Dober odpoklic, je nekaj kar lahko naučite vsakega psa. Ni pomembno koliko je star, kakšne pasme je, spola, kakšne težave ima ali jih je imel,… Potrebno se je le odločit, da želite izboljšati njegov odpoklic, pridobit znanje in pridno vadit. Vsak si ga zasluži in vsak ga lahko ima. Če boste pravilno izpeljali učenje, bo odpoklic sam po sebi psu nagrada.


1. ODPOKLIC ZAČNITE TRENIRATI V NEVTRALNEM OKOLJU BREZ MOTENJ

Na začetku trenirajte odpoklic v stanovanju, garaži, na hodniku,… Trenirajte ga nekje, kjer ni motenj, ki bi lahko psa zmotile. Če nimate druge možnosti in ga boste trenirali zunaj, izberite okolje, kjer motenj ne bo veliko. Če bo v začetku učnega procesa zunaj preveč motenj, pes ne bo želel prit. Večinoma vodniki delajo napako, ker potem psa prosijo da pride in silijo v njega. To pa pri psu doseže ravno obraten učinek. Naš cilj je, da si bo pes želel prit k nam.

2. OBLIKUJTE ORODJA IN NAGRADE

Pred treningom odpoklica morate oblikovat orodja in nagrade, ki si jih bo pes želel. Za psa je nagrada nekaj, kar zadovolji vsaj enega od njegovih nagonov. Npr. če boste psu za nagrado dajali hrano, mora ta psu predstavljati nagrado. Preden začnete vpeljevat hrano kot nagrado za trening odpoklica, mora pes sistem hranjenja iz roke že poznati. Ne morete hkrati začeti trenirati odpoklica in hranjenja iz roke. Željo po hrani je potrebno dvignit že doma, pred učnim procesom. Če boste npr. za nagrado uporabljali igro, mora biti tudi ta najprej izoblikovana. Točen postopek lahko dobite tukaj: KLIK

3. POSKRBITE ZA VARNOST IN PREVENTIVO – UPORABLJAJTE DOLG POVODEC

Če odpoklic vašega psa še ni zanesljiv, psa ne spuščajte iz povodca. Pazite na varnost svojega psa in uporabljajte dolg povodec. Če ga še nimate, začnite trenirati najprej v ograjenih prostorih (hodnik, garaža, vrt,…). Dolg povodec vam omogoča kontrolo nad psom in ko ga pokličete, ne more izbrat drugega vedenja kot tega, da pride k vam. Ne date mu torej možnosti delanja napak in pes se tako ne more učiti narobe.

4. ZADRŽAN ODPOKLIC

To je tehnika, ki daje fenomenalne rezultate. Na začetku vedno trenirajte samo to tehniko odpoklica, ki ga lahko uporabite tudi kasneje za dvig motivacije. Pomočnik psa drži in ga rahlo vleče nazaj. Vodnik psa motivira in steče stran. Pes vleče v eno smer (za vodnikom), pomočnik pa rahlo v drugo smer, kar v psu povzroči veliko željo po tem, da bi sledil svojemu vodniku. Ta sistem deluje kot napet lok. Pomočnik ne sme motit psa. Vodnik se nato obrne proti psu in če je pes skoncentriran na vodnika ga za nagrado pokliče. Pes iz prej ustvarjene tenzije čuti da je prost in se izstreli kot puščica pri loku. Če pes gleda stran, voha po tleh oz. ni zainteresiran za vodnika ga ta NE kliče.

5. MOTIVACIJSKE TEHNIKE

Obstaja veliko motivacijskih tehnik, med njih sodi tudi zadržan odpoklic. Spodaj so predstavljene 3:

  • Dolg odpoklic: če ste do zdaj klicali psa iz 10, 20 m in če ste že v fazi učnega procesa, kjer lahko trenirate tudi zunaj, poskusite psa poklicat iz daljše razdalje (recimo okrog 40, 50 m). Dolžina v psu vzbudi veliko motivacijo in pes lahko razvije z večjo razdaljo višjo hitrost.
  • Ping pong odpoklic: pomočnik in vodnik se postavita narazen v poljubni razdalji (na začetku naj ne bo prevelika). Pomočnik drži psa, vodnik ga pokliče in nagradi, ko pride do njega. Ko pes poje vso hrano, psa pokliče pomočnik in ga nagradi, ko pride do njega. Ko pes hrano poje, ga spet pokliče vodnik in tako naprej. Pazite da ne pretiravate s količino odpoklicev.
  • Variirajte nagrado: na sprehodu bodite za psa kot vrečka presenečenja, bodite nepredvidljivi glede nagrade. Pes lahko za nagrado dobi različno količino hrane, enkrat lahko dobi žogico, enkrat igračko za vlečenje, spet drugič lahko gre v vodo,…
6. ODPOKLIC NAJ BO GLAVNA STVAR NA SPREHODU IN NAJ PREDSTAVLJA NAGRADO

Ne pretiravajte s količino treningov. Psu mora biti odpoklic pozitivna asociacija in smisel sprehoda. Če trenirate pravilno lahko že v roku 20 dni naredite velik premik v izboljšanju vašega odpoklica. Vaš glavni cilj naj bo, da bo pes dojemal odpoklic kot božič J.

7. NE KLIČITE PSA V PRAZNO

Velikokrat vodniki delajo napako, da kljub temu, da nimajo dobrega odpoklica, psa spustijo iz povodca. Pes nato nekaj vidi (npr. drugega psa, človeka, mačko,…), vodnik ga začne klicat, čeprav ve, da je velika verjetnost, da pes na klice ne bo prišel. Kaj s tem učijo svojega psa? Učijo ga, da ni potrebno prit na klic. Za nagrado se potem še igrajo s tistim psom, stečejo za mačko,…. Ne kličite torej psa v prazno, ampak ga raje naučite dobrega odpoklica.

Psi s slabimi odpoklici so obsojeni na povodec, vodniki pa z omejevanjem izbire glede možnosti sprehodov. Pse ne morejo spustit niti na mestih, kjer bi jih sicer lahko. Psi z dobrimi odpoklici pa dobijo svobodo, njihovi vodniki pa samozavest.

Naš program 20 dni do boljšega odpoklica: KLIK

 

Foto: Dejan Gašparin