Hrana za pse – surova? Neca Jerkovič je veterinarka in vzrediteljica velikih švicarskih planšarskih psov. Svoje pse hrani s surovo hrano od leta 2005. Do zdaj je vzredila 10 legel, razen prvega so bila vsa hranjena s surovo hrano.

Hrana za pse (surove) – priporočila glede količine prehrane

Odraslim psom se daje 2-3% surove hrane njihove idealne telesne teže na dan, mladičkom pa 5-10% surove hrane njihove idealne telesne teže na dan. Na začetku se teh priporočil držimo, da okvirno vidimo koliko hrane bomo pripravili, potem pa količino prilagajamo (če je npr. pes zelo aktiven, ima hiter metabolizem,… mu količino hrane povečamo, če se redi pa količino zmanjšamo).

Prednosti hranjenja s surovo hrano

Psi v tej hrani tem uživajo, manj oblog na zobeh, manj blata, manj prdenja, ne popijejo toliko vode, dalj časa se zamotijo, še posebej z mesnatimi kosti, odlična zaposlitev za mlade pse, dlaka je lepa, zdravstveno so psi v odličnem stanju. Hranjenje s surovo hrano najbolj posnema naravno hranjenje psa.

Trajanje priprave obroka

Največ časa vzame razkosanje hrane, Neca vedno vzame večjo količino, ima še dodatno zamrzovalno skrinjo, saj ima dva velika psa. Potem pa se obrok vsakič samo odmrzne.

Surova pasja hrana in cena

Lahko kupimo že vnaprej pripravljene surove obroke, ki so dražji kot briketi. Če surovo pripravljamo sami, je cena podobna kot kvalitetni briketi. Približno 100€ na mesec za psa med 35-40 kg.

Uravnotežen obrok vsebuje 80% mesa, 10% organov (od tega 5% jeter) in 10% kosti. Pri hranjenju s surovo hrano so kosti obvezen del obroka. Pazite, da je velikost kosti primerna velikosti psa (da je pes ne pogoltne). To je še posebej pomembno, ko začnete hranit s surovo hrano – psi, ki so navajeni jesti brikete, želijo tudi kosti pogoltniti. Primerne so surove, mesnate kosti. Psu ne dajajte golih, cevasti kosti, nosilnih kosti. Kosti ne smejo biti kuhane ali pečene, saj sem jim ob kuhanju spremeni struktura in ko jih pes je, se spremenijo v špice.

Kaj pa je primerno?

Primerni so npr. goveji ali svinjski repi, hrustančni deli, zgornji deli pleč, puranji ali piščančji vratovi ter hrbti, perutničke,… (sploh za pse začetnike). Primerne so torej mehkejše kosti, še posebej od mlajših živali. Če dajete kuhane, cevaste kosti, te postanejo trde kot beton in si lahko pes sčasoma poškoduje zobe. Na začetku mu lahko kost držite, da jo bo glodal in ne pogoltnil.

Psi v svoji prehrani ne potrebujejo ogljikovih hidratov (OH). Lahko jih dodajate, vendar Neca v tem ne vidi nobene prednosti. Če boste dajali zraven OH, jih ne dajajte več kot 20% in izberite take, ki ne dvigujejo glikemičnega indeksa (npr. polnovredne žitarice, kuhan krompir).

Sadje in zelenjava kot surova pasja hrana?

Neca v prehrano dodaja zelenjavo ter sadje enkrat do dvakrat na teden, čeprav ne bi bilo potrebno. Od zelenjave lahko dajete vse, kar imate na vrtu. Neca daje tudi npr. surove bučke, okisano zelje, rdečo peso spusti čez sokovnik, pulpo dobijo psi, lahko zmiksate tudi sekljalniku (blenderju). Pazite le, da ne pretiravate s čebulo in česnom. Tudi pri sadju je izbira velika, npr. ribez, jabolka, hruške, maline, borovnice, jagode,… (lokalno in sezonsko). Psi ne smejo jest grozdje in avokado.

Psi lahko jedo vse vrste mesa, tako da poskušajte variirati med različnimi vrstami mesa. Menije naredite čim bolj pestre in raznolike, tudi z organi.

