Sobna čistoča je ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki jo moramo naučiti našega novega pasjega mladiča ali starejšega psa, ki te navade nima, ko ga pripeljemo v svoj dom. To pomeni, da je potrebno psa ali mladička naučiti, da svoje potrebe opravlja v zunanjem okolju in ne v našem bivalnem prostoru.Dober vzreditelj bo mladičkom že v leglu omogočil, da bodo zapuščali kotilnico  in potrebo opravljali zunaj.  Tako bo mladič že pred prihodom v naš dom dobil vzorec za sobno čistočo, mi pa bomo ta vzorec samo nadaljevali in dobro utrdili.


Vsak mladič ali pes  pokaže, kdaj je čas za njegovo potrebo, vendar večina lastnikov teh znakov ne prepozna ali jih spregleda.

Mladič bi najvrjetneje moral opraviti potrebo:

  • če mladič postane nemiren
  • če se suče v krogu in išče prostor, kjer bi lahko opravil
  • če pretirano ovohava tla
  • če je od zadnjega izhoda minilo več kot 2-3 ure

Prav tako so vam lahko v pomoč naravne navade mladičev:

  •  lulajo takoj ko se prebudijo
  • med ali po igri
  • nekje od 10 do 15 min po hranjenju ali pitju.

SOBNA ČISTOČA: PREDSTAVLJAM VAM 5 ALFAKAN NASVETOV ZA HITRO IN USPEŠNO NAVAJANJE MLADIČKA

SOBNA ČISTOČA ALFAKAN nasvet št. 1: MLADIČKA NIKOLI NE PUSTIMO BREZ NADZORA

V obdobju navajanja na sobno čistočo sta naša skrbnost in sistematični pristop ključnega pomena.

Mladička imejmo vedno na očeh, kadar je to mogoče saj bomo lahko le na takšen način najlažje prepoznali oz. videli zgoraj omenjene znake za njegovo potrebo. Tako ga bomo pravočasno odnesli v zunanje okolje, kjer bo opravil potrebo ter preprečili, da do opravljanja potrebe v bivalnem prostoru ne pride. Na takšen način bomo v zelo kratkem času mladičku privzgojili pravilni vzorec o sobni čistoči.

Ker pa mora velikokrat mladiček ostati tudi sam, vam svetujem uporabo  hišnega boksa, priveza ali kakšne pregrade.  Tako bomo mladičku prostor omejili oz. zmanjšali. Prav tako pa sebi zmanjšali površino čiščenja, onemogočili opravljanje potrebe po naših najljubših preprogah ali določenih prostorih. Ker je znano, da psi neradi opravljajo potrebo tam kjer spijo je tako tudi manj možnosti, da bo nastala kašna lužica.

SOBNA ČISTOČA ALFAKAN nasvet št.2: DRŽITE SE ČASOVNIH INTERVALOV V ČASU UČENJA

Časovno obdobje mladičku omogoča, da se na opravljanje potreb lažje navadi oz. v zelo kratkem času spozna, kaj želimo od njega. Nekje do 3 ure (po potrebi je lahko interval tudi krajši) je čisto ustrezen razmik, da mladiča navadimo na pravilen vzorec. Po približno enem tednu ali dveh, se bo navadil na sistem in takrat lahko počasi začnemo podaljševati časovni zamik. Ko mladič osvoji opravljanje potreb zunaj, vam svetujem, da ne uporabljate več vedno istega tajminga za potrebo.

Dobro je, da psa navadimo na potrebo zunaj in ne opravljanje potrebe ob določeni uri.

Časovni intervali opravljanja potreb naj vam bodo v začetni fazi samo pripomoček, da mladičku čim lažje in brez nepotrebnih konfliktov predstavite pravilni vzorec sobne čistoče.

SOBNA ČISTOČA ALFAKAN nasvet št. 3: NE KAZNUJTE NEZGOD

Zagotovo se bo zgodilo, da kljub skrbnemu pristopu mladiček opravi potrebo v našem bivalnem prostoru. Zavedati se morate, da ste za nastalo nezgodo krivi prav vi. Največkrat lastniki zamudijo ali spregledajo vedenje psa ali mladiča in tako le ta opravi potrebo notri.Kadar odkrijemo kupček ali lužico, smo vzgojni oz. učni moment že zamudili. Ne pojdite v konflikt s svojim psom. Ne kaznujte ga, ne vpijte nanj, ne tiščite pasjega smrčka v urin saj vaš mladiček ne bo razumel vaše reakcije.

