Končno je tukaj poletje, dopust in čas, ko se lahko odpravimo na morje in zaslužen odmor. Vzeti psa na počitnice – da ali ne? To je vprašanje, ki si ga v času načrtovanja oddiha postavljajo mnogi vodniki. Pri meni ni dileme. Jaz si počitnikovanja na morju brez svojih dveh psov sploh ne predstavljam. Zame je zelo pomembno, da ju lahko vključim v svoj načrt ter odpeljem nekam drugam. Tako imamo več časa, ki ga lahko skupaj koristno izkoristimo za razne vodne in poletne aktivnosti: plavanje, skakanje v vodo, prinašanje žog iz morja, tek in pohod, vzgojo ali pa se naučimo novih trikcev (npr. prinašanje in nošenje mask ter plavutk, kar zna biti zelo uporabno :)). Vse skupaj je veliko lažje, če s psom na morju ni težav in mu novo okolje ne predstavlja nobenega problema.

 

pes-ima-zavihan-ušesŽal pa se moramo pripraviti tudi na to, da bo pes  imel na morju ”pasje” težave. Vseh tegob ne moremo preprečiti in predvideti, vendar pa je dobro, da jih čimprej prepoznamo, imamo pri sebi prvo pomoč tudi za psa, ter da mu lahko pomagamo. Velikokrat zadostuje že ”zdrava kmečka pamet” in ni potrebno skrbeti že ob prvih manjših znakih težav.

Kaj vse gre lahko narobe:

1. VNETA UŠESA

Pes, ki se rad kopa in plava v morju, lahko hitro dobi vneta ušesa in glivice. To še posebej velja za pse, ki imajo povešene uhlje, saj se voda, ki pride v uho, ne  posuši. Pes z vnetim ušesom ponavadi stresa z glavo, uho je na pritisk boleče, iz ušesa lahko prihaja neprijeten vonj, vidna je rdečica in pes se ne počuti dobro.

NASVET:

Predlagam, da po vsakem kopanju psu dobro osušite uho z brisačo, povešen uhelj pa obrnite tako, da se bo lahko posušil. V kolikor pride do močnega vnetja, povprašajte po lokalnem veterinarju, ki bo psu predpisal ustrezna zdravila in vam dal nadaljnja navodila.

2. DRISKA IN SLABOST

Morje, vročina, stres, tuje okolje, kakšni občasni ”nepasji” priboljški (npr. začinjeno meso z žara, ker vodniki popustijo pri vzgoji in so mnenja, da naj ima tudi štirinožec nekaj od dopusta …). Vse našteto so dejavniki, ki psu lahko porušijo ravnovesje v prebavi, posledično se lahko pojavita slabost in driska. Vsekakor precej neprijetna stvar, če se psu ta nevšečnost pripeti na plaži, kjer je polno ljudi in je težko pospraviti za njim.

NASVET:

Paziti je potrebno, da pes NE pije morske vode, NI izpostavljen vročemu soncu, da zanj NE spreminjamo prehranjevalnega režima in da psa NE obremenjujemo s stvarmi, ki mu ne odgovarjajo oz. jih ni vajen.

V kolikor se pojavi driska, lahko psu za obrok ponudimo razkuhan riž ter pusto piščančje meso. Lahko poskusite tudi s probiotikom (npr. Linex). V kolikor se stanje ne izboljša ali se poslabša, se je priporočljivo obrniti na lokalnega veterinarja.

3. SUHA, SRBEČA IN RAZDRAŽENA KOŽA

Razdražena koža je še eden od problemov počitnikovanja na morju. Krivci so lahko: morska voda, trava, vročina, piki komarjev in mušic. Na koži se pojavijo gnojne ali rdeče pikice, ki zgledajo kot mozoljčki. Koža je lahko na nekaterih predelih pordela, viden je prhljaj. Kuža se na problematičnih mestih intenzivno liže, praska.

NASVET:

Težave lahko preprečimo ali omilimo, če psa večkrat umijemo s sladko vodo, da mu s kože speremo sol in prah, hkrati pa s tem ohladimo razdražena mesta. Pomaga tudi mazilo iz aloe ali Bepanthen. Poskrbite za ustrezno zaščito proti mrčesu (uporabite ovratnice, ampule ali sami pripravite naravno razpršilo, ki bo odgnalo nadležne krvosese).

POZOR: Ste vedeli, da komarji na morju prinašajo parazitarno bolezen dirofilarijo (t. i. srčno glisto) in da je končni gostitelj vaš ljubljenček? Pozno zdravljenje je težavno in večinoma neuspešno, zato povprašajte pri svojem vetrinarju, kako poskrbeti za ustrezno zaščito, da ne bo prepozno.

