Pasja masaža z Bredo Kralj – Povzeto po Alfakan FB live:

Breda Kralj je maserka (pasja masaža), vendar se že od samega začetka bolj ukvarja s pasjo kot človeško masažo. Zaradi povpraševanja o tem, kako se lotiti masiranja, je napisala knjigo Masaža psov. Kasneje pa se je pojavila potreba, da bi ljudi tudi pogledala, če pravilno masirajo svoje pse. Tako od leta 2010 uči skupine ljudi  masaže psov. V prihodnosti so ji izziv video tečaji masaže.

Masaža je stik, pritisk, ritem in ponavljanje in sicer v treh fazah: v ogrevanju, gnetenju in raztezanju. Večina ljudi, ki se odloči za masažo psa, si želi več stika s svojim psom. Psi imajo različne senzorične registre in občutenje je v ospredju teh registrov. Živali torej na dotik reagirajo prej kot na besedo, pri ljudeh je ravno obratno.

Za koga je primerna pasja masaža?

Pasja masaža je primerna za vse pse, razen za psice v pozni brejosti, za pse po operacijskih posegih ter pri odprtih ranah. Masaža se odlično obnese pri mladičkih, saj se tako že navajajo na različne dotike po vsem telesu ter za starejše pse, katerih telo zaostaja za možgani. Pozorni bodite pri psih, ki imajo artritis ali kakšne druge kostne izrastke: namesto masaže je bolje, da počivajo na odeji, ki jih bo ogrela (dobijo se odlične grelne električne odeje).

Pse masirajte na tleh, saj se bodo na mehki podlagi vdirali. Pazite, da jim ne drsi, morajo biti stabilni – najbolje je na tepihu oz. na nedrseči podlagi.

Masira lahko vsak.

Pasja masaža z Bredo. Falko je užival.

Breda in Falko po masaži

Smer masaže

Za pomiritev in poživitev psa: psa, ki je nervozen in ima hiter srčni utrip, začnete masirati hitro, tak kot je njegov pulz. Nato masažo počasi upočasnjujete in s tem boste umirjali tudi njegovo psihično stanje (npr. takšna vrsta masaže je odlična za agility pse).

Masaža za agility pse

Za njih se priporoča polaganje dlani na njihovo telo. S tem jih ne boste umirili, temveč boste na ta način bolj usmerili in osredotočili njihovo pozornost. Z dlanmi se ustavlja razpršena miselnost. Športni, lovski ter ovčarski psi bi radi v najkrajšem možnem času dosegli največji razteg mišic. Do poškodb teh psov največkrat pride zaradi tega, ker mislijo, da so hitrejši kot so v resnici ter zapostavljajo odskočne noge. Njihovo motivacijo je potrebno nižat in ne še višat. Po aktivnosti jih je potrebno še ogret na kakršnikoli način (npr. s plaščki), da se njihov srčni utrip počasi umiri.

Masaža za pse, ki se pretirano odzivajo na dražljaje iz okolice –  lahko jim pomagate tako, da jim najprej z roko pokrijete eno oko. Tako se zmanjša njihov periferni vid in se bodo lažje skoncentrirali na vas.

Pse, ki ne marajo dotikanja po telesu lahko vseeno masirate. Počasi jih boste s količino dotikov navadili nanje.

Kako lahko psom pomagate pri veterinarju?

Ko čakate v čakalnici jim lahko masirate področje glave, s tem preusmerite misli na nekaj drugega, ne razmišljajo več o strahu. Ne jih objemat, saj objem psa omejuje ter ga daje v položaj kjer je manipuliran še z naše strani.

Majhne pse

Se pri masaži obravnava enako kot velike. Spremenijo se le razmerja velikosti površine dotikov ter moči.

Pri masaži se ne uporablja olj. Pazite, da niste preveč nadišavljeni. Prstani ne motijo, če niso preveliki.

Pan po masaži – seminar za Alfakan inštruktorje o masaži psov

Dolžina in pogostost masaže sta različni glede na to, kako je pes že navajen masaže. Na začetku okoli 5 minut, potem postopoma podaljšujete čas. Ko ste vi in vaš pes že vešča masaže pa okoli 10 minut nekajkrat na teden.

Masaža in epilepsija

pred napadom lahko psa položite na desni bok, da je njegovo srce neobremenjeno. Med samim napadom lahko polagate ledeno kocko na hrbtenico (3 sekunde polagate in odlagate), kar bo skrajšalo napad. Nato psa v celoti pokrijete, tudi čez nos. Telo se na ta način greje, ko pes prihaja v normalno fazo, mu bo toplota pomagala, da hitreje pride k sebi. 3 – 4 ure po napadu ga lahko začnete masirat z gnetenjem.

Na delavnici masaže psov bodo ljudje dobili nekaj teoretičnega znanja ter zelo veliko prakse. Maksimalno število je do 8 psov, tako da se lahko Breda kvalitetno posveti vsem.

Obiščite Bredino spletno stran: www.masazapsov.si