Odpoklic se mi zdi ena izmed najpomembnejših vaj poslušnosti. Pri Alfakanu smo sicer mnenja, da poslušnost ne igra velike vloge pri vzgoji psa, a kljub temu je nekaj življenjsko pomembnih vaj, ki jih pes mora znati – mednje sodi tudi odpoklic.

Prijavite se v program: odpoklic.si


KAJ SPLOH JE ODPOKLIC?

 

Odpoklic pomeni, da kadar koli in kjer koli se odločimo in psa pokličemo, ta priteče k nam. To stori nemudoma, brez razmišljanja, ali naj uboga stori ali ne, kolikor more hitro in za to ne pričakuje nobene nagrade.

Tak odpoklic je težko izoblikovati. Večinoma psi znajo odpoklic le na pol, čeprav lastniki mislijo, da je naučen v celoti. A pod motnjami oz. v drugem okolju se hitro pokaže, kako poglobljeno je znanje.


vzgojen pes čaka na odpoklic

V nadaljevanju je opisanih PET GLAVNIH NAPAK, ki jih najpogosteje zasledim pri delu v praksi.

1. ODPOKLICA NE TRENIRATE

Smešno je, da od psa pričakujete znanje, čeprav ga vaje ne naučite. Pogosto opazim, da lastnik kliče psa, slednji pa se ne odziva. Zato vprašam lastnika, kako dolgo že trenirata odpoklic, in ta me le začudeno pogleda: »Kako to misliš?«. Ljudje namreč prepogosto pričakujejo, da bo pes odpoklic kar znal in prišel, če ga pokličejo. Torej jim tega ni treba trenirati. Mislijo, da pes mora priti, ne vprašajo pa se, zakaj bi želel priti. Zato tega tudi ne trenirajo in psu ne pokažejo, da se mu splača odzivati na lastnikov klic.

2. TRENIRATE NAPAČNO

Četudi lastnik ve, da mora trenirati odpoklic, mora to početi pravilno. Pogosto trening poteka takole: lastnik psa spusti s povodca, začne ovohavati okolico (npr. mišje sledi), takrat ga lastnik začne klicat, pes pa ne pride. Ko ljudi v takih trenutkih vprašam, kaj trenirajo, pravijo, da odpoklic. A v resnici trenirajo ravno nasprotno – kako se ne odzvati na klic lastnika (početi nekaj druga). Utrjujejo to, da se psu ni treba odzivati vsakič, ko ga človek pokliče. Takrat, ko kličemo v prazno, se pes nauči, da mu ni treba priti.

3. TRENIRATE V ENEM OKOLJU

Mnogi trenirajo samo doma ali na poligonu, kjer pes odpoklic obvlada. V trenutku, ko zamenjajo okolje, pa znanje »izpuhti«. Tak odpoklic je popolnoma neuporaben, saj ne poznam nikogar, ki bi živel na poligonu. Okolja, kjer so potekali treningi, se je pes navadil, zato potrebuje tudi utrjevanje v urbanem okolju.

4. NAPAČNO IZBIRATE NAGRADO

Kadar psa uspešno odpokličete ob prisotnosti velike motnje, npr. divjadi ali drugega psa, ni dovolj, da ga nagradite z enim briketom. To ni enakovredna nagrada teku za srno, sploh če upoštevate, da bo doma po sprehodu dobil celo posodo briketov – zastonj! Zato je zelo verjetno, da bo ob naslednji podobni situaciji pes raje izbral slednje, torej nadaljeval bo s tekom za srno. Nagrada mora biti ustrezno izbrana: večja je motnja, večja naj bo nagrada.

5. PREMALO UTRJUJETE

Ko enkrat veste, kako trenirati odpoklic, je nujno vložiti veliko časa v utrjevanje. Za vsako dobro naučeno vedenje je potrebnih tisoče ponovitev. Zato ni dovolj, če psa trikrat pokličete in potem pričakujete, da ste vajo utrdili. Treba je trenirati in šele nato lahko pričakujemo rezultate.


Prijavite se v program: odpoklic

(foto: Boštjan Gartnar)

Članek je bil objavljen v časopisu DNEVNIK Magazin pod rubriko Človek in pes (24. November 2015)