZA HIPERAKTIVNE PSE

Pes je pri Mantrailigu najbolj uspešen, ko se umiri in zbrano išče po sledi. Prav zato se mi zdi ta disciplina odlična za vse hiperaktivne pse, ki se težko umirijo. Umirjeno in natančno delo je glavni faktor, ki pripelje psa do nagrade oz. pogrešanega.

ZA NESAMOZAVESTNE PSE

Psi, ki so nesamozavestni potrebujejo zaposlitve v katerih so uspešni in jih posledično tudi radi opravljajo. Mantrailing je za to odlična zaposlitev, saj preko sistematičnega učenja in dela raste tudi pasja samozavest. Cilj je, da je pes v iskanju kar se da uspešen, zato se mi zdi to odlična pomoč pri grajenju samozavesti.

ZA PSE Z VEDENJSKIMI TEŽAVAMI

Mantrailing lahko koristi tudi psom, ki imajo kakšno vedenjsko težavo. To je disciplina, kjer je delo nadzorovano. Prav tako je odlična zaposlitev za pse, ki imajo strah pred ljudmi ali pa reagirajo na okolico. Največkrat ti psi pri delu izklopijo okolico in se tako lažje soočajo z dražljaji iz okolja. Mantrailing je lahko odličen »pripomoček« tudi pri socializaciji psov z neznanimi ljudmi.

KAJ POTREBUJEMO:

Pri Mantrailingu potrebujemo štiri glavne stvari:
oprsnico, kjer pes lahko neovirano vleče, se obrača in premika.
dolg povodec (vsaj 8m), ki je vez med vodnikom in psom.
nagrado, s katero psa po koncu iskanja oz. ko najde pogrešano osebo, nagradimo.
osebni (identifikacijski) predmet, ki nam služi kot predmet, ki ga pes povoha in se seznani z vonjem, ki ga bo iskal.

MOJE IZKUŠNJE

Z Majkom sva se z Mantrailingom srečala približno 2 leti nazaj, ko sva imela kup težav. Majk je reaktivček, njegovi problemi pa so se navzven izražali kot živčni izpadi, zaganjanje v pse in ljudi. Na začetku sem bila prestrašena in v dvomih kako se bova sploh lotila te discipline, pa vendar lahko zdaj 100% trdim, da je bila odločitev za usmeritev v to disciplino ena izmed boljših, ki sem jih sprejela do zdaj. Kljub ne-obetavnim začetkom, predvsem pri stikih z ljudmi in soočanji z dražljaji iz okolice, smo kmalu ugotovili, da mu to delo predstavlja nekakšno vez med soočanji z njegovimi problemi in nagoni, ki jih ima v sebi. Na splošno je Majk zelo delaven in živahen pes, njegova senzibilnost pa mu povzroča nemalo težav. S sistematičnim pristopom in tudi treningi Mantrailinga je zelo napredoval, danes pa lahko brez problema treninge opraviva v neznanih in motečih urbanih okoljih.