V 2. delu članka si boste lahko prebrali še nekaj koristnih napotkov kako izbrati sebi primernega psa oz. si odgovorili še na nekaj vprašanj…
badge_level1


 

6. ZA KAKŠEN NAMEN BOMO IMELI PSA IN KATERE AKTIVNOSTI BOMO Z NJIM IZVAJALI?

Bi s psom hodili v hribe, tekli, se ukvarjali s pasjimi športi (agility, frizby, delo z nosom …), ga šolali za reševalnega psa ali pa bi imeli zgolj hišnega ljubljenčka, ki bo z vami poležaval, preživljal proste ure na kavču in se zadovoljil s kratkimi sprehodi?

Dobro je izbrati sebi primernega pasjega družabnika. Ljudje velikokrat precenijo svoje zmogljivosti in si omislijo psa, ki ima veliko preveč energije zanje. Takšnemu psu ne nudijo dovolj ustreznih zaposlitev, ne znajo zadovoljiti njegove želje po gibanju in pes postane ”tempirana bomba”, kar pa se odraža v njegovem nezaželenem vedenju (uničevanje pohištva, preganjanje mačk, avtomobilov, grizenje, nekontrolirano lajanje …) . Takšen pes za lastnika postane problematičen in neukrotljiv.

Svetujem, da že pred nakupom psa dobro razmislite kaj bi želeli z njim početi in koliko kvalitetnega časa boste dnevno posvetili svojemu psu.

Vendar pozor! Tudi psi, ki si ga omislite zgolj za domačega ljubljenčka in crklanje, bo od vas zahteval ustrezne psiho-fizične zaposlitve, da boste zadavoljili njegove pasje nagone.

7. KJE BO PES BIVAL IN KAKŠNE BODO OMEJITVE?

Boste psu priskrbeli prostor zunaj v kotli (pasji uti) ali boste dovolili, da bo lahko bival z vami v hiši ali stanovanju? Če se odločite, da bo pes živel zunaj, poskrbite za njegovo dobro počutje. Pes je zunaj izpostavljen različnim temperaturnim spremembam (mrazu ali vročini) in zato potrebuje ustrezne pogoje za bivanje (npr. izolirano uto, prostor, ki je ustrezno zaščiten pred dežjem, vročino in ni izpostavljen motnjam, ki psa lahko delajo nervoznega).

Potrebno je razmisliti o primernosti psa za bivanje na prostem. Kratkodlaki psi, ki nimajo podlanke, da bi jih ščitila pred mrazom in nizkimi ali visokimi temperaturami, veliko slabše prenašajo vremenske razmere in se prilagajajo temperaturnim spremembam kot psi z gosto in dolgo dlako, ki jih ščiti pred zunanjimi vplivi.

Če pa bo kuža lahko stanoval z vami, mu tudi v notranjem prostoru priskrbite kotiček, kjer se bo počutil udobno, varno, kjer bo imel mir in se bo lahko sprostil in spočil. Prostor psu predstavite kot neko pozitivno izkušnjo in ga navadite in naučite, da mora biti tam, ko se z njim ne ukvarjate.

8. KATEREGA SPOLA NAJ BO PES?

Bi imeli psa ali psico? Tudi izbira spola je pomembna in se je potrebno pred nakupom o tem pozanimati in prebrati kakšno literaturo ali pa se posvetovati pri veterinarju, da vam razloži, kako poteka delovanje spolnih hormonov pri psicah in psih.

Presenečajo me vodniki psic, ko ne vedo, da ima psica spolni ciklus oz. se ”goni” in se začnejo spraševati, kaj se dogaja, ko opazijo kri in mislijo, da se je psica poškodovala. Ne vedo, kaj to sploh pomeni, kako to izgleda, kolikokrat na leto poteka gonitev in  v kateri starosti se predvidoma začne, koliko časa traja in na kaj je potrebno takrat paziti.

V času gonitve (navadno 2-krat letno) se lahko spremeni tudi razpoloženje, odzivnost (poslušnost) psic in vodnik mora biti pazljiv, da ne pride do nezaželene paritve in mladičev.

Tudi na samce vplivajo hormoni in zaradi tega lahko spremenijo svoje vedenje oz. začnejo brezglavo zasledovati gonečo psičko. Psi, ki niso pod kontrolo se radi potepajo, uidejo od doma in so velikokrat neposlušni in neodzivni na vodnikov klic. Za razliko od psic so pri samcih ti hormoni konstantno aktivni in ne samo 2-krat letno.

Samci med sprehodom tudi veliko pogosteje markirajo z urinom različne bilke in objekte, ki jih srečujejo na poti. S tem drugim psom sporočajo, da so bili oni tukaj in s tem puščajo svoj ”pečat oz. podpis”.Seveda se da, v kolikor se za to odločite, s kirurškim posegom določene stvari preprečiti in omiliti.

Pri psici se lahko izvede sterilizacija (kirurški poseg, pri katerem psički odstranijo jajčnike, v nekaterih primerih tudi ostala rodila (maternico), z namenom preprečiti gonitveni ciklus, neželjeno brejost in določena obolenja reproduktivnih organov in mlečne žleze) in kastracija pri psu (odstranijo se moda in s tem se prekine izločanje hormona testosterona, ustavi se spolno vedenje in oploditveno sposobnost).

nemski-kratkodlaki-pticarji-mladicki

9. ZAKLJUČEK – KAJ SVETUJEM?

Težko je svetovati kakšen pes bi bil lahko idealen za novega vodnika. Vsekakor bodite pri izbiri dovolj kritični in razsodni in ne kupujte ‘‘mačka v žaklju” . Zavedajte se, da si boste z nakupom psa omislili sopotnika, ki vam bo sledil in s katerim se boste ukvarjali 10 ali več let. Povprašajte strokovnjake, ki se ukvarjajo z vzgojo in s šolanjem psov in imajo s tem veliko izkušenj. Preberite kakšen članek, ki ga najdete na naši spletni strani ali knjigo.

Na koncu bo odločitev za nakup psa samo vaša. Zavedajte pa se, da idealnega psa ni, kljub zelo premišljeni izbiri. Kakšen bo kuža, ko odraste (bo primerno vzgojen in socializiran, boste imeli zanesljiv odpoklic in navezavo, bo imel željo po delu in sodelovanju z vami in ga boste lahko vzeli s seboj, kamor boste želeli) bo odvisno samo od vas in ne od pasme, spola, velikosti in dolžine dlake.