Sklepna obolenja pri psih: najnaprednejša zdravljenja sklepnih obolenj pri psih temeljijo na naravnem popravljalnem mehanizmu telesa – matičnih celicah. Taka zdravljenja prvič ponujajo dolgotrajni učinek in omejitev razvoja sklepnega obolenja. Kot je že v članku Pasji organizem= lokalna lekarna zdravilnih celic opisal prof. dr. Gregor Majdič, pa teh celic ne najdemo samo v telesu mladička, takoj po rojstvu, ampak se nahajajo tudi v organih odraslih živali.


KLJUČ DO USPEŠNE TERAPIJE JE NAMNOŽEVANJE CELIC

Vse, kar potrebujemo za pripravo uspešnega zdravljenja, je majhen košček maščobe živali. V koščku, ki ga veterinar pridobi iz podkožja psa s kratkim in nezahtevnim posegom, se nahaja več tisoč matičnih celic. V laboratoriju ta rezervoar naravno prisotnih celic več tisočkrat namnožimo in pripravimo v obliki, ki omogoča, da jih veterinar lahko vnese direktno na mesto obolenja. Milijoni matičnih celic v obolelem sklepu nato delujejo protivnetno in sprožijo samoregeneracijo sklepa.

S tehnologijo matičnih celic lahko pomagamo tako mladim kot starejšim psom. Zdravljenje je pripravljeno že dva tedna po tem, ko šepanje ali poškodbo primerno diagnosticiramo!

ŠTEVILO MATIČNIH CELIC, PRIDOBLJENIH IZ TKIVA, S STAROSTJO UPADA

Staranje je kompleksen proces, ki se kaže v številnih nepravilnostih pri vzdrževanju normalnega delovanja tkiv. Telo izgublja celice deloma kot posledica normalnega procesa staranja, deloma pa kot že omenjeno zaradi bolezni in poškodb. Matične celice v odraslih tkivih vzdržujejo ravnovesje na način, da delujejo kot vir nadomestnih celic za odrasle celice, ki se izgubljajo skozi celo življenje. S starostjo pa tudi matične celice počasi izgubljajo svojo regeneracijsko sposobnost, kar vodi do zmanjšane aktivnosti popravljalnih mehanizmov v tkivih. V kostnem, mišičnem, maščobnem tkivu, pa se zmanjšuje tudi samo število naravno prisotnih matičnih celic.

Slednje se posledično pozna tudi pri pripravi zdravljenja z matičnimi celicami za sklepna obolenja – iz koščka maščobe starejšega psa pridobimo manj matičnih celic kot bi jih pridobili iz enako velikega koščka maščobe mladega psa. Pri zdravljenju ta primanjkljaj matičnih celic pri starejših psih uspešno nadomestimo s tem, da celice dlje časa množimo in za aplikacijo na mesto obolenja vedno uporabimo dovoljšnje število celic.

POLN POTENCIAL MATIČNIH CELIC OHRANIMO Z ZAMRZOVANJEM

Z namenom, da bi ohranili poln potencial matičnih celic mladih živali, z znanjem in potrebnimi napravami celice shranimo za več 10 let, tudi po tem ko jih izoliramo iz maščobe odvzete ob rutinski operaciji (kastracija psa, operacija lipoma). Odvzem maščobnega tkiva za pripravo zdravljenja z matičnimi celicami se lahko opravi tudi ob neoperativnih postopkih, ki pa zahtevajo anestezijo (radiološko slikanje, čiščenje zob).

ŽE V DVEH DNEH DO USPEŠNE TERAPIJE

Primerno shranjenje celice se lahko do števila, ki je terapevtsko, učinkovito namnožijo že v dnevu ali dveh! Tako imata v trenutku diagnoze veterinar in lastnik psa v rokah učinkovito orožje za boj proti sklepnemu obolenju, ali poškodbi. Nezanemarljivo dejstvo je, da žival s tem prikrajšamo za dodatno anestezijo, saj za pripravo terapije z matičnimi celicami v tem primeru ni potrebno dodatne operacije odvzema maščobnega tkiva. Predvsem je preventivno hranjenje matičnih celic priporočeno za lastnike psov, ki so bolj izpostavljeni sklepnim obolenjem kot je osteoartritis – nemški ovčarji, nemški bokserji, labradorci, zlati prinašalci.

V Animacelu bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja (sklepna obolenja pri psih), Luko Mohoriča lahko kontaktirate na luka.mohoric@animacel.si ali ga pokličete na 041 704 480.