Zima prinaša kratke dneve in mraz, zato so sprehodi običajno nekoliko krajši, kot v drugih letnih časih. Razlogov za to je veliko. Nekateri psi slabše prenašajo nizke temperature, nekateri imajo strah pred temo. V decembru se pojavi še pokanje, ki marsikateremu psu sprehode spremeni v nočno moro. Pozabiti ne smemo niti na mladičke in predvsem starejše pse, ki so lahko veliko bolj občutljivi na vremenske spremembe – dež, vlaga in mraz so veliki sovražniki sklepnih obolenj. Če pes izgublja vid, je lahko v temi še bolj nesiguren. Podobno je tudi z zvočnimi efekti, ki jih pes težje locira in oceni ali so zanj nevarni. Na drugi strani so tu tudi vodniki, ki so običajno v tem letnem času nekoliko manj aktivni.

Sprehodi so za psa nujno potrebni in je ni aktivnosti, ki bi to lahko nadomestila. Sprehod je čas za opravljanje fizioloških potreb ter prosto raziskovanje okolja. Hoja in tek pa skrbita za krepitev imunskega sistema, krepitev mišic, ohranjanje kondicije in porabo odvečne energije. Pa vendar, ker pes potrebuje ne samo fizično, temveč tudi mentalno zaposlitev. Lahko to ponudite kar v toplem domačem zavetju. Predstavljamo vam nekaj aktivnosti, ki jih s psom lahko počnete doma.

Interaktivne miselne igrače

Verjetno ste že slišali za interaktivne igrače, v katere skrijete hrano, pes pa se nato trudi priti do nje. V specializiranih pasjih trgovinah imate na voljo veliko različnih samozaposlitvenih igrač, ki bodo poskrbele za miselni in motorični razvoj psa. Hkrati pa mu nudile zaposlitev za kar nekaj časa. Primerne so za vse pse, ne glede na starost, pasmo, velikost in zdravstveno stanje. Z nekaj domišljije pa lahko igračo naredite tudi sami. Vzemite nekaj pasje hrane in jo psu ponudite na drugačen način: zavijte jo v brisačo, zaprite v kartonasto škatlo, plastenko z luknjo ali skrijte v šnofko. Pustite psu, da se loti reševanja »uganke« na svoj, edinstven način. Pri tem ga opazujte, kako razmišlja, kako vztrajen in samostojen je pri reševanju kompleksnejših nalog. Tako se ne bo zabaval samo vaš pes, temveč se boste tudi vi naučili bolje razumeti vašega psa.

Iskanje hrane ali igrače

Iskanje je najboljša pasja aktivnost, ki psa prijetno utrudi in pomirja, hkrati pa zadovolji nagone. Za skrivanje hrane ne potrebujete veliko. Dovolj je zgolj nekaj briketov, ki jih skrijete po stanovanju. Pes jih poišče in poje. Še boljše je, če hrano zaprete v plastični ali kovinski lonček z luknjicami, skozi katere prihaja vonj. Ko pes najde lonček s hrano, ga pohvalite, odprete lonček in nagradite. Prva iskanja naj bodo lahka, da je pes uspešen. Bolj kot bo vztrajen in samozavesten pri delu, težja skrivališča lahko uporabite. V kolikor vaš pes ni pretirano navdušen nad hrano, lahko išče tudi svojo najljubšo igračo. 

Delo z nosom: iskanje eteričnega olja

Precej težja oblika iskanja je delo z nosom, kjer pes išče eterično olje. Razlika od iskanja hrane ali igrače je v tem, da tu pes išče substanco, ki mu sama po sebi ne pomeni nič. Sama najdba (substanca) zato zanj ni samonagrajujoča. To pomeni, da morate naprej narediti navezavo: vonj pomeni nagrado, ob tem pa psa naučiti tudi nakazovanja. To je pravzaprav najtežji del, saj je samo iskanje za psa povsem naravno. Zimski čas je idealen za učenje te discipline, saj potrebujete le kapljico olja, vato, epruveto, škatlo z dvojnim dnom in hrano. Pri uporabi eteričnega olja bodite previdni, saj vsa olja niso primerna za pse. Seveda lahko namesto eteričnega olja, uporabite tudi kakšno drugo substanco.

Učenje novih trikov

Učenje novih trikov je super zaposlitev v stanovanju, saj se bo pes v okolju brez motenj lažje koncentriral. Pazite, da trike izvajate na nedrseči podlagi in so primerni glede na velikost, starost in zdravstveno stanje vašega psa. Trike lahko delimo na dva dela: uporabni triki in zabavni triki. Med uporabne trike štejemo na primer počakaj, nošenje nagobčnika, spusti, mrtev (bočni položaj za pregled psa, striženje krempljev), tačka (uporabno pri brisanju mokrih tačk). Triki, ki imajo predvsem zabavno noto, so na primer slalom med nogami, osmica, five, prosi, pokrij smrček, spusti glavo, pomahaj, preval, priklon, pospravljanje igrač v košaro (ta bi bil lahko tudi uporaben), natikanje obročev na stožec.

Vaje za koordinacijo telesa

Zakaj ne bi čas doma izkoristili za vaje za boljšo koordinacijo in ravnotežje ter ohranjanje mišične mase, moči in kondicije. So vaje, ki izboljšujejo ravnotežje, so vaje za zavedanje celega telesa in vaje za moč. Seveda lahko ena vaja vpliva na več komponent hkrati. Takšne vaje so na primer hoja vzvratno, kroženje na tarči, stopanje na višjo podlago z zadnjimi tačkami, uravnavanje ravnotežja na nestabilni površini, hoja čez kavalete (uporabite lahko npr. tudi lestev, ki jo položite vodoravno na tla, v kolikor je razmak med palicami ustrezen velikosti vašega psa), menjavanje položajev (sedi-prostor-stoj), dvigovanje tačk (vsako posebej, dveh hkrati), bočni preskok čez nogo. 

Za tovrstne vaje je pomembno, da jih izvajate redno, z dovolj ponovitvami (samo dva premika glave v eno smer ne bo dovolj), a zmerno in brez pretiravanj. Vaje je seveda treba prilagoditi tudi fizični zmogljivosti psa, starosti, predhodnim izkušnjam in zdravstvenemu stanju.

Ponovitev in utrjevanje vaj poslušnosti

Lahko se lotite tudi učenja novih šolskih vaj, utrjujete že naučeno ali pa se osredotočite na izboljšavo posameznih elementov, ki vam morebiti delajo težave. Katere šolske vaje se lotiti, je odvisno od tega, kakšne cilje imate. Tisti, ki se morebiti pripravljate na izpit ali tekmovanje, lahko delate na pozornosti, natančnosti, hitrosti, dinamičnosti. Če imate psa, ki je pretirano navezan na vas, lahko vadite oddaljevanje oz. pošiljanje psa naprej, stran od vas na višino. Če se pes težko umiri, lahko več poudarka namenite samokontroli, odlaganju, čakanju na ležišču. 

Aktivnosti, ki jih s psom lahko počnete doma, je še veliko več. In te seveda niso vezane samo na zimo. Včasih se zgodi, da zbolite in nimate moči za dolge, aktivne sprehode. Prav tako lahko zboli ali se poškoduje tudi vaš pes in je potrebno sprehode omejiti. Še zlasti za mlade energične pse to lahko predstavlja velik izziv. S primernimi zaposlitvami doma, pa bo vse skupaj malenkost lažje.