Ali veste v čem vaš pes najbolj uživa?

Aktivni sprehodi in dnevno izkoriščanje pasjih nagonov oz. talentov je ena najpomembnejših in hkrati žal tudi najbolj spregledanih tem. Kaj vaš pes zmore, kako lahko zadovoljite njegov nagon, kako se aktivno ukvarjati s psom ter kako poiskati njegove talente so teme, o katerih bi se morali dnevno pogovarjati.  

Vsak pes ima neke talente

Vsak pes ima namreč v sebi potencial, ki mu lahko rečemo nagon psa, energija ali talenti.  Ni dovolj, da samo poznate talente vašega psa, temveč tudi kako jih lahko zadovoljite. Če boste zadovoljili njegove talente, boste tako vi kot vaš pes imeli precej koristi. Skozi zadovoljevanje pasjih nagonov oz. talentov boste psa še bolj navezali nase, ga zaposlili, zadovoljili, pes bo bolj miren, stabilen in predvsem bo imel polno, zadovoljno življenje. Če bo vaš pes živel izpolnjeno življenje, je seveda logično, da njegova vzgoja ne bo predstavljala prevelikega zalogaja. Najhitrejša pot odpravljanja vedenjskih težav pri psu. Odpravljanje vedenjskih težav pri psu

Kako pa lahko vsak izmed vas ne glede na starost, pasmo ali spol psa poišče in najde njegove talente in potencial? Kako lahko dobite skozi zadovoljevanje njegovih nagonov umirjenega, stabilnega, samozavestnega in vzgojenega psa? Pripravil sem 3 praktične napotke:

V primeru, da imate pasemskega psa oz. mešančka, za katerega veste, katere pasme so njegovi predniki:

1. Preberite si o izvoru vašega psa

Na internetu boste našli ogromno opisov pasem. Če nimate interneta, pojdite v knjižnico in si izposodite enciklopedije pasem. Če psa še nimate, je nujno, da si najprej preberete o izvoru vaše priljubljene pasme, šele nato se odločite za nakup.

Osredotočite se predvsem na to, od kod pasma izvira, kaj je počela, zaradi katerih nalog so bili le najboljši psi parjeni med sabo. Če imate npr. zlatega prinašalca, ki ves čas uhaja v vodo, boste ugotovili, da so med sabo parili le pse, ki so najraje šli v vodo ter bili najboljši plavalci. Na ta način je tudi ta pasma nastala. Včasih je namreč vsaka pasma imela svoj namen in posledično je vsaka pasma nastala zaradi določenega namena.

Pse so včasih uporabljali za točno določene naloge

V preteklosti so torej psi imeli neko nalogo in ljudem predstavljali dodano vrednost zaradi svojega dela. Psi so bili v bistvu delavci. Zlate prinašalce so uporabljali za prinašanje pernate divjadi iz vode in če boste poznali zgodovino svojega psa, boste svojega zlatega prinašalca lažje razumeli, zakaj vedno prime copat v gobec ko pridete domov, saj rad nekaj drži v gobcu. To so dosegli z načrtno vzrejo. Zato ta genski zapis oz. potencial pes nosi v sebi. Če boste poznali zgodovino svojega psa in zakaj so to pasmo vzredili in uporabljali, vam bo tudi lažje razumeti, zakaj vaš pes počne določene stvari, ki vas mogoče motijo. Torej, če imate doma terierja ga boste lažje razumeli, zakaj vsakič koplje za mišmi. Ko gre za hrta, zakaj tako zelo rad teče.

Ko boste ugotovili v čem vaš pes najbolj uživa, vam svetujem, da v skladu s tem zadovoljite njegove nagone. Pomembno je, da nagone zadovoljujete DNEVNO.

Vzemite si npr. eno uro časa in si preberite o razlogih nastanka pasme. To še posebej velja za tiste, ki psa še nimate in se o pasmi še odločate. Glede na vaš življenjski stil izberite sebi najbolj primerno pasmo. Pred nakupom psa lahko pokličete tudi strokovnjaka, ki vam bo glede na življenjski stil in vaše želje svetoval primerno pasmo. Če npr. niste zelo aktivni, si raje izberite kakšno manjšo, manj aktivno pasmo. Če ste zelo aktivni, bo pa ravno bolj aktivna pasma primernejša za vas. Pomembno je, da vašega psa ne izberete le zaradi videza.

