.Operacija križnih vezi pes: Pogosto se zgodi, da pes šepa. Mnogokrat je šepanje, ki ga opazimo pri našem štirinožnem prijatelju, le posledica udarca. Včasih pa se za njim skriva kronično obolenje, ki vodi v začaran krog bolečine in v zelo omejeno gibanje. Lastniki psov se velikokrat srečajo s terminom sklepno obolenje. Gre za eno od najpogostejših obolenj pri psih, saj prizadene več kot 30 % vseh psov, pri nekaterih (večjih) pasmah ta odstotek dosega kar 80 % vseh predstavnikov pasme!


ZNAKI, S KATERIMI NAS PES OPOZARJA

Operacija križnih vezi pes: pri psu s sklepnimi boleznimi, ki se lahko ob neukrepanju poslabšajo, opazimo nezainteresiranost za gibanje, tek, tudi za igro, počutje psa postane apatično in pasivno, v primeru resnih sklepnih obolenj se lahko slabo počutje psa odraža tudi v agresivnem vedenju.

Začetni klinični znaki degenerativnega obolenja sklepov so otrdelost sklepov in opazno šepanje po kakršnikoli telesni aktivnosti in po vsaki večji obremenitvi .(daljši sprehod, trening). Sčasoma bolezen napreduje, sklepi psa pa so čedalj bolj otrdeli. Šepanje izzveni le občasno – navadno le takrat, kadar so sklepi dobro ogreti.

V kasnejših, napredovalih fazah bolezni, je šepanje čedalje bolj pogosto, žival čuti nelagodje ob vsakršnem gibanju, težave so še močneje izražene ob hladnem in vlažnem vremenu.

KAKO LAHKO PSU POMAGATE SAMI?

Ko se srečamo s sklepnimi boleznimi je zelo pomembno zagotoviti psu veliko počitka. Pri poškodbah, kot so natrgane križne vezi ali osteoartroza, morajo biti aktivnosti, pri katerih pride do nenadnih gibov (lovljenje žogice), strogo izključene! Takšne aktivnosti namreč povzročijo nenaravne sile v sklepu in tako dodatno poslabšajo zdravstveno stanje psa.

Ključnega pomena je strog režim vadbe: priporočajo se kratki umirjeni sprehodi (10 minut), 3-4 krat na dan, pes naj bo ves čas na povodcu. S strogim nadzorom fizične aktivnosti se lahko napredovanje bolezen upočasni, potreba po protibolečinskih in protivnetnih zdravili pa se minimalizira. Priporočamo, da opazujete zdravstveno stanje psa in prilagodite fizično aktivnost njegovim zmožnostim.

RAZUMETI PRAVILNO DELOVANJE SKLEPA

V sklepu psa so površine kosti pokrite s tanko plastjo zelo gladkega hrustanca, ki omogoča, da se sklepne kosti drgnejo med sabo. Zato, da je drgnenje čim manjše, poskrbi viskozna sklepna tekočina, ki deluje kot mazivo. Pri psih s sklepnimi obolenji so te stične površine anatomsko spremenjene. Pogosto so razbrazdane, poškodovane, kar vodi do povečanega trenja in do dodatnih poškodb teh gibajočih struktur. Kot posledica povečanega trenja začne brsteti in se razraščati novo kostno tkivo, kar še dodatno moti normalno gibanje sklepa, bolezensko stanje pa se s časoma le še slabša. Skupek opisanih bolezenskih sprememb v sklepu s skupnim izrazom imenujemo degenerativno obolenje sklepov (DOS).

VZROKI SO RAZLIČNI, POGOJENI TUDI S PASMO

Degenerativno obolenje sklepov je lahko primarno – v primerih ko sklepni hrustanec in strukture v sklepu ne vzdržijo tenzijskih sil, ki dolga leta delujejo na sklep. Tako pa sčasoma pride do anatomskih sprememb v sklepu. To se pogosto zgodi pri večjih ali težjih pasmah, ki v večji meri obremenjujejo sklepe. (npr. nemški bokserji, bordojske doge, mastifi, večji ovčarji, tudi večji predstavniki prinašalcev).

Lahko pa je tudi sekundarno – kot posledica direktne poškodba sklepnega hrustanca, povzročitve nestabilnosti sklepa ali povečane obrabe sklepnih struktur. Do teh pride pogosto zaradi sprememb pri displazijah sklepov, izpahu pogačice, posledicah napak v stoji in tudi pri športnih poškodbah ligamentov (npr. sprednjega križnega ligamenta).

MOŽNI NAČINI ZDRAVLJENJA (na zmanjšani mišični masi in splošni fizični)

Operacije pridejo v poštev pri prevelikih anatomskih spremembah v sklepu, saj brez kirurškega posega gibljivosti dolgoročno ne bi bilo možno povrniti. Potrebna je osnovna stabilizacija sklepa, da lahko omogočimo normalno gibanje sklepnih struktur. Vendar je treba imeti v mislih, da gre za invazivno metodo, ki zahteva določen čas rehabilitacije.

Nesteroidna protivnetna zdravila ali NSAIDs preprečujejo vnetje. Najprimernejša so za lajšanje bolečin srednje stopnje in za lajšanje lažjih kroničnih bolečin. Najpogostejši stranski učinki tovrstnih zdravil so draženje želodčne sluznice, diareja, bruhanje in želodčne krvavitve. Pogosto delujejo toksično na jetra in ledvica.

Ena od možnosti so tudi prehranski dodatki, ki ščitijo hrustančno tkivo in s tem vplivajo na izboljšanje stanja v sklepu.

V zadnjih letih so doživela nagel razvoj tudi biološka zdravila, kot so: hondroprotektanti, zdravljenje z zgoščenimi krvnimi ploščicami, hialuronska kislina (vsa našteta zdravila se aplicirajo direktno v sklep). Iz med teh se je za najbolj učinkovito pri sklepnih obolenjih izkazalo ZDRAVLJENJE Z MATIČNIMI CELICAMI, ki prvič ponuja neinvazivno metodo, brez stranskih učinkov in z dolgoročnim delovanjem. Več v naslednjem prispevku.

svetuje Jernej Hren, dr. vet. med.

http://www.animacel.com