Zima, sneg, mraz. Super letni čas, ki ga lahko izkoristite za zimske aktivnosti in s svojim psom na snegu izvajate vragolije in se imate lepo. Veliko psov obožuje sneg in polarne pasme (samojed, malamut, husky …) so vsekakor tiste, ki pozimi pridejo na svoj račun, saj jih topel kožuh ščiti pred mrazom, vetrom in niso občutljive na zunanje vplive.

Vsekakor pa zimskega časa ne smemo podcenjevati. Zima psu povzroča tudi sitnosti in tegobe, česar se mora zavedati vsak lastnik. Psi se lahko prehladijo, dobijo vnetje mehurja, ozebline, na dlako se jim sprimejo kepe snega, zaradi soli se jim vnamejo blazinice, lahko se podhladijo, dobijo drisko, se poškodujejo. Kako zoprna je lahko zima za psa, je odvisno tudi od starosti psa, dolžine in gostote dlake ter njegove psiho-fizične kondicije.


 

PRIPRAVITE PSA NA ZIMO IN ZIMSKE RAZMERE

1. PES NAJ SPI NA TOPLEM

Če imate možnost, imejte psa v notranjih prostorih. To zlasti velja za mladičke in starejše pse, saj nimajo tako učinkovitega termoregulacijske sistema (t. j. za uravnavanje telesne temperature) in se zato lahko še hitreje prehladijo in dobijo vnetje mehurja.

Tudi psom, ki imajo poddlako, dobro prenašajo mraz in so navajeni bivati zunaj, pripravite zunanje bivališče prijetno in poskrbite za zavetje. Pasja koča naj bo dobro izolirana, vhod vanjo pa zaščitite pred vetrom. Psu na tla koče položite tudi kakšno odejo ali slamo. Kadar pa je zunaj res zelo mrzlo in temperature padejo precej pod ničlo pa svetujemo, da poiščete prostor v notranjih prostorih in svojega psa tam začasno namestite.

2. HRANA NAJ BO BOGATA Z BELJAKOVINAMI

Psi zaradi mraza porabijo več kalorij kot ob običajnih temperaturah. Energijo porabljajo, da grejejo svoje telo. To velja tako za zunanje kot hišne pse.

pes_sneg_zogica

Zato je vsekakor treba poskrbeti za večji vnos kvalitetne pasje hrane, oz. psu dati hrano z večjo vsebnostjo beljakovin.Vendar pri tem ne smete pretiravati in morate upoštevati zdrav razum. Pes, ki biva v hiši, bo hitro začel kopičiti zalogo hrane in posledično se bo začel rediti. Debel pes ni zdrav pes. In če s psom ne boste dovolj aktivni in bodo sprehodi namenjeni zgolj temu, da pes opravi osnovne potrebe, potem takšen pes ne bo potreboval dodatne hrane.

3. MRZLA VODA ZA PITJE NI PRIMERNA

Psu omogočite, da popije dovolj vode. Mrzla ali ledena voda vsekakor ni primerna zanj. Lahko povzroči razdraženost želodca in tudi prehlad. Psom, ki bivajo zunaj, bo voda v pasji posodi zaradi nizkih temperatur tudi zmrznila. Zato poskrbite, da bo vaš pes dobil svežo mlačno vodo večkrat na dan. Če boste s psom na sprehodu zelo aktivni, bo tudi tam potreboval svežo vodo. Ne dovolite, da pes jé sneg. Sneg povzroča prehlad želodca in posledično lahko privede do razdraženega črevesja – driske. Preprečite to vedenje, če se le da.

4. ZAŠČITITE PSA PRED MRAZOM

Mraz najbolj občutijo mladički, kratkodlaki in starejši psi. Zato je potrebno poskrbeti, da jih primerno zaščitite. Kadar je pes aktiven in v gibanju, mraz ni ovira. Velik problem nastane, ko miruje in se telo začne ohlajati. Če bo pes dlje časa izpostavljen nizkim temperaturam, se lahko prehladi in tudi podhladi.

Nikoli ne puščajte psa zunaj ali v avtu daljši čas, ko je zunaj mraz! Kadar se temperature spustijo pod ledišče, pes pa leži v avtu in ni primerno zaščiten, lahko pride do podhladitve. To pa resno ogrozi zdravje in življenje psa.

Primerna zaščita je pasji plašček, ki ga lahko kupite v vsaki specializirani pasji trgovini. Izbrati morate le primerno velikost, da psa ne ovira pri gibanju in se v njem dobro počuti ter tako služi svojemu namenu.