Če imate mešančka ali pasemskega psa bosta primerna tudi naslednja 2 napotka:2.

2. Na sprehodu psa aktivno opazujte

Pred sprehodom si pripravite mali nahrbtnik, kamor spravite hrano ter različne igrače (kong, frizbi, žogice, staro brisačo,…). Odpravite se na sprehod ter psa opazujte. Veliko ljudi gre na sprehod samo zato, da gredo na sprehod (so na telefonu,…). Jaz tega ne podpiram, temveč podpiram aktivne sprehode. Torej na sprehodu psa dobro opazujte in testirajte različne stvari, ki ste jih vzeli s sabo. Doma si nato naredite kratke zapiske dogajanja na sprehodu. Sčasoma boste odkrili, kaj vašega psa zelo veseli.

3. Vsak pes ima težave, ki jih lahko pretvorimo v pasje talente

Ta tehnika je zelo uporabna za vse pse, tako za mešančke kot za pasemske. Naredite si tabelo, na levo stran zapišite težave, na desno pa talenti. Pomislite, katere težave imate s svojim psom: npr. vlečenje na povodcu, preganjanje srn, iskanje in žretje gnoja, skakanje po ljudeh, lajanje,… Iz teh težav poskušajte razbrati njegove talente.

Pasji športi

Npr. če pes vleče na povodcu, lahko to njegovo težavo pretvorite v talent –  omogočite mu tek, kjer vas bo pes vlekel (ta šport se imenuje canicross). S psom greste tako dnevno ali nekajkrat na teden tečt. Pri teku se uporablja druga oprema (oprsnica, vlečna vrv) kot v vsakdanjem življenju in tako boste lahko psa naučili, kdaj lahko vleče oz. je celo zaželeno da vleče, in kdaj ne. Če pes po tleh pobira gnoj, pomeni, da zelo rad voha in da njegov lovski nagon ni dovolj zadovoljen –  lahko delate delo z nosom.

Izkoristite njegove talente

Če pes skače po ljudeh je lahko ta pes zelo dober v agilityu. Če rad koplje luknje na vrtu, mu lahko pripravite iskalno igro, kjer mu na vrtu skrivajte igrače. Vsaka težava je v bistvu neodkrit pasji talent. Potrebno je to prepoznat, si zapisat in se začet s psom ukvarjat, da bo lahko te svoje nagone, ki se kažejo v obliki težav, ki jih povzroča, zadovoljil. Ne bodite eden tistih, ki psu samo prepovedujejo stvari, na koncu pes sploh nima več za kaj živeti, saj nič več ne sme delati. Ko boste v nekem pasjem športu ali skupni aktivnosti njegov talent zadovoljili, bo pes kmalu postal bolj miren, samozavesten in bolj prijeten za živet, saj bo vedel, da obstaja trenutek v dnevu, ko mu dovolite, da lahko počne to, kar rad počne.

2 načina zadovoljevanja psajih nagonov

Obstajata dva načina, kako lahko pes zadovolji svoje nagone. En način je, da jih pes zadovolji sam in temu pravimo vedenjske težave (pes koplje, laja, vleče, žre svinjarijo,…). Lahko izberete drugo pot in te težave kanalizirate in iz tega oblikujete pasje talente. Skozi to mu omogočite, da nagon, ki je v njem, zadovolji. Temu rečemo pasji športi, aktivni sprehodi, zadovoljevanje pasjih nagonov,…

Pasje težave pretvorimo v pasje talente, obrnimo jih torej sebi v prid. S svojimi psi se boste manj kregali, psi pa bodo bolj umirjeni, samozavestni, zadovoljni, njihova energija bo šla v nekaj konstruktivnega in ne bodo več čutili potrebe, da bi svoje nagone zadovoljevali sami. Na ta način boste lahko najhitreje prišli do ciljev vzgoje, ki ste si jih zastavili.

Foto: Anja Troha in Maja Rokavec