Ni potrebno, da vsak obrok vsebuje razmerje 80:10:10. Do tega razmerja morate prit znotraj nekega obdobja, npr. v dveh do treh tednih. To pomeni, da lahko psi en dan dobijo npr. same mesnate kosti, naslednji dan npr. več mesa, tretji dan pa poleg mesa še organe.

Neca meso nareže na trakove, ker psi po naravi hrano goltajo. Tako ne morejo pogoltnit prevelikega kosa.

Ko kupujete meso za pse ni potrebno, da so to lepi deli (hrana za pse). Primerni so vsi kosi mesa. Psi potrebujejo več maščobe v svoji prehrani kot ljudje, sploh pozimi in če so zelo aktivni.

Ko boste začeli hranit s surovo hrano, je možno, da nekateri psi ne bodo marali kakšne vrste mesa, npr. rib. Lahko skuhate mesnato juho ter jo z zelenjavo zmiksate, sčasoma, ko se bodo psi okusa navadili, ne bo problema da ne bi marali surove. Ko prehajate na to hrano za pse, na začetku zmanjšajte količino organov. Organi povzročajo bolj mehko blato, zato tudi nikoli ne dajat samo organov kot obrok. Kosti blato učvrstijo.

Jajca so super hrana za pse, lahko jih dajete tudi z lupino.

Kaj če pes dobi drisko?

Če pes dobi drisko, ni potrebno takoj k veterinarju. Lahko mu že samo doma pomagate. Odlično se obnesejo oranžne hokaido buče. Imajo veliko vlaknin ter zapirajo. Če veste, da pes vse to prenaša, mu jo lahko daste s piščancem (pusto meso, pri driski ne sme bit veliko maščobe) ali ribo ter z vodo kuhate 2-3 ure.

Potrebujejo psi dodatke?

Psi hranjeni s surovo hrano načeloma dodatkov ne potrebujejo, razen omega 3 maščobnih kislin, saj je naše meso s tem revno. Meso vsebuje več omega 6 maščobnih kislin in zaradi tega se pojavi neravnovesje v prehrani. Neca svojim psom občasno dodaja vitamin C za dvig imunskega sistema ter pri rastočih psih glukozamin in MSM (ki je super tudi za starejše pse).

Če kombinirate briketirano (ali pelete) in surovo hrano bodite pozorni, da ju ne kombinirate v istem obroku. Briketi se prebavljajo dlje časa, surova hrana pa se krajši čas zadrži v prebavilih.

Psi so prilagojeni na surovo pasjo hrano (zobje, prebavni trakt). Prilagojeni so tudi na bakterije, ki so v mesu. V želodcu imajo nizek pH, ki zlahka razgradi meso in kosti.

hrana za pse - surova
hrana za pse – surova

Prehod iz briketov na surovo pasjo hrano

Neca bi ga opravila na enkrat, začela bi pa z ribami ali piščancem. Npr. zvečer psu ne bi dala briketov (mini post), naslednji dan bi začela s surovim. Če pes surovega ne bi želel jest bi ga na začetku malo pokuhala (npr. piščančji vratovi, hrbti). In bi na tej vrsti mesa vztrajala teden do dva. Če bi bilo vse ok, bi čez en teden dodala npr. ribe. Začela bi tudi z eno vrsto zelenjave. Vsak teden bi dodajala novo vrsto mesa.

Povzetek

  • Doziranje: Odrasli psi: 2-3% idealne telesne teže; mladiči: 5-10% idealne telesne teže
  • Uravnotežen obrok: 80% mesa, 10% organov (od tega 10% jeter), 10% kosti
  • Kosti: surove, mesnate, mehkejše.
  • Psi ne smejo jest kuhanih ali pečenih kosti
  • Psi lahko jedo vse vrste mesa
  • Zelenjava: ne pretiravati s čebulo in česnom, ostalo zelenjavo lahko jedo
  • Sadje: ne smejo grozdja in avokada, ostalo sadje lahko jedo

Če vas zanima še več: www.karantanska.si/prehrana.htm