5. PREHODI IZ TOPLEGA NA MRZLO

Tako kot mi, so tudi psi občutljivi na hiter padec ali dvig temperatur. Psu, ki je celo noč spal na prijetnih 20 °C ali se grel ob kakšni peči, ne bo prijetno, če ga boste zjutraj odpeljali ven, kjer je -10 °C. Njegovo telo bo doživelo šok in posledično se pes lahko prehladi. Zato je dobro, da za psa naredite prehod s toplega na mrzlo. Psa za približno 15 do 20 minut pustite v hladnejšem prostoru, da se postopoma navadi na nižjo temperaturo in ga šele nato odpeljite ven.

6. NA PROSTEM BODITE S PSOM AKTIVNI

Poskrbite, da boste psa redno sprehajali in se z njim aktivno ukvarjali. Zima ni namenjena zimskemu spanju in neaktivnosti. Če ste si omislili psa, potem je vaša dolžnost, da zanj poskrbite in ga odpeljete na sprehod tudi ob slabem in mrzlem vremenu.S psom lahko tudi pozimi počnete veliko stvari: tek na smučeh, nordijska hoja, metanje in iskanje žogice v snegu, skrivanje, sprehod po globokem snegu … Razmislite, kaj bi bilo za vas in vašega psa najbolj primerno in pri katerih stvareh najbolj uživata.zasnezen_vzgojen_pes

7. POSKRBITE ZA DOLGO DLAKO

Dolga pasja dlaka je vsekakor dober ščit pred vetrom in mrazom, ampak lahko postane za psa precej neprijetno, ko se na dlako sprime sneg in nastanejo kepe. Prizor psa s kepami je precej smešen in zabaven, vendar pa je psu sila neprijetno. Pes s kepami težko hodi in se premika, lahko pa pride tudi do prehlada in podhladitve, če psu kep ne odstranimo.

Da preprečite nabiranje snega in nastanek kep na dlaki, lahko dlako na tistih predelih skrajšate. Dolgodlake pasme (npr. irski seter, afganistanski hrt …), ki se ne strižejo, pa lahko zaščitite tako, da dlako namažete z oljem, ki ga dobite pri specializiranih pasjih frizerjih. Sneg se bo manj oprijemal dlake in psu boste lažje odstranili snežne kepe.

vzgojen_pes_v_snegu

Kepe najlažje odstranite z mlačno vodo in brisačo. Ne trgajte jih stran, saj boste psa cukali in mu povzročali bolečino, hkrati pa poškodovali dlako.

Sneg se lahko sprime tudi na dlako med blazinicami, kar psa zelo moti in žuli pri hoji. Dlako med blazinicami postrizite in s tem ne bo imeli težav.

8. NEGA PASJIH BLAZINIC

Posebno skrb in nego morate posvetiti tudi pasjim tačkam in blazinicam. Ceste in pločniki, kjer sprehajate svojega psa, so zaradi zapadlega snega in zmrzali posute s soljo, to pa draži blazinice in kožo med prsti. Razpokane blazinice psu povzročajo bolečino in pekoč občutek, zato bo začel šepati, se upirati sprehodom in izogibati potem, ki so posute s soljo.

Blazinice lahko zaščitite tudi s pasjimi čeveljčki ali z zaščitnimi copati (te dobite v pasjih trgovinah).

Pred sprehodom blazinice namažite s primernimi mazili, ki jih lahko kupite v specializiranih pasjih trgovinah, ali z vazelinom. Mazilo bo naredilo zaščitno plast na blazinicah in preprečilo poškodbe. Lahko si pomagate tudi s kremami iz domače lekarne (npr. z ognjičevim mazilom). Tačke po sprehodu obvezno namočite v mlačno vodo in s tem sperite sol in ostalo umazanijo.

Če pes ni navajen nošenja copatk se v njih prav gotovo ne bo počutil dobro. Zato ga je potrebno na to predhodno navaditi in priučiti.

9. PAZITE NA POŠKODBE

Zdrsi in padci so lahko tudi pri psih precej zoprni in usodni. Pri hoji in teku lahko psu zaradi spolzke podlage spodrsne in si posledično natrga noht, se udari, pride do izvina okončin ipd. Zelo nevarno je, če pes hodi po zamrznjeni površini vode (npr. jezera) in led popusti pod težo psa. Padec v ledeno vodo je velik šok za pasje telo in pride lahko do podhladitve ali še kaj hujšega.

vzgojen_pes_raziskuje

Zato bodite pozorni na okolico kjer sprehajate svojega psa in ste z njim aktivni. Izogibajte se predelom, kjer menite, da je nevarno tako za vas kot vašega psa. Psa imejte pod 100 % nadzorom in poskrbite, da ne pride do poškodb.