Pogosto prevzgajam pse, ki so težavni zgolj zaradi napak, ki so jih lastniki storili v procesu vzgoje. Opazil pa sem, da se nekatere napake pogosteje pojavljajo. Ravno zato sem jih zajel v današnjem članku. Da bi se jih ljudje zavedali in bi se pojavljale manjkrat. Vzgoja psa:

vzgoja psa, začetni nivo


1. napaka: VZGOJA PSA NI POTREBNA

To najpogosteje mislijo tisti, ki so nekoč že imeli psa. Predpostavljajo, da so prvega znali vzgojiti, zato zdaj že vejo, kako se to počne. Lahko, da so prejšnjega psa res dobro vzgojili. A od takrat je preteklo nekaj časa in so verjetno pozabili, kako je vzgajati mladička. Zato s slednjim ravnajo, kot so z odraslim psom, kar pa seveda ni ustrezno.

Veliko lastnikov v iskanju znanja obišče pasjo šolo. A tu zopet naletijo na oviro, saj v pasjih šolah večinoma ne posvečajo dovolj (ali pa sploh nič) časa vzgoji.

2. napaka: NEUSKLAJENOST 

Kadar so člani družine med seboj neusklajeni, se to zelo pozna pri obnašanju psa. Npr. oče ne dovoli, da je pes na kavču; kadar ga ni doma, se tega drži, a v njegovi odsotnosti otroci pravilo kršijo. Problem ni v tem, ali pes sme biti na kavču ali ne, ampak v dvojnih pravilih. Tak pes bo zbegan. Največkrat rešujeva ravno vzgojne težave v takšnih družinah. Vzgoja psa: Družina mora delovati enotno, vsi se morajo držati dogovorjenih pravil.

3. napaka: POMANJKANJE PRAKSE

Danes ni težko pridi do informacij o vzgoji psov. Ni pa nujno, da je količina informacij pokazatelj resničnega znanja – bolj je pomembna kvaliteta. Dobre informacije, ki izhajajo iz prakse, je kljub dostopnosti svetovnega spleta težko dobiti. Treba se je zavedati, da lahko na internetu prav vsak deli nasvete in izraža mnenje, četudi nima (dovolj) izkušenj z vzgojo psov. Ni pa vsak, ki ima svoje mnenje, tudi strokovnjak. Žal so tovrstne informacije pogosto neuporabne in lahko nekritičnega bralca privedejo v težave.

Še bolj pomembno pa je, da je treba znati pretvoriti teoretično znanje v prakso. Četudi dobimo kvalitetne informacije, jih moramo pravilno uporabiti. Lahko imamo veliko teoretičnega znanja, a se v praksi hitro zalomi, saj psi ne odreagirajo »po knjigi«. Ljudje pogosto niso dovolj motorično spretni in npr. zamudijo časovni trenutek pri nagrajevanju, zato pri vzgoji nujno potrebujejo nekoga izkušenega, ki bi jih kvalitetno vodil skozi učni proces.

4. napaka: VZGOJA PSA DOSLEDNOST

Pravila, ki so določena na začetku, morajo biti dosledno upoštevana. Najpogostejši izgovor za neupoštevanje pravili je »psa imam preveč rad«. Čeprav so ta pravila določili sami. Mnogi lastniki mislijo, da bodo z izvajanjem pravil psu odrekali ljubezen. A s tem le kažejo, da niti slučajno ne razumejo pasje psihologije.

5. napaka: DOLGČAS

Vsak pes potrebuje psihofizične zaposlitve. V psu je treba poiskati potencial, njegovemu življenju dati smisel in ga, glede na pasmo in karakter, ustrezno zaposliti. S tem se večina lastnikov ne ukvarja. Po opravljeni pasji šoli, ko pes zna sesti in dati tačko, ga zanemarijo. A sprehod okrog bloka ne zadovolji pasjih nagonov. Bolj kot je pasma delovna, bolj so nagoni izraženi, in večja bo škoda, če jih bomo zapostavljali.

Ljudje s takšnimi problemi naju najpogosteje kličejo zaradi prevzgoje psa, saj iz majhnih težav zrastejo velike in postanejo neobvladljive. Zato je pomembno, da se veliko truda vloži v preventivo, torej v vzgojo. Če bi se ljudje tega zavedali, bi bilo življenje zanje precej lažje.


Članek je bil objavljen v časopisu DNEVNIK Magazin pod rubriko Človek in pes (1. December 2015)