Pes ne more povezovati svojih preteklih dejanj in vaše trenutne reakcije, saj psi živijo v trenutku.

S kaznovanjem boste psa naučili le to, da se mora za opravljeno potrebo v bivalnem prostoru pred vami skriti. Prav tako naše jezne reakcije mladiča prestrašijo, spravljajo v stres in tako podrejo dober odnos med vami in vašim psom, ne spremenijo pa njegovih navad!

Torej, če najdemo kupček ali lužico le to brez jeze počistimo. Če pa mladička zalotimo med opravljanjem potrebe,  ga poskusimo čim hitreje odnesti ven in ga zunaj po opravljeni potrebi pohvalimo in nagradimo.

SOBNA ČISTOČA ALFAKAN nasvet št. 4: NAGRADITE ŽELENO VEDENJE

Vsakič, ko mladiček opravi potrebo zunaj, ga za to ustrezno nagradimo (hrana, igra, verbalna pohvala,…). Tako vedenje lahko tudi poimenujemo in tako naučimo psa opravljati potrebo na povelje.

To storimo tako, da vsakič ko psa pripeljemo ven in ko opazimo, da se pripravlja na opravljanje potrebe, dodamo besedo. In nato po končani potrebi psa ustrezno nagradimo. Tako bo mladiček začel povezovati besedo z opravljanjem potrebe.

SOBNA ČISTOČA ALFAKAN nasvet št. 5: UPORABLJATE VEDNO ISTO MESTO

Tako boste vašemu mladičku zelo pripomogli do še hitrejšega učenja te navade. Tam, kjer bo mladiček največkrat  opravil potrebo v prvih tednih jo bo opravljal tudi kasneje. Prav tako bo mladiček to mesto začel prepoznavati preko vonja in bo tako še hitreje začel povezovati to z opravljanjem potrebe.

Če se boste držali teh opisanih nasvetov bo navajanje na sobno čistočo dosti lažje in tudi po nepotrebnem ne boste prihajali v konflikt s svojim psom.

PAZITE NA:

*PRETIRANO LULANJE ZARADI ZDRAVSTVENIH TEŽAV

Za vsako lulanje ali uhajanje urina, ki se pojavlja v zelo kratkih intervalih, vam svetujem, da obiščete veterinarja.

*LULANJE ZARADI NAVDUŠENOSTI ALI PRESTRAŠENOSTI

Mladič lahko ob srečanju z ljudmi ali drugimi psi nekontrolirano lula.To počne zgolj iz navdušenosti in ne gre za opravljanje potrebe v prostoru.Prav tako se lahko mladič zaradi prestrašenosti ali podrejenosti svojemu lastniku vrže na hrbet in ob tem naredi lužico.

Če ima vaš mladiček kakšno od navedenih težav  vam svetujem, da ste pazljivi in takšnega vedenja nehote ne spodbujate. Gre namreč za vzhičen ali živčen ali preplašen proces pri psu in zahteva pravilen pristop pri srečevanju z ljudmi. Takšnega psa je ob srečevanju  potrebno ignorirati in mu ponuditi nadomestno vedenje. Torej psa damo v pozicijo sedi ali prostor in takšno vedenje nagrajujemo.

*UPORABA PLENIC, ČASOPISNEGA PAPIRJA, BALKONOV IN PODOBNIH ZASILNIH IZHODOV ZA OPRAVLJANJE POTREBE

Ne uporabljajte raznih zasilnih izhodov za učenje sobne čistoče, saj boste na takšen način proces učenja le podaljšali ali pa sploh ne boste prišli do želenega cilja.

Zakaj?

Če psa učimo opravljati potrebo na pleničko, bo kasneje, ko bomo želeli pleničko odmakniti, svoje mesto za opravljanje potrebe začel iskati na raznih tepihih. In ostalih podobnih površinah. Tako boste poskrbeli, da bo mladičku še težje razumljivo, kaj sploh želimo od njega. In ga s tem spravljali v še dodaten stres.  Dajte mu raje jasen sistem in se tega držite.

Prav vsakega psa se da naučiti, da opravlja potrebo zunaj, ne glede na starost in predhodne izkušnje. Z upoštevanjem opisanih nasvetov zgoraj boste hitro prišli do želenih navad in sobne čistoče.

 

Jure Pribičevič