„Saj bi psu zamenjali hrano, pa se bojimo, da nas bo to drago stalo in da ne bomo znali pripraviti popolnega obroka. Poleg tega nimamo niti dovolj časa.“ Zveni znano? Lahko vam pokažem, da je priprava hrane za psa časovno manj potratna kot vsakodnevni sprehodi, da vam zanjo nikakor ni treba zapraviti premoženja in da je strah, da bo psu „nekaj manjkalo“, popolnoma odveč.


 

1. NIMAM ČASA!

Ker nam včasih zmanjka časa (in idej) še za naša kosila in večerje, si jasno ne predstavljamo, da bi ob vsem tem še 2-krat dnevno „kuhali“ za psa. Ampak – kdo pa pravi, da to morate početi? Ko nanese debata na pripravo pasje hrane, vse prevečkrat razmišljamo po človeško: psu bi zelenjavo popražili, ribe bi rahlo popekli na olivnem olju, za nedeljsko kosilo pa bi mu naredili golaž. Ko enkrat razčistimo sami pri sebi, da je pes predvsem pragmatični jedec in ne gurman, ki bi se nadejal takih in drugačnih specialitet in da v večini primerov preferira surovo meso, odpade ogromno pomislekov v zvezi s pomanjkanjem časa in kuhanjem 2-krat na dan. Pes tega ne potrebuje in ne zahteva, to je zgolj človeški predsodek.

KAKŠNA JE REŠITEV!?

Rešitev je kampanjsko pripravljanje hrane, kar pomeni, da na 3 – 4 tedne (odvisno od tega, kako veliko zamrzovalno skrinjo imamo) pripravimo večjo količino hrane, zapakiramo v dnevne porcije, ki jih potem po potrebi odtajamo in serviram v pasjo skledo. Serviranje take porcije traja natanko toliko časa, kot če bi v skledo stresli brikete. Tako pripravljanje hrane je praktično zaradi več razlogov: 1-krat greš v nabavo, 1-krat umažeš kuhinjo, 1-krat pospravljaš in ko se zverziraš, ti taka priprava ne vzame več kot 1 uro, vključno s pospravljanjem kuhinje.

In potem imate mir – cel mesec. Skratka, kuhanje in rezanje mesa v zgodnjih jutranjih urah, ko se vam mudi v službo, odpade že v prvem planu. „Nimam časa“ torej obstoji samo v primeru, da doma nimate zamrzovalne skrinje in morate redno, na nekaj dni skrbeti za svežo hrano.

2.PRIPRAVA HRANE PREVEČ STANE

Če se v mesnici spogledujete samo z boljšimi kosi mesa, potem imate gotovo prav, ampak …

Pasji jedilnik mora biti sestavljen tudi iz slabših kosov (organi) in surovih mesnatih kosti, seveda v primernih razmerjih. Kar nekaj mesnic ponuja obrezke za pse, ki jih je smotrno vključiti v prehrano in prepričana sem, da se nahajajo tudi v vašem kraju, a jih do zdaj niste opazili. O tem povprašajte lokalnega mesarja (ki mu zaupate), pozanimajte se o okoliških kmetijah, ki se ukvarjajo tudi z živinorejo. Povežite se s podobno mislečimi in jih povprašajte, kje oni nabavljajo hrano – verjemite, da ima vsak dodatno informacijo, vir, ki ga bo z veseljem delil z vami. V mislih imam seveda legalne in veterinarsko pregledane variante, kupovanju mesa na Bolhi in pri sumljivih ponudnikih se izognite.

Res je, da je cena na koncu odvisna od tega, kako velikega psa imate – večji kot je pes, več poje. S pravilnim manevriranjem med različnimi ponudniki bo povprečna cena hrane ostala enaka ceni povprečno kvalitetnih briket, sploh pri manjših, srednjih in velikih psih.

3.MOJEMU PSU BO “NEKAJ”MANJKALO

Prepričanje, da pes z briketi dobi vse, kar potrebuje, lahko demantiramo v istem trenutku, ko se vprašamo, kaj pa je tisto, kar pes dejansko potrebuje? Dejstvo je, da z briketi pes ne dobi samo tega, kar potrebuje, ampak tudi tisto, česar ne potrebuje (aditivi, konzervansi …) in če bi proizvajalci hrane za pse redno in vestno organizirali predavanja na temo pasje hrane, potem ne bi ustvarjali milijardnega dobička. Poleg tega pa verjetno nihče več ne bi kupoval briket, ker bi postalo popolnoma jasno, da prehrana psa ne more temeljiti na pšenici, koruzi ali škrobu, s katerim kompenzirajo žitarice v briketih brez žitaric. Priprava hrane za pse je postala znanstvena fantastika takrat, ko je nekdo ugotovil, da je to precej dobičkonosen posel.

Če se osnovno informiramo o tem, kaj pes potrebuje, v kakšnih razmerjih in količinah, poskrbimo za razgibano prehrano in s tem posledično tudi za vnos različnih hranilnih snovi, je strah, da bi psu karkoli manjkalo, popolnoma odveč. Poleg tega obstaja paleta odličnih in naravnih prehranskih dopolnil, ki poskrbijo za dodatno podporo organizmu, za vnos vitaminov in mineralov. Sicer pa samo poglejte naše, človeške, obroke: so vsak dan popolni, uravnoteženi, zdravi, primerni glede na naše fizične aktivnosti? Čisto iskreno si odgovorite!

Jasno je, da moramo upoštevati splošno zdravstveno stanje psa in v primeru kroničnih bolezni ter drugih odstopanj od povprečja prilagoditi pasji jedilnik, ampak če hočemo, se vse da.