4. UREZNINE IN DRUGE POŠKODBE

Ena izmed zelo neprijetnih morskih težav so ureznine na blazinicah, ki nastanejo zaradi ostrih skal, in druge poškodbe (npr. natrgani nohti; zvini; vbodi, če pes stopi na trn ali morskega ježka). Za psa so te poškodbe lahko precej boleče, zato mu je potrebno pomagati in mu olajšati bolečino.

NASVET:

V kolikor poznamo PVP (prvo veterinarsko pomoč), psu pomagamo in manjšo poškodbo ustrezno oskrbimo (npr. rano razkužimo z jodom, namažemo ter pravilno zavijemo).  Psu zagotovimo počitek in ga ne obremenjujemo z raznimi aktivnostmi.

Kadar pride do resnih poškodb, se nemudoma odpravite do veterinarja. Vsekakor ni dobro čakati na ”čudež” in da bo ”morska voda vse pozdravila”.

5. VROČINA IN ŽEJA

To sta še dva dejavnika, ki vašega psa lahko življenjsko ogrozita. Nanju nikakor ne smemo pozabiti. Vročina psa izčrpa in mu obremeni telo. Zaradi nje lahko doživi toplotni udar, posledično je možna tudi smrt. O njem smo že pisali v našem članku Toplotni udar pri psih.

Tudi pitje se lahko v času dopusta poveča: zaradi spremembe okolja, pes je fizično bolj aktiven, ker imamo zanj več časa, izčrpa ga vročina, občasno popije malo slane vode … Povečano pitje je normalen odziv in z vašim psom ni nič narobe. Vsekakor bodite pozorni na znake, ki so pokazatelj, da se pes ne počuti več dobro.

NASVET:

Psa v času največje vročine NE obremenjujte s preveč aktivnostmi. Če ga vseeno odpeljete na sprehod, to počnite na mestih, kjer psu lahko zagotovite senco in osvežitev. Akcije s psom naj bodo aktualne v jutranjem ali večernem času.

Psa NIKOLI NE puščajte v razgretem avtu! Tudi če boste samo za hip skočili v trgovino ali po opravkih, je lahko to za psa že usodno.

Psu zagotovite svežo pitno vodo, ki jo mora imeti VES ČAS na razpolago, da ne pride do dehidracije.

NE DOVOLITE, da pes pije slano morsko vodo. Večja količina popite slane vode predstavlja za psa veliko nevarnost.

6. UTRUJENOST

Tudi visoko motiviranega psa z veliko energije dopust utrudi in umiri. Zakaj? Zato, ker imamo več časa zase in za svojega psa ter tako kvalitetneje preživljamo skupne trenutke. Sprehodi so daljši, ker se nam zjutraj in čez dan nikamor ne mudi. Pes, ki ima rad vodo in uživa v plavanju, ga ta aktivnost zelo utrudi. Prinašanje igrače iz vode je še ena odlična zaposlitev …

NASVET:

Tudi, če ste psa peljali na dopust in imate zanj več časa, vseeno poskrbite, da mu zagotovite mir in počitek. Od psa, ki je navajen čez leto 9 ur spati in počivati, ko vas čaka doma, kadar ste v službi, ne pričakujte, da bo držal intenziven tempo ves čas vašega dopusta. Določite mu prostor, kjer bo lahko v miru počival in si nabiral moč za vse skupne aktivnosti.

7. ZAVOZLANA DLAKA

Dolga dlaka psom na dopustu povzroči kar nekaj težav. Zaradi vode, soli in prahu se hitro zavozla, vanjo se ujamejo ježki, drevesne iglice, trava … Vaš kuža lahko na koncu izgleda precej skuštrano in neurejeno.

NASVET:

Poskrbite, da bo dlaka negovana in lepa tudi na dopustu. Psa večkrat skrtačite, umijte s sladko vodo, po potrebi na dlako nanesite negovalno olje za dlako oz. kakšen drug preparat (priporočam nasvet dobrega pasjega frizerja, ki bo zagotovo vedel, kaj je za vašega psa najbolje). Poskrbite, da bo neprijetnosti čim manj.

POVZETEK:

Ko vzamete psa s seboj na dopust, ne pozabite na:

  • Svežo pitno vodo, ki jo lahko kadar koli ponudite psu.
  • Osnovno prvo pomoč (gaze, povoje, termometer, probiotike, pinceto, jod …).
  • Zaščitite psa pred nadležnimi insekti in klopi.
  • Priskrbite si telefonsko številko najbližje veterinarske postaje in se pozanimajte, kje se nahaja.

In za konec: uživajte v pasji družbi. Psi so lahko zakon tudi na dopustu, še posebej, če ste prej poskrbeli za ustrezno vzgojo in lahko vašega kosmatinca vzamete s seboj kamor koli.